Ben je fan van winterse stoofschotels met wijn, zoals Boeuf Bourgignon? Dan moet je zeker ook eens deze Coq au Vin maken! Dat is namelijk heerlijk mals kippenvlees gestoofd in een witte wijn saus.
Aan de bezoekerscijfers te zien, zijn jullie deze wintermaanden dol op winterse stoofschotels maken. Grote favorieten zijn mijn Goulash recept van blokken rundvlees en paprika. Maar ook de Boeuf Bourgignon, een Franse stoofschotel van rundvlees in rode wijn. Toen ik laatst de vraag kreeg of je deze ook met kip kon maken, bedacht ik dat het dan veel lekker is om kip in witte wijn te stoven, oftewel Coq au Vin te maken. En het is een recept om je vingers bij af te likken! En niet alleen in de winter hoor! Juist op zomerse dagen smaakt dit stoofpotje met kip fantastisch!
Deze stoofschotel met kip is pure comfortfood. Coq au Vin is namelijk letterlijk kip dat in een wijn saus word gepocheerd. Het kippenvlees wordt zo mals dat het direct van het bot af glijdt. En dan heb ik het nog niet eens over de volromige smaak van dit gerecht! De Fransen zijn namelijk dol op boter en room, dus ook die ga je zeker terugproeven in dit recept. Vergeet er natuurlijk niet een baguette bij! Want Frans stokbrood is zeker nodig om dit malse saus mee op te kunnen deppen! Check hier overigens een compleet Frans weekmenu met nog meer recepten waar je trek van krijgt!
Dit recept is een stoofschotel van kip in wijn saus. Deze coq au vin is een klassiek Frans gerecht.
(* gebruik in plaats van een hele kip in stukken bijvoorbeeld kippenbouten, drumsticks en kipfilets met een totaal gewicht van 1200 gram.)
Extra:
Voor je begint: haal de kip 20 minuten van tevoren uit de koelkast om alvast op kamertemperatuur te komen.
Haal voor het serveren eventueel een vork door de pan om de grote botten vast uit de stoofschotel te halen, maar in principe kan iedereen dit ook zelf aan tafel doen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je coq au vin wilt maken!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hoi Betty,
Kan ik deze kip ook bewaren en 2 dagen later eten?
Wil hem namelijk voor kerst maken.
Groetjes Jolien
Jazeker. Goed laten afkoelen op aanrecht en dan in afgesloten bak(ken) in de koelkast bewaren.
Twee dagen is wel echter de max, dus leftovers niet nog langer bewaren svp.
Top dankjewel!
Ga het vandaag maken en zondag eten dus komt goed 👍🏻
Fijne feestdagen!
Kan je voor dit zalig kippetje ook rode wijn gebruiken?
jazeker! doe gerust hoor!