Vorige maand waren wij met de kids op vakantie in Bourgondisch Limburg. Een van de gerechten die ik altijd moet proeven is Limburgs Zuurvlees, ook wel ‘zoervleisj’ genoemd. Het is een stoofgerecht met vlees dat van tevoren gemarineerd is in azijn en lekker zoet van smaak is.

Het Limburgse streekgerecht met stoofvlees

Op deze website kom je heel veel verschillende stoofvlees recepten tegen, want wij zijn er thuis dol op! Een van de dingen die ik graag eens zelf wilde proberen te maken is het klassieke streekgerecht Limburgs Zuurvlees ook ‘zoervleisj’ genoemd. Dit is een stoofschotel met rundvlees dat vooraf wordt gemarineerd in azijn. Na het stoven wordt het echter gebonden met appelstroop en ontbijtkoek waardoor het een beetje zoet smaakt. Dit is het Limburgse streekgerecht met stoofvlees en deze keer besloot ik er zelf ook mee aan de gang te gaan. Dit recept heb ik de afgelopen maand een paar keer moeten bereiden – was geen straf overigens – omdat ik moet proberen de verhoudingen voor zuur en zoet in balans te krijgen. Het is zonde om de marinade met azijn niet te gebruiken in dit recept, maar je wilt er ook niet teveel van toevoegen.

Oorsprong Limburgs ‘zuurvlees’ maken

Leuk om te weten: de oorsprong van ‘zuur vlees’ is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan de Italianen. 1). Het was namelijk Julius Caesar die op zijn veroveringstochten anno 50 voor Christus vlees in kruiken liet meevoeren. Dit vlees was ingelegd in azijn en wijn om langer te kunnen bewaren en conserveren. Daarnaast brachten de Romijnen de fruitteelt naar Limburg en werd uiteindelijk Limburgse appelstroop geboren. Deze mag dan ook niet ontbreken bij het maken van Limburgs zuurvlees, evenals het binden van de saus met lekker Hollandse ontbijtkoek. Het ‘zoervleisj’ is niet alleen bekend bij ons, want in Duitsland is het gerecht weer bekend als Sauerbraten en worden er rozijnen gebruikt in plaats van appelstroop en de Duitse Lebkuchen in plaats van ontbijtkoek. Maar voor de rest is het recept en bereiding eigenlijk hetzelfde.

Nog meer typisch Limburgse recepten

Maar naast dit Limburgse zuurvlees vind je nog veel meer typisch Limburgse recepten hier op de website. De zuidelijke provincie staat tevens bekend als DE asperge regio van Nederland. Bekijk hier mijn VLOG waarbij ik op aspergetour ga met JRE in Limburg. Ik vind asperges echt heerlijk dus op deze website vind je heel veel recepten met asperges. Daarnaast is naast het ‘zoervleisj‘ de Limburgse vlaai natuurlijk ook enorm populair. Van rijstevlaai, appelvlaai tot een kruimelvlaai met banketbakkers room. Daarnaast kom je de ouderwetse Huzarensalade hier ook nog met regelmaat tegen als ‘koude schotel’. En wist jij dat mosterd ook een typisch Limburgse smaakmaker is?


Print

Recept: Limburgs Zuurvlees (Zoervleisj)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een van de gerechten die ik altijd moet proeven tijdens een bezoek aan Limburg is natuurlijk het bekende stoofvlees gerecht genaamd Limburgs Zuurvlees, ook wel ‘zoervleisj’. Het is een stoofgerecht met vlees dat van tevoren gemarineerd is in azijn en lekker zoet van smaak is door het in te binden met appelstroop en ontbijtkoek. In Limburg wordt dit gerecht regelmatig geserveerd met (dikke) frieten en een simpele frisse salade met sla, komkommer en rode uien

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min + 24 uur marineren
  • Cook Time: 2 uur
  • Total Time: 1 dag
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo sukadelappen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 laurier blaadjes
  • 500 ml azijn
  • 500 ml water
  • 50 gr Limburgse appelstroop (2 el)
  • 75 gr ontbijtkoek (3 plakjes)
  • 40 gr roomboter
  • peper & zout

Instructions

  1. Snijd de sukadelappen in de lengte in repen van 2 cm dikte. Vervolgens snijd je deze in blokken van 2 – 3 cm. Stop het vlees in een ruime mengkom.
  2. Pel de uien, halveer deze en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn. Voeg de uien, knofloo, kruidnagels, jeneverbessen en laurier toe aan het vlees. Giet hier de azijn en het water bij en roer het geheel even goed om. Dek de kom af en plaats 24 uur in de koelkast om te marineren.
  3. Giet het vlees af door een bolzeeg maar vang de marinade op. Dep het vlees en de uien etc. goed droog met keukenpapier. Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en smelt hierin de roomboter. Bak het vlees etc gedurende 5 minuten aan op hoog vuur in de boter.
  4. Blus vervolgens een de kilo vlees af met circa 150 ml van de marinade (niet alles dus!) en breng aan de kook. Verlaag nu het vuur naar zeer lage temperatuur en laat het Limburgse zuurvlees in 2 uur zachtjes gaar stoven. Roer tussentijds het vlees even goed door en voeg desnoods een klein scheutje extra water toe zodat het vlees niet droog kookt.
  5. Verwijder tot slot de laurier en voeg de appelstroop toe. Verkruimel de ontbijtkoek boven de pan en roer het geheel door. Laat de saus hiermee inbinden en indikken op medium vuur en breng op smaak met zout & peper. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het recept voor dit Limburgse zuurvlees ook wel ‘zoervleisj’ genoemd.

Bron informatie: 1) Marcel Maassen website

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago