Op zoek naar een lekker recept voor bloemkool met een sausje? Probeer dan een deze variant: bloemkool met kerriesaus! De magere spekreepjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat werkelijk iedereen dit recept wel lust.

Lekkere recepten met bloemkool

Bloemkool is niet alleen een wintergroente! Deze groente is het hele jaar volop te krijgen, en is ook zeker geschikt voor een vegetarische maaltijd. En wist je dat bloemkool boordenvol vitamine C zit? Dat scheelt weer een sinaasappel eten. Maar ik kan je zeggen dat bloemkool het ook prima doet in een smoothie met sinaasappel hoor! Dat is pas een echte weerstandsbooster! Maar uiteraard heb ik nog meer lekkere recepten met bloemkool voor je op de site staan hoor! Naast deze bloemkool met kerriesaus kun je er ook heerlijke vegetarische taco’s met bloemkool van maken! Wist je dat bloemkool ook een heerlijk alternatief is voor een havermoutpap ontbijt? Muna maakte namelijk een Bloemkool N’Oatmeal om van te smullen!

bloemkool stomen in een stoommandje
de kerriesaus bereiden

Bloemkool met een kerriesaus maken

Maar alleen kaal een gekookte bloemkool eten vind ik niet zo lekker. Een bloemkool heeft namelijk een vrij uitgesproken smaak. Veel mensen vinden hem zelfs ‘muf’ of stinken. Dus er moet bij mij altijd een sausje over de bloemkool. Dat mag natuurlijk een volromige bechamelsaus zijn zoals in dit recept voor pasta met bloemkool. Maar bloemkool smaakt ook heerlijk met een kerriesaus! Door de magere spekreepjes toe te voegen wordt het tevens lekker zout en kruidig, maar als vegetariër kun je de spekjes ook vervangen door een gesnipperde ui of vega spekreepjes. Serveer met een portie gekookte rijst en smaakt deze heerlijk. Dan is het haast net een Indiaase maaltijd. Maar deze Indiase bloemkool curry van Nanda en mijn Aloo Gobi met bloemkool en aardappel is ook zeker een aanrader hoor!


Print

Recept: Bloemkool met kerriesaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op zoek naar een lekker recept voor bloemkool met een sausje? Probeer dan een deze variant: bloemkool met kerriesaus! De magere spekreepjes en de kerriekruiden combineren heel goed met de uitgesproken bloemkool, dat werkelijk iedereen dit recept wel lust.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten.
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1 grote bloemkool,
  • 125 gram spekblokjes,
  • klein scheutje (kippen)bouillon,
  • 125 ml crème fraîche,
  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • peper
  • klein beetje zout
  • optioneel: 1/4 theelepel hele komijnzaad,
  • optioneel: 1/4 theelepel hele mosterdzaad.

Extra:

  • kookpan, liefst met stoominzet,
  • een (kleine) koekenpan.

Instructions

  1. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel goed af onder de kraan. Vul de kookpan met een laagje water en plaats hier de stoominzet. Rangschik de bloemkool over de stoominzet en breng aan de kook. Prik in de bloemkool om te kijken of deze gaar is, meestal duurt dit zo’n 7-8 minuten.
  2. Bak ondertussen de spekjes krokant in de koekenpan. Schep de spekjes uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Draai het vuur laag, blus de pan af met een scheutjes bouillonr en roer hier de crème fraîche doorheen. (p.s. Mocht je érg veel bakvet overhouden, dan kun je gerust een deel opdeppen met keukenpapier alvorens verder te gaan = gezonder).
  3. Optioneel: verwarm ondertussen een kleine koekenpan met aanbaklaag, en verwarm hierin de hele komijnzaadjes en mosterdzaadjes. Op het moment dat deze beginnen te ‘poppen’ dan draai je het vuur uit. Voeg de zaadjes daarna doe aan de saus, want dit zorgt voor een uitgesproken smaak.
  4. Roer vervolgens ook het kerriepoeder en de gehakte peterselie door de saus, en breng op smaak met de peper en een klein beetje zout. (pas op met zout, omdat de spekjes al zout zijn.) Laat 1 minuut doorkoken en draai daarna het vuur uit.
  5. Serveer de gestoomde bloemkool in een diep bord. Giet hier de kerriesaus over heen en garneer met de achtergehouden spekjes.

Serveer de bloemkool met kerriesaus direct!

Eet smakelijk!

Notes

Tip: Heb je géén stoominzet, kook de bloemkool roosjes dan gewoon in een ruime hoeveelheid water. Voeg weinig zout toe, (want de spekjes zijn heel zout) en laat 7-8 minuten koken tot beetgaar.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een leuk receptje met bloemkool. Ik hou juist van de gewone bloemkool-smaak, het is me dan ook met de paplepel ingegoten vroeger ;) Maar met kerrie is bloemkool ook altijd goed.

    In Nederland is bloemkool eigenlijk juist een voorjaars/zomer product omdat er dan volop Nederlandse bloemkolen verkrijgbaar zijn. Einde herfst en in de winter wordt bloemkool geïmporteerd uit Frankrijk en Spanje.

    • HI Brenda,

      bedankt voor de informatie! Misschien is dat ook de reden dat ik nu ineens spontaan trek krijg in bloemkool :-)
      Bij ons thuis werd het altijd in de winter gegeten, met dikke sauzen en bijvoorbeeld aardappel puree, maar dit recept is een wat ' lichtere' variant die met dit lente weer goed van pas komt.
      Groetjes,
      Betty

  • Ja gek eigenlijk, volgens mij werd bloemkool bij ons thuis ook meer in de winter gegeten... Maar sinds ik een maand paleo heb gegeten heb ik zoveel nieuwe toepassingen met bloemkool gevonden dat ik het veel vaker eet. Gisteren nog een hartige taart met bloemkoolbodem gemaakt! Heerlijk!

    • Ik moet een bloemkoolbodem ook even proberen. Is natuurlijk ook meteen glutenvrij. Thnx

  • Bij ons thuis is bloemkool 1 van de favoriete groentes. Onze dochters eten de bloemkool graag "kaal", maar MijnLief en ik vinden juist bloemkool met een sausje zó veel lekkerder ☺ En nu heb ik er dus weer een nieuwe variatie bij! Dankjewel ☺

    Groetjes Corine

    • Leuk! ik hoop dat hij deze variant ook erg lekker zal vinden :-)
      groetjes,
      Betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago