Deze gebakken rijst met ketjap tofu is ideaal voor left overs. Zelfs de rijst kun je het beste bakken als je deze gekoeld uit de koelkast haalt. En wat heb je verder nog voor groenten in de la liggen? Voeg deze vooral toe aan dit gerecht dat zich uitstekend leent voor kliekjes.

Heb jij rijst ook wel eens gebakken? Dat geeft net een andere smaak aan de korrels en is weer eens wat anders. In Ghana, waar ik een tijdje heb gewoond, was dit heel gebruikelijk. De overgebleven rijst van de avond ervoor werd voor de lunch (of zelfs ontbijt) weer even opgebakken en smullen maar.

Nog meer recepten met tofu

Eigenlijk eet ik veel te weinig gerechten met tofu of tempeh, terwijl dit juist heerlijke volwaardige vervangers voor een stukje vlees kunnen zijn. En door tofu te marineren maak je er de heerlijkste gerechten mee zoals deze gebakken rijst met ketjap tofu. Maar we hebben nog meer lekkere recepten met tofu voor jullie, bijvoorbeeld deze Pinda Tempeh Salade en deze Chili Sin Carne met Tofu. Of zelfs deze Japanse teriyaki tofu spiesjes met bimi. Alle drie een groot succes, dus zet tofu wat vaker op het menu!


Print

Recept: Gebakken rijst met ketjap tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische wokschotel met gebakkan rijst en gemarineerde tofu is een heerlijke doordeweekse maaltijd.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Aziatische keuken

Ingredients

Scale
  • 130 gram rijst
  • 220 gram tofu
  • 0.5 gele paprika
  • 2 bosuitjes
  • 1 ui
  • 3 stelen paksoi
  • 150 gram sugarsnaps
  • 2 teentjes knoflook
  • Olie om te bakken
  • Peper en zout.

 

Ingrediënten voor de marinade:

  • 3 el. ketjap
  • 1 el. gembersiroop
  • 1 el. olie
  • 1 el. citroensap
  • 5 gram verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • Peper en zout

Instructions

  1. Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en doe de blokjes in een ruime kom. Schil de gember en het teentje knoflook en snij heel fijn. Meng dit in een kommetje met de ketjap, gembersiroop, olie, citroensap en wat peper en zout. Schep de marinade door de tofu en laat ongeveer 30 minuten intrekken.
  2. Zet een pan met ruim water op het vuur en bereid hierin de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Laat na de kooktijd afkoelen.
  3. Snijd de bosuien in dunne ringen. Pel de knoflook en pers deze uit. Ook snij je de paprika in blokjes en de ui en paksoi in dunne reepjes. Van de paksoi kun je zowel de stengel als het blad gebruiken.
  4. Snij de uiteinden van de sugarsnaps. Breng water aan de kook en kook daarin de sugarsnaps in enkele minuten gaar.
  5. Verwarm wat olie in een wokpan op middelhoog vuur en bak daarin de ui glazig. Voeg vervolgens de paprika, bosui, paksoi, tofu, (voorgekookte) sugarsnaps en knoflook toe en bak enkele minuten mee. De overgebleven marinade giet je ook in de pan erbij.
  6. Zodra de rijst is afgekoeld schep je dit bij de wokpan en bak enkele minuten mee. Roer regelmatig door zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel wat extra olie toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog peper en zout toe.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Vandaag voor de eerste keer recept uitgeprobeerd, heerlijk. Volgens mij mist bij de ingrediënten 1 ui?

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago