Gezondheid

5x tips voor een betere weerstand

Kan jouw weerstand een boost gebruiken? Het lijkt wel of iedereen momenteel ziek of snotterig is, dus bij deze 5x tips voor een beter weerstand.

We hebben de laatste tijd super koud weer gehad, dan weer super zonnig weer gehad en daardoor ook weer de nodige hoestbuien, rode neuzen en pakjes paracetamol voorbij zien komen. Ook ik ben elk jaar slachtoffer, maar dit keer ben ik in korte tijd zelfs twee keer ziek geworden en dan neig je toch wel snel om alles uit de kast te trekken en beter te worden. Citrosan, multivitaminen, vitamine C en oma’s oude recepten. Sommige zijn fabels (of placebo’s), maar andere manieren werken echt!

Daarom gaan we vandaag kijken naar producten of manieren, die wetenschappelijk onderbouwd zijn (wel zo handig hé) en werken om jou te voorzien van een betere weerstand!

Wat is weerstand eigenlijk?

Ergens is het benoemen wat “weerstand” is best belangrijk, want we hebben het er altijd zo nonchalant over. Weerstand is eigenlijk jouw afweersysteem en deze vecht non-stop om onprettige schimmels, bacteriën en virussen van buitenaf weg te houden (1). Overigens is ieder z’n weerstand anders, maar daar zijn diverse factoren aan verbonden.


5x tips voor een betere weerstand:


Tip 1: slapen, slapen en nog eens slapen!

Geloof het of niet, maar slaap is een MUST om je weerstand te verhogen. Je lichaam herstelt zich vaak tijdens het slapen en dat kan je erg gebruiken als je al wat ziekjes wordt of bent. Men spreekt altijd over een minimum van 8 uur slaap, maar voor iedereen is dat anders. Dus luister naar je lichaam!


Tip 2: Oppassen met medicatie.

Antibiotica kuurtjes of hormonen toedienen kunnen ook erg met je weerstand rotzooien. Als je dit soort medicatie gebruikt, vraag dan aan je huisarts of er andere medicijnen of procedures zijn, die je weerstand in ieder geval stabiel kunnen houden (1).


Tip 3: Bewegen!

Ja je hoort het goed, maar forceer je zelf niet. Als je door het ergste heen ben van je griep, zou je langzaam weer in beweging kunnen komen. Denk aan een kleine warm-up, een lesje in de sportschool of een stukje wandelen of zelfs rennen. Hierbij komen er allemaal stofjes vrij in je lichaam (endorfine), waardoor jij je in ieder geval beter zal gaan voelen (2). Ook is het zo, dat veel onderdelen van het lymfesystemen afhankelijk zijn van beweging en dat je daarmee sneller de afvalstoffen van je lichaam verwijdert (3). Het is natuurlijk ook gewoon handig blijven te bewegen als je geen griep hebt. Een minimum van een halfuurtje per dag is mooi meegenomen of ga voor een totaal van 150 minuten per week (4).



Tip 4: Lekker hygiënisch te werk gaan

Ik ga je geen smetvrees aanpraten, maar je handen wassen na het bezoeken van een toilet, het snijden van vlees (ook vis en kip) of de hele dag in het openbaar vervoer zijn is wel echt handig als je je weerstand op peil wilt houden (5). Veel bacteriën en virussen worden namelijk zo doorgegeven. Een tip van mij, als je naar de drogist gaat, zijn er van die kleine flesjes handreiniger en die zijn superhandig voor in je handtas en als je op reis bent!

En als je dan toch ziek bent geworden: neem de deurklinken, lichtknoppen etc regelmatig af. Zo voorkom je ook dat de bacteriën en virussen verder worden verspreid.


Tip 5: Lekker veel groente en fruit eten!

Groente en fruit hebben veel antioxidanten en die heb je nodig! Als je dat woord hoort, moet je eigenlijk gewoon denken aan vitamine C, E en betacaroteen (valt onder vitamine A). Deze stofjes vangen de vrije radicalen op (de slechte stofjes), hiermee zorg je ervoor dat je DNA beschermt blijft en niet beschadigd wordt tijdens het delen ervan (6). Dit heeft dus ook invloed op je weerstand. Volgens het Voedingscentrum is 250 gram groente verstandig om te eten en 2 stuks fruit per dag. Als je niet veel eetlust hebt tijdens het ziek zijn, raad ik je toch aan een soepje te maken met lekker veel soepgroenten erin. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap.

Groentesoep met balletjes
Indonesische kippensoep (soto ajam)

Nog effe over vitamines……

Ik heb nog een beetje het gevoel dat je denkt “hé, waarom zegt ze niks over vitamine C of een multivitaminen?” Nou eigenlijk is dat simpel, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt voor je weerstand. Ik zelf neem ook elke dag een multivitaminen in (max 100% ADH, kijk even op het etiket), maar dat is omdat ik soms twijfel hoe voedzaam eten nog is. Zeker als het 365 dagen per jaar kan liggen in de schappen…..

Overigens neem zo een vitamine supplement niet al te licht, sommige supplementen bevatten overdoseringen en kunnen gevaarlijk zijn. Zo zijn rokers gevoelig voor supplementen met een hoge betacaroteen (vitamine A) en kan dit kanker juist meer activeren (7). Dit zijn dan wel vaak losse geconcentreerd vitamines of hoog geconcentreerde multivitaminen. Dus lees goed het etiket!

Hopelijk heb ik je een beetje geholpen om door deze snuivende, snotterige en vooral tranende ogen dagen heen te slepen. En ik hoop dat je snel weer beter wordt ;).

Dikke Kus, Queeny

https://Iamstuffed.nl | Instagram @iamstuffed.nl



Literatuur

(1). R in de maand! Hoe zorgt u dat uw weerstand goed blijft? Huisartsenpraktijk Poelpolder.                  (21 september 2018) https://huisartsenpraktijkpoelpolder.nl/weerstand/

(2). Van sprundel, M. Beweeg het lijf, verpleeg de geest. Nemo kennislink. (6 januari 2017). https://www.nemokennislink.nl/publicaties/beweeg-het-lijf-verpleeg-de-geest/

(3). Weinberg, J. This Lymphatic Cleanse Will Detox Your Whole Body. Mindbodygreen. (datum onbekend). https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-flush-your-lymph

(4). Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Sportzorg. (datum onbekend). https://www.sportzorg.nl/bibliotheek/nederlandse-norm-gezond-bewegen-nngb

(5). Handen wassen. Voedingscentrum. (datum onbekend). https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/handen-wassen.aspx

(6). Antioxidanten. Voedingscentrum. (datum onbekend). https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

(7). Van Putten–Meijer, B. Bèta-caroteen slecht voor rokers maar gezond voor niet-rokers. Nrc. (24 september 2005). https://www.nrc.nl/nieuws/2005/09/24/beta-caroteen-slecht-voor-rokers-maar-gezond-voor-10630961-a195459

Queeny Borgman

Queeny June is diëtist in opleiding en eigenaar van Iamstuffed.nl . Zij studeert al 3 jaar voeding en diëtetiek aan de HvA omdat zij weet hoe moeilijk het is om balans te vinden in je levensstijl en je relatie tot voeding en beweging.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago