Een boterkoek maken is een typisch Hollands koekje voor bij de koffie! Hij bevat slechts een paar ingrediënten en je bakt hem in een speciale boterkoekvorm. Snijd de boterkoek in smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes en geniet van dit recept!

De perfecte boterkoek maken

De perfecte boterkoek is van buiten een beetje knapperig, maar van binnen smeuïg zacht, nog net niet boterzacht zelfs. Maar je hebt ook aan een heel klein stukje al genoeg. Deze koek is namelijk erg machtig, maar het is zo ontzettend lekker! Dus ik geef je bij deze een goed basisrecept voor boterkoek maken. Daarnaast vind je in de ‘notes’ van het recept ook diverse smaakmakers die je kunt toevoegen om je boterkoek elke keer weer een beetje anders te maken. Wil je helemaal uitpakken? Check dan ook zeker dit recept voor boterkoek met gember en citroen! Deze is lekker fris en luchtiger van smaak! Binnenkort komt er ook nog een recept voor boterkoek met witte chocolade en pistachenoten online. En tijdens de feestelijke decembermaand is deze Speculaas boterkoek met amandelspijs een echte aanrader! Ik durf te wedden dat jij die ook wilt proeven!

Nog meer basis bakrecepten

Ik ben jaren geleden niet voor niets bij LaPlace binnengestapt voor mijn allereerste bijbaantje. Ik solliciteerde naar een baan bij de ‘zoet’ afdeling en maakte daar dus dag in, dag uit, diverse taarten, koeken maar ook smoothies klaar. Het zat er al van jongs af aan in en ik deel dan ook graag een aantal fijne basis bakrecepten met jullie. Niet alleen voor het maken van boterkoek, maar ook zelf cake beslag maken en daarbij meteen heel veel lekkere variatierecepten! Maar deze dame voorziet je ook van een fijn basis recept voor brownies bakken en ook verrukkelijke basis blondies recept! Of ga je liever voor deze standaard koekjes van zanddeeg die zo geweldig te variëren en decoreren zijn? Ben je meer fan van (stapel)taarten maken en decoreren? Neem dan zeker een kijkje bij mijn basisrecept voor biscuitbeslag maken en de taarten die ik daarmee maakte! Heel veel bakplezier in ieder geval!


Print

Basis recept: Boterkoek maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een boterkoek maken is een typisch Hollands koekje voor bij de koffie! Hij bevat slechts een paar ingrediënten zoals boter, bloem en suiker. Vervolgens bak je hem in een speciale boterkoekvorm. Snijd de boterkoek in smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes en geniet van dit recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem en suiker in de mengkom van de mixer Voeg het zout toe (en evenutele smaakmakers, zie ‘notes’). Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingredienten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat.
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand.
  5. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.

Eet smakelijk!

Notes

Geef je boterkoek een van deze smaakmakers mee om hem nog lekkerder te maken!

  • Boterkoek met citroen – voeg de rasp van 1 citroen + 2 tl  citroenrasp (uit potje) of citroen essence toe aan het deeg.
  • Boterkoek met gember – voeg 3-4 el fijngesneden bakgember toe aan kneed mee.
  • Boterkoek met noten – voeg 60 gram grof gehakte noten toe aan het deeg.
  • Boterkoek met speculaaskruiden – voeg 1 el speculaaskruiden (of pumpkin spice) toe aan het deeg.
  • Boterkoek met vanille – voeg 2 tl vanille extract of een uitgeschraapte vanille peul toe aan het deeg.
  • Boterkoek met witte chocolade – smelt 60 gr witte chocolade (druppels) au bain marie en laat iets afkoelen. Kneed de gesmolten chocolade ook door het deeg.
  • Ook lekker: maak een combinatie van variatie ingrediënten! Bijvoorbeeld citroen, gember & fijngehakte amandelen. Of vanille met witte chocolade en pecannoten.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met boterkoek maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago