Gevogelte Recepten

Coq au Vin – kip in wijn saus (video)

Ben je fan van winterse stoofschotels met wijn, zoals Boeuf Bourgignon? Dan moet je zeker ook eens deze Coq au Vin maken! Dat is namelijk heerlijk mals kippenvlees gestoofd in een witte wijn saus.

Winterse Stoofschotels maken

Aan de bezoekerscijfers te zien, zijn jullie deze wintermaanden dol op winterse stoofschotels maken. Grote favorieten zijn mijn Goulash recept van blokken rundvlees en paprika. Maar ook de Boeuf Bourgignon, een Franse stoofschotel van rundvlees in rode wijn. Toen ik laatst de vraag kreeg of je deze ook met kip kon maken, bedacht ik dat het dan veel lekker is om kip in witte wijn te stoven, oftewel Coq au Vin te maken. En het is een recept om je vingers bij af te likken! En niet alleen in de winter hoor! Juist op zomerse dagen smaakt dit stoofpotje met kip fantastisch!

Zelf Coq au Vin maken

Deze stoofschotel met kip is pure comfortfood. Coq au Vin is namelijk letterlijk kip dat in een wijn saus word gepocheerd. Het kippenvlees wordt zo mals dat het direct van het bot af glijdt. En dan heb ik het nog niet eens over de volromige smaak van dit gerecht! De Fransen zijn namelijk dol op boter en room, dus ook die ga je zeker terugproeven in dit recept. Vergeet er natuurlijk niet een baguette bij! Want Frans stokbrood is zeker nodig om dit malse saus mee op te kunnen deppen! Check hier overigens een compleet Frans weekmenu met nog meer recepten waar je trek van krijgt!


Kookvideo: Coq au Vin


Print

Recept: Coq au Vin (kip in wijn saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit recept is een stoofschotel van kip in wijn saus. Deze coq au vin is een klassiek Frans gerecht. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1200 gram (hele) kip in stukken, *
  • 1 grote ui,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 1 stengel bleekselderij,
  • 4 wortels,
  • 250 gram champignons,
  • 100 gram magere spekreepjes,
  • 1 volle glas droge witte wijn,
  • 500 ml kippen bouillon,
  • 100 ml slagroom,
  • 1 eetlepel Provencaalse kruiden,
  • 4 eetlepels roomboter,
  • flinke snuf peper.

(* gebruik in plaats van een hele kip in stukken bijvoorbeeld kippenbouten, drumsticks en kipfilets met een totaal gewicht van 1200 gram.)

Extra:

  • Ruime Braadpan of hapjespan,
  • dunschiller.

Instructions

Voor je begint: haal de kip 20 minuten van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen.

  1. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de stukken kip rondom goudbruin. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten en dien je wellicht in 2 porties te bakken. Schep de kip uit de pan op een bord en zet apart.
  2. Verlaag het vuur en strooi de magere spekreepjes in de pan, bij het overgebleven bakvet. Ondertussen pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Voeg toe aan de pan en roer een goed om.
  3. Schil de bleekselderij om de draden te verwijderen. Snijd vervolgens overlangs door in repen en daarna in grote blokjes. Schil de wortels en snijd in dunne plakjes. Voeg de groente toe aan de pan, verhoog het vuur en bak gedurende 3 minuten.
  4. Leg de stukken kip terug in de pan, schenk de wijn erbij, samen met de bouillon. Zorg ervoor dat alle stukken kip net onder staan en vul anders aan met een beetje extra warm water (geen extra bouillon ivm zout). Breng op smaak met een flinke snuf peper en de Provencaalse kruiden. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur zodat de kip gedurende 45 minuten kan gaarstoven in vocht dat steeds net tegen de kook aan zit.
  5. Boen de champignons schoon en snijd in partjes. Voeg na 30 minuten stoven de champignons toe aan de pan, evenals de slagroom. Laat deze het laatste kwartiertje mee verwarmen.
  6. Serveer de Coq au Vin direct. Heerlijk met wat stokbrood om de romige wijnsaus mee op te deppen en wat fijngehakte peterselie als topping.

Notes

Haal voor het serveren eventueel een vork door de pan om de grote botten vast uit de stoofschotel te halen, maar in principe kan iedereen dit ook zelf aan tafel doen. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je coq au vin wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago