Ontbijt Recepten

Oeufs en cocotte – eieren uit de oven (video)

Ik heb een overheerlijk ontbijtrecept voor eieren uit de oven! De oeuf en cocotte breng je lekker op smaak met bijvoorbeeld gebakken spinazie of gerookte zalm! Het is een gezond, eiwitrijk maar bovenal lekker ontbijt die het ook heel goed zal doen tijdens het kerstontbijt!

Ei in cocottes uit de oven

Ja lieve mensen dit is zo’n lekker ei recept om de dag mee te beginnen! Ik maakte namelijk ei in cocottes klaar. Dat zijn kleine ronde pannetjes, maar je kunt natuurlijk ook een andere kleine ronde bakvorm of vuurvast kommetje gebruiken. Daarnaast is het recept voor oeuf en cocotte zo eenvoudig dat ik er zelfs een lekkere recept video bij heb gemaakt. Elk pannetje krijgt namelijk een lepel creme fraiche en een eitje. Maar daarnaast kun je qua vulling lekker variëren en eigenlijk alles toevoegen dat jij lekker vind bij je eieren. Ik ging voor spinazie en gerookte zalm. Maar denk ook aan kerstomaatjes, gekookte erwtjes, gebakken ui, geraspte kaas, blokjes paprika, of zelf blokjes avocado toevoegen. Maak deze gebakken eieren uit de oven dus precies klaar zoals jij het lekker vindt!

Wist je dat eieren super gezond zijn en je oprecht blij maken? Lees hier een artikel over de aanmaak van ‘t gelukshormoon’ terug en dan snap je wel waarom je regelmatig een eitje dient aan te breken!

Nog meer ontbijtrecepten met eieren

Naast dit recept voor oeuf en cocotte maken ben ik groot fan van nog een paar andere ontbijtrecepten met eieren. Ik denk dat gepocheerd ei maken toch een van mijn favoriete weekendbezigheden is! En voor tijdens een lunch is het helemaal genieten met toast met avocado! En wat dacht je van deze ontbijtpizza met eieren? Ben je meer voorstander van uitgebreid brunchen of lunchen? Dan zijn deze kruidige shakshuka en deze Tex Mex Huevos Rancheros ook echte aanraders! Oeh la la laat je ochtenden op deze manier wel heel goed beginnen!


Recept video: Oeuf en cocotte maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Oeufs en cocotte maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik heb een overheerlijk ontbijtrecept voor eieren uit de oven! De oeuf en cocotte breng je lekker op smaak met bijvoorbeeld gebakken spinazie of gerookte zalm!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 20 min.
  • Yield: 1 persoon 1x
  • Category: ontbijt
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 50 gr verse spinazie (zie notes)
  • 30 gr creme fraiche
  • peper & zout
  • 1 ei
  • optioneel: 1 el geraspte jonge kaas
  • verse bieslook
  • roomboter

Extra:

  • 1 cocotte of ramequin
  • koekenpan
  • olie om in te bakken

Instructions

  1. verwarm de oven voor op 200 graden (18o hetelucht).
  2. Plaats de koekenpan op het fornuis en verwarm op medium hoog. Voeg een beetje olijfolie toe en bak de spinazie aan tot deze gaat slinken. Zet daarna het vuur uit en laat iets afkoelen. Mocht je andere groenten zoals uien, paprika etc willen gebruiken adviseer ik je deze ook even kort voor te bakken (zie notes).
  3. Vet vervolgens de cocotte in met roomboter en lepel hier de creme fraiche in – dat is een flinke eetlepel. Bestrooi met zout & peper.
  4. Leg hier vervolgens de gebakken spinazie bovenop. Breek voorzichtig een eitje in de cocotte. Je kunt er nu eventueel voor kiezen om er nog wat geraspte kaas bovenop te doen
  5. Plaats de oeuf en cocotte op een bakplaat en zet in het midden van de oven. Bak deze in 10-12 minuten gaar. Bestrooi met wat verse bieslook. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

In de receptvideo maak ik tevens een variatie met gerookte zalm in plaats van de gebakken spinazie. Varieer er gerust op los qua groenten en of vlees, vis, kip, spek, kaas etc. Stevige groenten en vlees bak je eventjes voor in een koekenpan. Hou per persoon in ieder geval 30 – 50 gr ‘vulling’ per cocotte aan. (met 100 gr gerookte zalm kan ik bijvoorbeeld 3 cocottes vullen)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze oeuf en cocotte gaan maken! Deze gebakken eieren uit de oven zijn geweldig namelijk!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago