Deze week houden we een Amerikaanse week op de site en ik wilde dan ook heel graag deze ‘Thumbprint cookies’ met jullie delen. Een eenvoudig recept voor jam koekjes die je maakt met je duim! En je kunt echt elke soort of smaak jam gebruiken die je wilt om de koekjes in het midden mee te vullen.

Hoe maak je Jam koekjes?

Een van mijn oudste recepten op de site is dat van zanddeeg. Het meest bekende en makkelijkste deeg om te maken van ingrediënten die vrijwel iedereen wel in huis heeft. Daarom is dit deeg ook zo favoriet om even snel koekjes van te maken en je is het tevens de korst voor een ouderwetse appeltaar. Jam is natuurlijk een heerlijk broodbeleg maar het geconserveerde fruit doet het ook goed in taarten en koekjes. Je kunt dus er dus kleine jam koekjes van maken, waarbij je de zandeeg koekjes in het midden vult met jam. Maar nog veel meer!

Wat zijn ‘Thumbprint cookies’?

In Amerika worden deze jam koekjes ook wel Thumbprint cookies genoemd. Dit deeg hoeft namelijk niet uitgerold te worden, maar je drukt de deegballetjes rechtstreeks op de bakplaat uit met de duim. In het kuiltje, ofwel je duimafdruk, lepel je dan wat jam in het midden voor een heerlijk koekje met een fruitige verrassing. Ga jij ze ook eens maken?

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze jam koekjes er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!

Nog meer recepten met jam

Deze jam koekjes a.k.a. Thumbprint cookies zijn ontzettend leuk om te maken met kinderen. Met een beetje geduld gaat de jam in het midden lepelen best goed hoor. Maar op deze website vind je nog veel meer lekkere recepten met jam. Ga eens voor deze ontbijttaartjes met rood fruit. Of maak eens crostini met geitenkaas en jam of marmelade voor de lunch. Ook lekker: maak eens croissant wafels en bestrijk die voor het bakken met jam. Krijg je visite? Dan is deze makkelijk Italiaanse sbrisolona koek met sinaasappeljam erg lekker om te serveren. Geniet er van dus!


Print

Recept: Jam Koekjes (Thumbprint cookies)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit zijn een beetje dikke maar zachte zanddeeg koeken met roomboter. De koekjes worden gevuld met jam in het midden.  In Amerika worden deze jam koekjes ook wel ‘Thumbprint cookies’ genoemd. Dit deeg hoeft namelijk niet uitgerold te worden, maar je drukt de deegballetjes rechtstreeks op de bakplaat uit met je duim. In het kuiltje, ofwel je duimafdruk, lepel je dan wat jam voor een heerlijk koekje met een fruitige verrassing in het midden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 5 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram bloem
  • 125 gram KOUDE roomboter
  • 100 gram fijne suiker + extra
  • ¼ tl zout
  • 1 eierdooier
  • 1 tl vanille
  • 1 el volle melk
  • 5 eetlepels gladde jam, naar keuze *

Extra: 

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak vervolgens het zanddeeg voor de koekjes. Je kunt hiervoor een foodprocessor gebruiken of kneed het deeg met de hand zoals beschreven in dit basisrecept.
  3. Stop de bloem, roomboter, suiker en zout in de foodprocessor en maal dit in ca 30 seconden tot een kruimelig deeg. Voeg dan de eidooier, vanille en melk toe en meng in de foodprocessor tot koekdeeg.
  4. Verdeel het deeg in 15 stukken. Dit gaat gemakkelijk door steeds 30 gram zanddeeg af te wegen en tot balletjes te draaien.
  5. Vul een kommetje met een beetje extra suiker en rol de balletjes zachtjes door de suiker. Verspreid daarna evenwijdig over de bakplaat.
  6. Druk nu met je duim (of een theelepel) kuiltjes in de koekjes. Je drukt op die manier de koekjes ook een beetje platter. Vul vervolgens elk kuiltje met 1 theelepel gladde jam naar keuze.
  7. Schuif de plaat in de oven en bak de Thumbprint cookies in ongeveer 15 minuten gaar. De randjes zouden dan een beetje goudbruin moeten kleuren. Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat buiten de oven. Verplaats daarna naar een rooster en laat volledig afkoelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*voor het vullen van de jam koekjes dient de jam geen grote stukjes fruit of klontjes te bevatten. Haal de jam hiervoor even door een zeef of zet voorzichtig de staafmixer er op.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze jam koekjes gevuld met jam in het midden – ook wel thumb printcookies genoemd – wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago