Voorgerechten

Saganaki (Griekse gebakken kaas)

In Griekenland is men dol op kaas, het liefst gebakken Griekse kaas! Saganaki is dan ook een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en is niet alleen geschikt voor kaas, maar bijvoorbeeld ook voor het bakken van mosselen.

Welke Griekse kaas voor saganaki maken?

Voor het maken van gebakken Griekse kaas saganaki dien je een stevige kaassoort te gebruiken. Traditioneel is dit kasseri, kefalograviera, of kefalotyri. Maar je kunt ook de Cypriotische geitenkaas genaamd Halloumi gebruiken. Die vindt je tegenwoordig in schappen van de supermarkten en gebruik ik dus ook in mijn recept hieronder. Je kunt de saganaki ook maken met Griekse feta kaas, als je dat wilt, maar ik vind deze kaassoort een beetje te zacht en loopt te snel uit tijdens het bakken. Feta kaas kun je daarentegen dan wel perfect in de oven bakken met knoflook, tomaten en uien. Check hier het recept voor Feta Fourno. Of gebruik feta kaas koud in een Griekse salade.



Moet je saganaki flamberen of niet?

Van origine wordt een gebakken Griekse kaas in saganaki pannetje niet geflambeerd. Er zijn Griekse restaurants in Amerika waar men de gebakken stukken kaas aan tafel ‘flamberen’ in de pan. Dit kun je met een scheutje Metaxa, het bekende Griekse digestief, doen. Het flamberen zorgt in ieder geval voor een show spektakel voor de gasten en is dan ook populair onder de toeristen. Die mogen dan klappen en luid ‘Opa!’ roepen. Dat is namelijk DE uitdrukking voor ‘oeps!’ en past ook als ergens een bord breekt (of neergesmeten wordt) of iemand uitglijdt tijdens het dansen van de sirtaki 😉 . Na het flamberen wordt de saganaki afgeblust met citroensap en direct geserveerd met de peterselie.



Ben jij ook zo’n grote fan van de Griekse keuken? Check hier dan een compleet Griekenland weekmenu om van te smullen! Kali Orexi!


Print

Recept: Saganaki (Griekse gebakken kaas)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Saganaki met kaas is een bekende ‘mezze‘ uit de Griekse keuken! Daarbij wordt een stevige kaas gepaneerd en gebakken, danwel gefrituurd, in een klein pannetje met twee handvaten. Dat specifieke pannetje heet een ‘saganaki‘ en daarom heet dit gerecht zo. Het is een heerlijke borrelhapje of voorafje. Je kunt de kaas ook paneren in gewone bloem maar dan is het gerecht niet meer glutenvrij.

Ingredients

Scale
  • 1 blok haloumi kaas(ca 225 gram)
  • 70 gram fijne maismeel (semolina)
  • 1 ei
  • ½ citroen, in partjes
  • peper & zout
  • plantaardige olie
  • verse peterselie

Instructions

  1. Snijd het blok haloumi kaas overlangs door zodat je twee dikke grote plakken krijgt. Stop het maismeel op een bordje en klust het ei in een (ruim) kommetje.
  2. Verwarm een saganaki -of koekenpan – op mediumhoog vuur. Voeg 1 cm olie toe aan de pan. De kaas moet er straks voor de helft in kunnen liggen om te frituren.
  3. Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie. Bak de kaas goudbruin, draai om en bak de andere zijde ook goudbruin.
  4. Zet het vuur uit, blus daarna de gebakken Griekse kaas af met vers citroensap en bestrooi met peterselie. Schep de kaas uit de pan en laat evt uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer direct met de overige partjes citroen. Lekker met wat getoast brood.

Kali Orexi! (=Eet smakelijk) Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gepaneerde en gebakken Griekse kaas Saganaki wilt gaan maken

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Je gaf dit aan in het recept:
    "Wentel de stukken kaas goed door het maismeel (of bloem) en haal daarna voorzichtig door het ei heen. Leg daarna direct in de hete olie."
    Maar volgens mij mis je nog een stap ;-)
    Na t door t ei gehaald te hebben, moet je 'm nog een keer door de bloem halen (als je normaal iets coat/paneert). Neem aan dat dat hier ook de bedoeling is ;-)

    • Hi Boris,

      een tweede keer door de bloem halen is niet nodig in dit recept hoor, maar je mag het uiteraard wel doen voor een dikkere paneer laag.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago