Als er een rijstgerecht is dat bij elke Nederlander bekend is, dan is het wel Nasi Goreng! Wij zijn dol op gebakken rijst en dan vooral de versie uit Indonesië met wat vlees, groenten, ketjap saus etc. Er zijn natuurlijk 100 verschillende versies van dit gerecht en in elke regio wordt deze weer een beetje anders gemaakt. Maar ik deel in ieder geval het recept dat binnen zijn familie werd doorgegeven.
In Indonesie worden het liefst kliekjes of 1 dag oude gestoomde rijst gebruikt voor het maken van Nasi Goreng. Deze gebakken rijst wordt op smaak gebracht met zoete ketjap en verkruimeld bouillonblokje. Daarnaast kun je ook hamlappen, speklappen, kip of garnalen gebruiken en diverse gebakken groenten voor geur en kleur. Ik heb lekker veel vlees en groenten gebruikt in dit recept waardoor het een complete avondmaaltijd wordt. Maar je mag gerust je nasi goreng uitbreiden met bijv. kipsateh of sambal telor eieren. Uiteraard mogen de gebakken uitjes en een sambal naar keuze ook niet ontbreken aan tafel. Ook lekker: voeg een zoetzuurtje toe met atjar ketimun of atjar tjampoer.
Ben je meer een liefhebber van gebakken noedels dan van gebakken rijst, maak dan ook eens dit recept voor (vegetarische) bami goreng.
Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig product! Want naast gekookte of gestoomde rijst is het ook dus heerlijk om (opnieuw) op te bakken en dus Nasi goreng van te maken. (Goreng betekent ‘gebakken’ in het indonesisch). Maar rijst is ook heerlijk om te verwerken in soepen of salades. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Indonesische Soto Ajam kippensoep met rijst te serveren. Zo hoort ie wel he?! Maar deze vegetarische kokos-notenrijst met pompoen is ook een aanrader. Onze Nanda ging ook aan de slag met een vegan recept voor gebakken rijst met ketjap tofu! En een zomerse rijstsalade met mango is ook heerlijk op de dagen dat het weer wat warmer is. Bekijk hier al onze recepten met rijst op een rijtje.
In Indonesie worden het liefst kliekjes of 1 dag oude gestoomde rijst gebruikt voor het maken van Nasi Goreng. Deze gebakken rijst wordt op smaak gebracht met ketjap en verkruimeld bouillonblokje. Daarnaast kun je ook hamlappen, speklappen, kip of garnalen gebruiken en gebakken groenten voor geur en kleur. Ik heb lekker veel vlees en groenten gebruikt waardoor het een complete avondmaaltijd wordt.
Extra:
Selamat Makan! (= eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
Ga je de rijst vers bereiden? Je hebt ongeveer 140 gram ongekookte witte (basmati of jasmijn) rijst nodig om tot 400 gram gekookt of gestoomd gewicht te komen. (Verhouding 1 : 3)
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je Indonesische gebakken rijst bekend als nasi goreng wilt gaan maken!
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…