Travel

Reis- en restauranttips Edinburgh

Onlangs was ik een lang weekend in Edinburgh en wat was dat leuk! Naast dat Edinburgh een prachtige, sfeervolle stad is, was ik onder de indruk van de gezellige restaurants en bars met heerlijk eten en drinken. Absoluut een reden om dus een blog over te schrijven en jullie misschien wel enthousiast te maken voor een trip naar deze Schotse stad!

Edinburgh Castle

Schots Nieuwjaar vieren

Mijn bezoek aan Edinburgh was tijdens Hogmanay, het jaarlijkse Schots nieuwjaarsfeest. Dit feest duurt 3 dagen en er komen duizenden mensen, van jong tot oud, en van over de hele wereld op af. Dus dat zorgde natuurlijk sowieso al voor een gezellig sfeertje. Zo was er bijvoorbeeld een grote kerstmarkt vol kraampjes met eten en drinken, en ook stonden er allerlei foodtrucks door de stad.

Portobello Beach in Edinburgh

Omdat er al veel accommodaties volgeboekt waren waren in de binnenstad, weken Patrick en ik uit naar Portobello Beach. Dit ligt in de buitenwijk Portobello en dus tegen het stadscentrum van Edinburgh. De plaats is heel goed te bereiken met de busverbinding vanaf het centrum van Edinburgh. En ik moet zeggen dat ik eigenlijk heel blij was dat we hier terecht kwamen. Portobello Beach is een heerlijke plek aan het strand, met een gezellige winkelstraat en promenade met heerlijke restaurants.

Op de eerste dag ontbeten we dan ook bij The Beach House (57 Bath Street) en dat was zo’n succes dat we dit nog een paar keer hebben herhaald. De gerechten zijn gezond en net even anders dan normaal. Je kunt hier terecht voor ontbijt, brunch, lunch of borrel. Ook al verblijf je dus niet in Portobello Beach, plan dit voor een middag in!

Naar de pub in Edinburgh

Zo rondom oud & nieuw zijn de temperaturen in Schotland natuurlijk niet heel hoog, dus eind van de middag doken we al snel een kroeg in voor een biertje. Want in Edinburgh weten ze wel wat goed bier is! Zo hebben we gezellig geborreld bij Kilderkin (67 Canongate), The Doric (15-16 Market St.) en Holyrood 9a (9a Holyrood Road).

Bij Holyrood 9a hebben ze tientallen internationale én lokale biertjes op de tap. Voor ieder wat wils. Patrick ging vol voor de hele pints, maar met die 1/2 pintjes hield ik het toch iets langer vol… Bij deze pubs kun je overigens ook een prima maaltijd eten. Denk daarbij vooral aan hamburgers met frietjes 😉

The Witchery By the Castle

Een vriendin tipte van tevoren om te reserveren bij The Witchery by the Castle (The Royal Mile). Het restaurant heeft zijn naam te danken aan het feit dat het zich in dezelfde straat als Edinburgh Castle bevindt, één van de grootste toeristische attracties van de stad. Je kunt een bezoek hieraan dan ook prima afsluiten met een avondje tafelen bij The Witchery!

Typisch Schotse gerechten

Traditionele Haggis

Patrick waagde zich bij het driegangenmenu dat we aten bij The Witchery, aan het traditionele Schotse gerecht haggis. Dit vind je, naast black pudding, in allerlei soorten en maten terug op de menu’s in Edinburgh. Haggisburger, haggis in wraps of gewoon traditioneel geserveerd met neeps & tatties (koolraap en aardappelpuree). Voor degene die zich afvragen waarom ik me er niet aan waagde: haggis is een vleesgerecht gemaakt van schapenlong, -lever en -hart, gevuld in een schapenmaag. Mijn keuze ging daardoor toch uit naar een ander voorgerechtje 😉

Tomaat met mascarpone en wasabi

Die tip voor de Witchery was overigens een gouden, dus absoluut een aanrader om hier een bezoek aan te brengen. Niet goedkoop, maar de sfeer en hoge kwaliteit gerechten is het absoluut waard.

Wandelen in Edinburgh

Om al dat eten en drinken een beetje te verwerken hebben we verschillende wandelingen gemaakt. Onder andere hebben we Arthur’s Seat beklommen, deze heuvel bevindt zich aan de rand van de stad en na een goede klim wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Vanaf het Schotse Parlement wandel je er zo naartoe.

Ook hebben we een deel van de 35 kilometer lange wandeling langs de Water of Leith gewandeld. We kozen ervoor om met de bus naar The Water Of Leith Visitor Centre te rijden en vanaf daar terug te wandelen naar het centrum van Edinburgh. Halverwege kwamen we langs restaurant The Bothy (18 Corstorphine Road, Murrayfield) waar we heerlijk hebben geluncht.

Gnocchi lunch @ The Bothy

Heb je een bezoek in Edinburgh op de planning staan? Laat dan weten of je één van deze tips hebt opgevolgd, dan kan ik weer even meegenieten 🙂 Zo niet, raad ik je absoluut aan om deze mooie stad eens te bezoeken!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago