Vlees Recepten

Meatloaf met gekookt ei (gehaktbrood)

Ik wilde het vandaag eens met jullie hebben over de muziek van… Nee hoor, wees gerust. Behalve zanger met dezelfde naam, is Meatloaf een overheerlijk vleesgerecht uit de Amerikaanse keuken. En zelf gehaktbrood maken stond al een poosje op mijn to do! Dus watertand je lekker mee?

Foodblogswap

Alle foodbloggers verzamelen! En dat doen we het liefst in een van de Facebookgroepen voor foodbloggers. Reeds jarenlang vind hier ook een Foodblogswap plaats, waarbij wij koken van de blog van een ander. Ik besloot weer eens een keertje mee te doen en maakte dit meatloaf recept van Gerry van Gewoonlekkergewoon blog. Deze ontbrak altijd nog op mijn site, maar wilde ik zeker eens een keertje zelf maken. Dus bedankt Gerry voor het smakelijke idee en ik maakte er deze meatloaf met gekookt ei voor!

Over Meatloaf maken

Ik heb inmiddels meatloaf of diverse plekken in de States en Canada gegeten. En hoewel ze overal variëren met vleessoorten, wel of geen eitje er in, brood met melk of beschuit, en zelfs kruiden (probeer bijvoorbeeld ook eens salie, oregano of zelfs kaneel!), is er een ding altijd hetzelfde. De bovenkant van de meatloaf is afgelakt met een roodbruine ‘glaze’ van ketchup en bruine suiker. Het breng extra smaakt mee en geeft het geheel een beetje een barbecue touch. Geweldig toch?!

Mijn moeder bakte vroeger tijdens Pasen een meatloaf met verstopte eitjes er in. Het wat bijna traditie om deze tijdens de brunch te serveren. Check hier nog meer overheerlijke paasrecepten met eieren.

Nog meer overheerlijke vlees recepten

Ga jij ook spontaan watertanden van deze meatloaf? Voor de echte meatlovers hebben we nog meer lekkers in petto! Heb je een barbecue in huis? Maak dan eens onze award winning Pulled Pork recept. Ga je liever voor moeder’s Meatballs of maak deze Britse Cottage Pie ovenschotel! Ook lekker sukadelappen met hutspot! Zo zie je maar: wij hebben nog veel meer overheerlijke vlees recepten in huis!


Print

Recept: Meatloaf (gehaktbrood)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik wilde het vandaag eens met jullie hebben over de muziek van… Nee hoor, wees gerust. Behalve zanger met dezelfde naam, is Meatloaf een overheerlijk vleesgerecht uit de Amerikaanse keuken. En zelf gehaktbrood maken stond al een poosje op mijn to do! Dus watertand je lekker mee?

Ingredients

Scale
  • 600 gram (half-om-half) gehakt
  • 5 eieren
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 kleine uien
  • ½ rode of groene paprika
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 tl chilipoeder of gerookte paprikapoeder (sweet)
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl zout
  • 1 tl Worcester saus + extra
  • 2 boterhammen
  • 4 el ketchup
  • 1 el bruine suiker

Extra:

  • Zilverfolie
  • cakeblik 2224 cm
  • bakkwast

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hete lucht).
  2. Kook 3 eieren in een steelpannetje met ruim water. Laat ze schrikken en pel daarna de eieren. Zet apart.
  3. Pel de knoflook en pers deze uit. Pel en snipper de uien zeer fijn. Was de paprika , verwijder de steel en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Doe het gehakt in een mengkom en voeg de knoflook, uien en paprika toe. Breng op smaak met de peterselie, chilipoeder, mosterd, zout en Worcester saus. Maal het brood zeer fijn in de keukenmachine (of verkruimel met de hand). Voeg samen met de resterende 2 eieren toe aan het gehakt en kneed het geheel goed door met de hand.
  5. Scheur een flink stuk zilverfolie af en leg op het aanrecht. Druk het gehakt uit in een een dikke, rechthoekige plak, waarvan de lengte even groot als het cakeblik is. Leg de drie gekookte eieren in de lengte van de plak en rol, met behulp van het folie, op tot een dikke rol gehaktbrood. Druk zachtjes goed in elkaar, met name op de naad en uiteindes. Je zou geen stukje ei meer moeten zien. Laat de rol in het cakeblik zakken, met de naad omlaag. Schuif het blik in de oven en bak de meatloaf gedurende 75 minuten gaar.
  6. Haal het blik uit de oven, haal voorzichtig de meatloaf uit de vorm en leg op een bakplaat, giet de vetsappen af en trim eventuele stukjes eiwit bij.
  7. Roer de ketchup met de suiker door en breng op smaak met wat extra druppels Worcester saus. Kwast de meatloaf in met de helft van het mengel en schuif terug in de oven gedurende 10 minuten. Haal uit de oven en kwast nogmaals in met de rest van de ketchup en schuif daarna nogmaals 10 minuten in de oven. Laat de meatloaf hierna wat afkoelen alvorens helemaal uit de vorm te halen.

Notes

Serveer lekkere aardappelpuree en gestoomde groente erbij. Ook lekker: een variatie stamppot recept! Bewaar afgekoelde meatloaf in de koelkast en verwarm gerust nogmaals op in de oven voor een andere dag.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Zitr er heerlijk uit, waarmee combineer je dit gerecht om een hele maaltijd ermee te kunnen doen?

    • Hi Claudia,
      Wij vinden het heerlijk om hier 'mashed potatoes' en gestoomde 'veggies' bij te serveren. Maar doe vooral wat je zelf lekker vind hoor!
      Groetjes, Betty

  • Ik wil met dit recept een 2e poging wagen maar heb ook 2 vragen.
    gebruik je droog of vers brood?
    en je haalt de meatloaf uit het blik op de bakplaat om in te smeren..
    dan weer terug in blik en oven x2
    of zet je hem op de bakplaat terug in de oven?

    • Hi Anke,
      ik gebruikte gewoon normaal brood dat ik smiddags ook voor de lunch had gegeten. Je hoeft dit dus niet te drogen of roosteren.
      En je mag zelf weten of je de meatloaf in blik laat zitten, en dus eigenlijk alleen de bovenkant en stukje zijkanten 'aflakt'.
      Maar je kunt hem er ook uithalen, op een bakplaat zetten, helemaal rondom 'aflakken' en met de plaat en al in de oven schuiven.
      Groetjes, Betty

  • Hey Betty,
    Bedankt voor heerlijke recepten uit de delen.
    Ik heb de maetloaf vandaag gemaakt.
    Wel iets meer gehakt en rode zoete paprika gebruikt.
    En heerlijk afgelackt met de ketchup en worcherster saus. Ze waren bij ons zeker fan.
    Groetjes sofie

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago