Salade recepten

Italiaanse broodsalade (panzanella)

Vandaag start officieel de zomer! Dus speciaal voor de Meatless Monday maakte ik deze zomerse, vegetarische salade met restjes oud brood en tomaten. Ook wel bekend als de Italiaanse broodsalade die ‘panzanella’ wordt genoemd! Een kleurrijke, frisse salade met allerlei lekkernijen uit de Italiaanse keuken.

Wat is Panzanella salade?

Buiten wordt het gelukkig steeds mooier weer, en daardoor verschijnen er ook weer steeds vaker salades uit mijn keuken. Heerlijk zo’n wat lichtere maaltijd met koude en (lauw)warme ingrediënten doen het altijd goed op die warmere avonden. Deze Italiaanse ‘Panzanella’ broodsalade is ideaal voor het opmaken van restjes brood, rauwkost en kaas. Voeg dus vooral andere producten toe die je nog hebt liggen of gewoon een lekkere aanvulling vindt. Denk bijvoorbeeld aan pijnboompitten, zongedroogde tomaten, olijven, geraspte Italiaanse kaas, komkommer of gebakken blokjes aubergine. En wat voor oud brood je ook hebt liggen, met dit recept blaas je er zo weer nieuw leven in. Maar je kunt bijvoorbeeld ook in blokjes gesneden focaccia of ciabattabrood in het gerecht verwerken. Check ook dit heerlijke panzanella variatie recept met aardbeien!

Nog meer heerlijke Italiaanse salades om van te smullen!

Zet jij tijdens zomerse dagen ook graag een heerlijke salade op het menu? Naar deze panzanella broodsalade vind je nog veel meer heerlijke Italiaanse salaldes om van te smullen op deze website! Maak bijvoorbeeld eens deze salade met burrata, groene asperges en ham! Maar ik kan je zeggen dat deze lichtzoete salade met gegrilde geitenkaas, vijgen en balsamico ook echt verrukkelijk is! En wat dacht je van de bekende Caesar Salad met croutons, spek en ei? Steek je binnenkort de barbecue aan? Maak dan deze koude Italiaanse pasta salade met tomaat en mozzarella als bijgerecht voor je vlees of vis van de grill! Dit seizoen genieten we ook lekker volop van citrusvruchten dus deze semi-zoete salade met venkel en citrusfruit is ook een aanrader als bijgerecht voor de bbq.


Print

Recept: Italiaanse broodsalade (panzanella)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Panzanella is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Het is een simpele broodsalade met restjes oud brood en voor de rest een vulling die je helemaal naar wens kunt samenstellen. Zo kun je in plaats van burrata bijvoorbeeld mozzarella of een andere kaas gebruiken. Ook lekker: gebruik eens pijnboompitten, zongedroogde tomaten, olijven, komkommer of gebakken blokjes aubergine.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 boterhammen
  • 350 gram cherrytomaten
  • 150 gram gegrilde rode paprikareepjes
  • 1 rode ui
  • 50 gram rucola
  • 5 tl. kappertjes
  • 1 bol burrata
  • 1 tl. gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 el. balsamico azijn
  • 2 el. extra vierge olijfolie
  • 3 el. traditionele olijfolie
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg alvast een stuk bakpapier klaar op het ovenrooster.
  2. Snij het brood in vierkante stukken van ongeveer 2 bij 2 cm. Meng in een kom de traditionele olijfolie met de gedroogde Italiaanse kruiden en peper en zout naar eigen smaak. Schep de stukken brood hierdoorheen. Verdeel het brood over het bakpapier en plaats voor 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  3. Halveer de cherrytomaten. Schil de rode ui en snij in dunne, halve ringen. De burrata scheur of snij je in stukken. Meng in saladeschaal de tomaten met de uienringen, paprikareepjes, kappertjes en rucola. Giet de balsamico azijn en extra vierge olijfolie eroverheen en schep door. Vermaal eventueel nog wat peper boven de salade.
  4. Zodra de broodcroutons gaar zijn, verdeel je deze over de salade samen met de burrata.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse broodsalade genaamd ‘panzanella’ wilt maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago