Bijgerechten

Maisbrood met Courgette (Cornbread)

De eerstvolgende keer dat thuis de barbecue aan gaat, doen we lekker alsof we op vakantie in Amerika zijn. Ga je bijvoorbeeld pulled pork of ander slow cooked vlees maken, dan moet je eigenlijk ook meteen dit maisbrood met courgette erbij maken.

Een stuk maisbrood voor bij je gegrilde vlees

Met deze prachtige lentedagen gaat die barbecue natuurlijk maar al te graag aan. Onze favorieten zijn vleessoorten die Low& Slow bereid worden, zodat het daarna lekker uit elkaar valt op je tong. (Check hier alle ‘pulled’ recepten.) Al dan niet met een overheerlijke barbecuesaus. In Amerika en Canada kreeg ik een aantal keren een stuk cornbread geserveerd bij het vlees van de grill en dat is ideaal om de stukjes vlees en sauzen mee op te deppen! In de verschillende delen van het land, of zelfs binnen een familie zijn er vaak meerdere variaties op het recept voor maisbrood. Denk bijvoorbeeld aan huttekase of karnemelk gebruiken in plaats van de yoghurt in mijn recept. En zo kun je de olie bijvoorbeeld ook vervangen door gesmolten roomboter. En er zijn ook zelfs zoete varianten van maisbrood verkrijgbaar. Probeer gerust eens iets anders als je een van de ingrediënten niet in huis hebt of gewoonweg wilt varieeren.

Nog meer bijgerechten voor bij de barbecue

Daarnaast kun je ook nog eens wat extra groenten toevoegen aan je maisbrood. Bijvoorbeeld door geraspte courgette of geblancheerde spinazie te voegen aan het beslag. Zo krijg je net even wat meer groenten binnen en wordt deze maisbrood met courgette een heerlijk bijgerecht voor bij de BBQ. Maar uiteraard hebben wij nog meer bijgerechten voor bij de barbecue voor je in petto. Wat dacht je van deze Italiaanse koude pasta salade als bijgerecht of ga voor een ouderwetse Hollandse Huzarensalade met aardappels? Hiermee maak je elke barbecue of vlees van de grill compleet! Check hier nog eens 20x barbecue recepten om van te genieten!


Print

Recept: maisbrood met courgette (Cornbread)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Amerika krijg je bij barbecue en grill restaurants een stuk ‘Cornbread’ bij je vlees. Heerlijk om slow cooked of pulled vlees en sauzen mee op te deppen en om van te smullen. Een heerlijk hartig bijgerecht voor bij de BBQ dus en het is ook erg lekker om bijvoorbeeld geraspte courgette aan het maisbrood beslag te voegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 48 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 4 eieren,
  • 250 ml yoghurt,
  • 12 theelepels zout,
  • 100 ml (zonnebloem)olie,
  • 300 gram maismeel,
  • 125 gram bloem,
  • 1 eetlepel bakpoeder,
  • 1 courgette.

Extra:

  • (grove) rasp,
  • springvorm 24 cm,
  • bakspray,
  • bakpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Spray de springvorm in met bakspray en bekleed met bakpapier.
  2. Kluts de eieren met behulp van een (hand)garde. Voeg de yoghurt, zout en olie toe en kluts het geheel nogmaals goed door. Tot slot voeg je het maismeel, bloem en bakpoeder toe en roer het geheel even stevig door met een houten spatel. Zet apart.
  3. Verwijder de steel van de courgette en snijd een paar dunne, ronde plakjes af.  Rasp de courgette grof. Stop in een schone theedoek en wring al het vocht er goed uit. Roer de courgette ook door het beslag. Schep vervolgens in de springvorm en roer glad. Leg de paar plakjes courgette bovenop.
  4. Schuif de vorm in de oven en bak het maisbrood gaar in 35 minuten. Laat daarna nog eens 10 minuten in de vorm afkoelen alvorens de springvorm te verwijderen. Snijd het maisbrood in 8 punten en serveer eventueel met een lik creme fraiche.

Eet smakelijk! 

Groetjes, Betty

Notes

Variatietip: je kunt bij stap 3 ook 400 gram geblancheerde spinazie toevoegen in plaats van de courgette. Zorg er wel voor dat je deze dan goed laat uitlekken om overtollig vocht te verwijderen.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze maisbrood met courgette wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago