De klassieke appeltaart is een oer-Hollands recept! Met een knapperige korst van zanddeeg, fris zure appeltjes, soms zelf rozijnen en een vleugje kaneel. Wat de taart helemaal herkenbaar maakt is het deeg dagje bovenop in een ruitjes patroon. Zo maak je hem:

Klassieke appeltaart maken zoals oma dat deed

Binnen onze familie zijn we dol op appeltaart maken. Vroeger maakte mijn oma en haar zus(sen) zelf ook deze eenvoudige, ouderwetse en klassieke appeltaart klaar. Het is een liefhebber van velen en wij ‘bestelden’ dan ook regelmatig een taartje bij ze voor een verjaardagsfeestje. Maar deze oer-Hollandse klassieker maak je natuurlijk ook heel eenvoudig zelf klaar. Veel ingrediënten heb je vaak standaard al in huis daarom is dit een makkelijke taart om te maken als je er simpelweg zin in hebt of bezoek krijgt.

Recept en bereiding voor Hollandse appeltaart

Kijk ook eens naar onderstaande foto’s voor een instructie recept en bereiding voor Hollandse appeltaart maken. De bekende knapperige zanddeeg bodem en rand van de taart wordt gemaakt met het eenvoudige zanddeeg recept. Daarna wordt deze gevuld met heerlijke appels, het liefst de goudreinette soort. Je kunt er dan nog voor kiezen om rozijnen en kaneel toe te voegen. En vervolgens wordt er een soort dakje gemaakt van zanddeeg en wordt de Hollandse appeltaart in de oven gebakken. Na het bakken kun je de taart nog even besmeren met abrikozenjam voor een glanzende finish. Dit was een gouden tip die mijn oma en haar zus(sen) ook van oudsher al toepassen op hun appeltaarten.

Nog meer heerlijke Hollandse zoetigheden

Nu is Oma’s klassieke appeltaart recept natuurlijk de top als we het hebben over heerlijke Hollandse zoetigheden. Iedereen is fan van een homemade appeltaart maar ken je ook die andere typische Nederlandse lekkernij genaamd ‘boterkoek’? Daarnaast vieren we Koningsdag met de tompouce en is een variatie hierop zelf viraal gegaan op TikTok genaamd ‘Crompouce‘. En voor de lekkere trek ga je voor een ‘Pudding Broodje‘ met gele room. Tijdens de feestdagen maken we natuurlijk zelf speculaas brokken of deze eenvoudige Sinterklaas cake met kruidnoten. Geniet er heerlijk van dus!


Print

Recept: Klassieke Appeltaart maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor een echte ouderwetse Hollandse appeltaart. Uiteraard gemaakt met zanddeeg en een vulling van blokjes of plakjes appel en eventueel gewelde rozijnen als je dat lekker vind. Een klassieke appeltaart maken is niet moeilijk en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al standaard in huis. Maar deze taart staat bij ons ook bekend als Oma’s appeltaart – en elke oma heeft haar eigen recept – dus het is een brok aan heerlijkheid en nostalgie.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + rusten
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 40 minuten
  • Yield: 810 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bakken
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 200 gram (patent) bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 130 gram KOUDE roomboter
  • 1 eidooier
  • 1 kilo goudreinette appels
  • 1 el. citroensap
  • 1 el. fijne suiker
  • 1 tl. kaneel
  • 60 gram gewelde rozijnen (optioneel)
  • 2 el. maizena / custard poeder / paneermeel
  • 1 el. koffiemelk
  • 2 el. abrikozenjam (optioneel)

Extra:

  • foodprocessor (optioneel)
  • huishoudfolie
  • springvorm 20 cm doorsnede
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakkwast

Instructions

    1. Maak als eerste de zanddeegbodem: Stop de bloem, basterdsuiker en zout in de grote bak van de foodprocessor. Snijd de roomboter in blokjes en voeg samen met eidooier toe. Plaats de deksel en  ‘snijd’ het geheel tot een zacht deeg. Heb je geen foodprocessor? Gebruik dan 2 messen om eerst de boter door bloem en suiker heen te snijden en daarna ga je over tot met de hand kneden. Vorm een bal van het deeg, sla plat tot een plak, wikkel deze in keukenfolie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
    2. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden (160 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier.
    3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes of plakjes. Stop in een mengkom en roer hier 1 el. citroensap, 1 el fijne suiker en 1 tl kaneel goed door. Zorg dat alle appels goed bedekt zijn met het suikermengsel. Tot slot voeg je de gewelde rozijnen toe.
    4. Haal het zanddeeg uit de koeling en rol hier ⅔ deel van het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. De plak is groot genoeg om een bodem met opstaande rand van circa 4 cm hoogte. Bestrooi de bodem daarna met de maizena of custard (voor een vleugje vanille smaak) en verdeel hier het appelmengsel overheen. Druk een klein beetje aan.
    5. Rol het resterende ⅓ deel van het deeg uit tot een rechthoekige plak en snijd hier repen van 1 cm dikte van. Leg deze repen in een ruitpatroon bovenop de appels. Bestrijk daarna de repen en de bovenkant van de deegrand met de koffiemelk.
    6. Schuif de klassieke appeltaart op een rooster net onder het midden van de oven en van en bak de taart gedurende 45 minuten goudbruin en gaar.
    7. Daarna haal je de taart uit de oven en verplaats naar een rooster. TIP VAN OMA: roer de  abrikozenjam los met een eetlepel kokend heet water. Dit mengsel strijk je dan met een bakkwast voorzichtig over de bovenkant van de taart. Na 5 minuten afkoelen kun je de springvorm rand verwijderen en de oer-Hollandse appeltaart volledig laten afkoelen voor dat je deze gaat snijden in punten. Je kunt de appeltaart gerust op het aanrecht bewaren, maar dan wel afgedekt met aluminiumfolie of – nog beter – in een glazen taartstolp.

Eet smakelijk!

Notes

Gebruik je een grotere vorm, bijv. 22 – 24 cm, dan tel je overal 25% extra bij op. Bijv. 250 gram bloem ipv 200 gram.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een ouderwetse en klassieke appeltaart zoals van oma.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago