Zet jij op de Meatless Monday ook deze bietjes stamppot met geroosterde pompoen, geitenkaasbrie en mosterdjus op tafel? Bij hartje winter hoort zo nu en dan toch wel een goede, Hollandse stamppot. En ondanks dat zo’n Hollandse pot vaak met rookworst wordt geserveerd, is een vegetarisch alternatief zoals deze echt een aanrader!

Koken met pomoen

De pompoenen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt dan ook verschillende soorten en maten. En lekker koken met pompoen zet doorgaans ook heerlijke gerechten op tafel. Ik gebruikte voor dit gerecht kant en klare blokjes pompoen. Heb je een hele pompoen gekocht en hulp nodig bij het schillen hiervan? Hier kun je de handige tutorial op video vinden: how-to pompoen schillen en snijden.

Stamppot met rode bietjes maken

Eerder schreef ik nog wel eens dat ik geen liefhebber ben van klassieke, Hollandse stamppotten. Ik bedacht dan ook verschillende (vegetarische) alternatieven zoals de boerenkoolstamppot met hazelnoten, deze preistamppot met drie kazen of de hutspot soep met gekarameliseerde ui, maar nu kun je dus ook deze stamppot met rode bietjes maken.

Maar ik moet bekennen dat ik de klassieke stamppot stiekem toch ook steeds meer ga waarderen. Laatste heb ik voor het eerst sinds jaren zelfs een ‘echte’ zuurkool stamppot gemaakt en daar heb ik toch van zitten smullen! 😀


Print

Recept: Bietjes stamppot met pompoen en geitenkaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zet op de Meatless Monday deze bietjes stamppot met geroosterde pompoen, geitenkaasbrie en mosterdjus op tafel

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 300 gram pompoen in blokjes,
  • 3 teentjes knoflook,
  • 500 gram kruimige aardappels,
  • 250 gram gekookte rode bietjes,
  • 2 el. pompoenpitten,
  • 1.5 el. olijfolie,
  • 50 gram ongezouten roomboter,
  • 150 gram geitenkaasbrie,
  • 2 tl. mosterd,
  • Zout en peper.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schep de pompoenblokjes in een ruime ovenschaal. Pers de teentjes knoflook erboven uit en roer goed door samen met de olijfolie en een snuf peper en zout. Plaats voor 30 minuten in het midden van de oven zodra deze is voorverwarmd.
  2. Ondertussen schil je alvast de aardappels. Was en snij grove stukken. Rasp de bietjes alvast met een grove rasp. Snij de geitenkaasbrie in dunne plakken.
  3. Breng een ruime pan water met wat zout aan de kook. Voeg de aardappel toe en kook in ongeveer 15 minuten zacht en gaar. De laatste 5 minuten van de kooktijd van de aardappels, verwarm je op middelhoog vuur de bietjes in een steelpannetje. Roer de bietjes zo nu en dan door.
  4. In een droge koekenpan rooster je de pompoenpitjes op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de pitjes niet aanbranden. Zodra ze lichtbruin beginnen te kleuren haal je ze van het vuur.
  5. Zodra de aardappels gaar zijn giet je het water af. Voeg het klontje boter en de mosterd toe aan de pan. Stamp de aardappels met een aardappelstamper. Vervolgens schep je de bietjes erdoorheen. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
  6. Serveer met de geroosterde pompoen, pompoenpitjes en geitenkaasbrie eroverheen verdeeld.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda  

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

Het seizoen van het steenfruit loopt zo langzamerhand ten einde. Dus koop ik nog lekker…

3 uur ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago