Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke ‘galettes campagnarde’. Wat dat zijn? Een soort hartige Bretonse pannenkoeken van boekweitmeel met spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.

Franse Galettes en crêpes maken

Onlangs was ik op vakantie in Normandië en Bretagne en daar werd ik weer vollop geïnspireerd door de fantastische Franse keuken. Ik had al snel door dat er in lokale restaurants een vrij standaard lunchmenu werd geserveerd, te beginnen met een hartige galette – een Bretonse pannenkoek – en dan een zachte zoete crêpe toe. Uiteraard geserveerd met een glas frisse appelcider ernaast. Na deze ontdekking werd dat natuurlijk vaste prik de rest van de vakantie 😉 Deze Franse galettes zijn trouwens vrij zwaar als lunch, dus ik geef er zelf de voorkeur aan om ze als diner te serveren.

De galette campagnarde was meteen één van mijn favoriete gerechten, maar ik ontdekte dat de samenstelling nog wel eens wisselde. Soms werd hij met een gebakken eitje geserveerd, dan weer met geraspte Emmentaler en een andere keer met ham. Ik heb voor dit gerecht gekozen voor de toppings die ik het lekkerst vind, met aardappel, vegetarisch spek, ui en camembert. Maar pas dit vooral aan naar eigen smaak! Betty at namelijk ook eens een Franse pannenkoek met spek, ei en spinazie in Bretange, dat is ook een heerlijke varietie voor de galettes maken.

Het verschil tussen galettes en crêpes is trouwens niet alleen dat de galette hartig belegd wordt en de crêpe zoet. Het beslag is namelijk ook anders. Deze galettes worden met boekweitmeel gemaakt (en zijn daardoor dus glutenvrij) en crêpes zijn zachte pannenkoeken met bloem. Je kunt met de Franse crepes overigens ook een heerlijke citroen-crepetaart maken! Zin in meer inspiratie uit de Franse keuken? Niet alleen is dit recept voor de Galettes Campagnarde een echte aanrader. maar bekijk vooral ook eens deze recepten voor tartiflette met spek en ui, deze boeuf Bourguignon of kleurrijke ratatouille. Dan waan je je zo in la douche France! Bonne Appetit!


Print

Recept: Galettes campagnarde

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag gaan we op de Franse toer, namelijk met dit recept voor heerlijke galettes campagnarde. Wat dat zijn? Een soort Bretonse hartige pannenkoeken van boekweitmeel, spek, ui, aardappel en camembert. ‘Campagnarde’ is de Franse vertaling van landelijk, rustiek. Een stevige kost dus en daarom extra lekker om te serveren op een donkere, koude winterdag.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram boekweitmeel
  • 200 ml. halfvolle melk
  • 1 ei
  • 2 grote, kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 100 gram vegetarische spekreepjes
  • 100 ml. crème fraîche
  • 125 gram camembert
  • 3 takjes krulpeterselie
  • Boter en olijfolie om te bakken
  • Zout en peper

Instructions

  1. Schil de aardappels en snij in blokjes. Kook ze binnen ongeveer 18 minuten gaar in ruim kokend, licht gezouten water. Giet vervolgens af. Ook de ui schil en snij je in dunne, halve ringen. De camembert snij je in blokjes en knip of snij de krulpeterselie ook alvast fijn.
  2. Schep de boekweitmeel in een ruime beslagkom en voeg hier een flinke snuf zout aan toe. Breek het ei erboven en voeg de melk toe terwijl je het beslag mixt met een garde of mixer. Mix het beslag tot een egaal geheel.
  3. Verwarm in een ruime koekenpan wat boter op middelhoog vuur. Giet een derde van het beslag in de koekenpan. Zodra de bovenkant van de galette droog is, draai je hem om. Bak totdat de galette lichtbruin begint te kleuren. Herhaal dit nog twee keer met de rest van het beslag.
  4. Ondertussen verwarm je in een kleinere pan wat olie op middelhoog vuur. Voeg hier de vegetarische spekreepjes en ui aan toe en bak totdat de ui glazig wordt.
  5. Besmeer de galettes met de crème fraîche. Verdeel vervolgens de aardappels, spek, ui, camembert en peterselie eroverheen. Vermaal er naar eigen smaak nog zout en peper overheen. Rol op, zet indien nodig vast met een sateprikker, en de galettes zijn klaar om te serveren.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Bretonse pannenkoeken met boekweitmeel. Geniet heerlijk van je Galettes Campagnarde!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago