Cake recepten

Griekse Walnoten cake (karidópita)

Deze Griekse week sluiten we natuurlijk af met een heerlijk dessert uit de Griekse keuken! De naam Karidópita is afgeleid van het Griekse “karýdia” dat walnoten betekent en “pita” dat staat voor een taartje. Na het bakken wordt de cake overgoten met een sinaasappelsiroop en dat maakt hem zo lekker dat je dit gewoonweg een keertje moet proeven.

Griekse karidópita cake maken

In het beslag zitten lekker veel fijngehakte walnoten die samen met kaneel en kruidnagel de basis vormen voor deze Griekse cake. Aan de siroop met sinaasappel kun je tevens ook wat brandy of andere sterke drank toevoegen als je wilt. Het doordrenkt de zachte Griekse walnoten cake volledig en maakt hem lekker zoet en plakkerig. Serveer de karidópita cake als een los blokje bij de koffie of thee. Maar hij is ook erg lekker met een bolletje vanille ijs en dan als toetje. Ik gebruikte in ieder geval het recept van Laura’s Bakery, dan zit je altijd wel goed.

Nog meer Griekse desserts of zoete lekkerijnen

De Grieken sluiten hun avondmaaltijden graag af met een glaasje Metaxa, dat is een alcoholisch digestief gemaakt van druiven. Maar uiteraard is een lekker versnapering zoals deze karidópita Grieks walnoten cake ook op zijn plek. Probeer een volgende keer ook eens deze Griekse griesmeelcake genaamd ‘Halva‘ uit. Ga je meer voor eenvoud dan is deze Griekse yoghurt met (wal)noten en honing voor jou! Check hier een compleet Griekenland weekmenu om deze zomer lekker van te smullen en uiteraard vindt je nog veel meer lekkere recepten uit de Griekse keuken hier terug op de website.


Print

Recept: Griekse Walnoten cake (karidópita)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Griekse week sluiten we natuurlijk af met een heerlijk dessert uit de Griekse keuken! De naam Karidópita is afgeleid van het Griekse “karýdia” dat walnoten betekent en “pita” dat staat voor een taartje. Na het bakken wordt de cake overgoten met een sinaasappelsiroop en dat maakt hem zo lekker dat je dit gewoonweg een keertje moet proeven.

  • Author: Recept van Laurasbakery.nl
  • Prep Time: 20 min. + 2 uur rusten
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: 1216 personen 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Griekse Keuken

Ingredients

Scale

Voor de walnoten cake:

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 120 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M), op kamertemperatuur
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • 200 gram walnoten, fijngehakt

Voor de suikersiroop:

  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 100 gram suiker
  • 50 ml water
  • 2 el brandy (optioneel)

Extra: 

  • keukenmixer met garde
  • vierkante bakvorm 2224 cm of rechthoekige ovenschaal 18 x 25 cm
  • sateprikker

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier en zet apart.
  2. Stop de suiker en roomboter in de mixerkom en mix gedurende 5 minuten zacht en romig.
  3. Voeg dan de eieren een-voor-een toe en mix tot ze volledig zijn opgenomen.
  4. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel, kruidnagel en zout door elkaar en voeg in een keer toe aan het beslag. Mix kort op een lage stand tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  5. Zet de mixer uit en spatel tot slot de walnoten door het beslag. Schep het cakebeslag in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. In de tussentijd maak je de suikersiroop. Stop alle ingrediënten hiervoor in een pannetje en breng aan de kook. Laat de siroop in totaal 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat staan en afkoelen tot de cake uit de oven komt. Prik met een sateprikker in het midden van de cake: deze zou er schoon uit moeten komen en dan is de cake gaar.
  7. Plaats het bakblik op een hittebestendige ondergrond (onderzetter of rooster). Prik met de sateprikker vervolgens heel veel gaatjes in de bovenkant van de cake (terwijl deze nog in de vorm zit). Giet de  sinaasappelsiroop er gelijkmatig overheen. Laat daarna de cake minimaal 2 uur rusten om alles op te nemen en af te koelen.

Kali Orexi! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Deze karidópita Griekse Walnoten cake  is gedurende 4-5 dagen houdbaar in een afgesloten verpakking buiten de koelkast.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze karidópita Griekse walnoten cake wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Zooooo, deze is lekker,
    Te veel om in m’n eentje op te eten, stop de rest in de vriezer en hoop dat t dan nog steeds lekker is.
    iIk vind al je recepten lekker en gemakkkelijk te maken, je blijft mijn favoriet.
    Groet Henny

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago