Als er een rijstgerecht is dat bij elke Nederlander bekend is, dan is het wel Nasi Goreng! Wij zijn dol op gebakken rijst en dan vooral de versie uit Indonesië met wat vlees, groenten, ketjap saus etc. Er zijn natuurlijk 100 verschillende versies van dit gerecht en in elke regio wordt deze weer een beetje anders gemaakt. Maar ik deel in ieder geval het recept dat binnen zijn familie werd doorgegeven.

Indonesische Nasi Goreng maken

In Indonesie worden het liefst kliekjes of 1 dag oude gestoomde rijst gebruikt voor het maken van Nasi Goreng. Deze gebakken rijst wordt op smaak gebracht met zoete ketjap en verkruimeld bouillonblokje. Daarnaast kun je ook hamlappen, speklappen, kip of garnalen gebruiken en diverse gebakken groenten voor geur en kleur. Ik heb lekker veel vlees en groenten gebruikt in dit recept waardoor het een complete avondmaaltijd wordt. Maar je mag gerust je nasi goreng uitbreiden met bijv. kipsateh of sambal telor eieren. Uiteraard mogen de gebakken uitjes en een sambal naar keuze ook niet ontbreken aan tafel. Ook lekker: voeg een zoetzuurtje toe met atjar ketimun of atjar tjampoer.

Nog meer Aziatische rijst gerechten

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig product! Want naast gekookte of gestoomde rijst is het ook dus heerlijk om (opnieuw) op te bakken en dus Nasi goreng van te maken. (Goreng betekent ‘gebakken’ in het indonesisch). Maar rijst is ook heerlijk om te verwerken in soepen of salades. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Indonesische Soto Ajam kippensoep met rijst te serveren. Zo hoort ie wel he?! Maar deze vegetarische kokos-notenrijst met pompoen is ook een aanrader. Onze Nanda ging ook aan de slag met een vegan recept voor gebakken rijst met ketjap tofu! En een zomerse rijstsalade met mango is ook heerlijk op de dagen dat het weer wat warmer is. Bekijk hier al onze recepten met rijst op een rijtje.


Print

Recept: Nasi Goreng

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Indonesie worden het liefst kliekjes of 1 dag oude gestoomde rijst gebruikt voor het maken van Nasi Goreng. Deze gebakken rijst wordt op smaak gebracht met ketjap en verkruimeld bouillonblokje. Daarnaast kun je ook hamlappen, speklappen, kip of garnalen gebruiken en gebakken groenten voor geur en kleur. Ik heb lekker veel vlees en groenten gebruikt waardoor het een complete avondmaaltijd wordt.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: wokken
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 400 gram magere varkenslappen, in kleine blokjes
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 tl. trassie
  • 1 (rundvlees) bouillonblokje
  • 12 tl. sambal oelek
  • 600 gram nasi groenten of gesneden wokgroenten (bijv. ui, wortel, prei, spitskool)
  • 125 gram taughe
  • 6 takjes selderij, fijngehakt ( of gebruik 1 eetlepel gedroogde variant)
  • 2 el ketjap manis
  • 400 gram gekookte of gestoomde rijst (liefst 1 dag oud)
  • peper & zout
  • plantaardige olie, om in te bakken.

Extra:

Instructions

  1. Verhit een scheutje olie in de wok op medium vuur en voeg de kleine blokjes vlees toe. Bak het vlees rondom aan en lichtbruin.
  2. Voeg dan de knoflook, trassie, verkruimeld bouillonblokje en sambal toe en bak een minuutje mee.
  3. Voeg vervolgens de nasi groenten en wok deze gedurende 5 minuten mee. Daarna pas de taughe erbij en even omscheppen.
  4. Stop nu de selderij, ketjap en gekookte rijst in de wok. Verwarm terwijl je om blijft scheppen de rijst en meng zo door alle andere ingredienten. Let op! de rijst moet goed opgewarmd worden en mag zelfs her en der een beetje aanbakken (dat is lekker!).
  5. Serveer de nasi goreng direct met gebakken uitjes, atjar en sambal!

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Ga je de rijst vers bereiden? Je hebt ongeveer 140 gram ongekookte witte (basmati of jasmijn) rijst nodig om tot 400 gram gekookt of gestoomd gewicht te komen. (Verhouding 1 : 3)

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je Indonesische gebakken rijst bekend als nasi goreng wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago