Print

Recept: kwarkbrood met appel en rozijnen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Op deze goede vrijdag wil ik graag een overheerlijk zoet brood recept met jullie delen. Kwarkbrood met appel en rozijnen, ook wel een kwarkbol genoemd bij de bakker, is gewoonweg een heerlijk zoet brood voor bijvoorbeeld Pasen. Dit kwarkdeeg is zonder gist, waardoor het dus niet hoeft te rijzen. Lekker makkelijk en snel vers gebakken zoet brood voor de paasdagen dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten

Ingredients

Scale

Voor het kwarkdeeg:

  • 300 gram bloem
  • 1 el. bakpoeder
  • snuf zout
  • 50 gram fijne suiker
  • 300 gram magere kwark *
  • 2 eieren
  • 4 el. zonnebloemolie
  • 1 tl. vanille extract
  • 2 el. volle melk

Voor de vulling: 

  • 100 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 50 gram walnoten

Extra:

  • springvorm 18 of 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • poedersuiker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (170 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Bereid als eerste de vulling. Wel de rozijnen gedurende 15 minuten in heet water. Giet daarna af en laat uitlekken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes (brunoise). Hak de walnoten grof.
  3. Meng in een grote kom het bloem met bakpoeder, suiker en zout. Klop in een tweede kom de eieren los met de kwark, olie en vanille extract.
  4. Schep nu het kwarkmengsel door het bloemmengsel tot je een plakkerig beslag krijgt. Spatel nu tevens de vulling van rozijnen, appel en walnoten er doorheen en schep het deeg in de springvorm. Strijk de bovenkant een beetje glad en plaats in de oven gedurende 15 minuten.
  5. Haal de vorm uit de oven en lepel de melk over de kwarkbol. Zet daarna terug in de oven en bak nog eens 45 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat daarna volledig afkoelen in de vorm. Bestrooi eventueel met poedersuiker als je wilt.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt dit recept ook maken met volle kwark. Gebruik in dat geval slechts 1 el olie in het deeg om de hoeveelheid vetten goed in balans te houden.