Print

Basis recept: Boterkoek maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een boterkoek maken is een typisch Hollands koekje voor bij de koffie! Hij bevat slechts een paar ingrediënten zoals boter, bloem en suiker. Vervolgens bak je hem in een speciale boterkoekvorm. Snijd de boterkoek in smalle punten, vierkantjes of zelfs ruitjes en geniet van dit recept!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • 200 gr (witte) basterdsuiker
  • snufje zout
  • 225 gr KOUDE roomboter
  • beetje koffiemelk (of losgeklopt ei), om te bestrijken

Extra:

  • Keukenmixer met deeghaak
  • boterkoek bakblik 23 cm
  • OF gebruik een springvorm met doorsnede 22 – 24 cm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). Gebruik je een springvorm en geen boterkoekvorm? Bekleed dan de bodem met bakpapier. Zet apart.
  2. Stop de bloem en suiker in de mengkom van de mixer Voeg het zout toe (en evenutele smaakmakers, zie ‘notes’). Snijd de boter in blokjes en voeg tevens toe. Plaats de deeghaak en mix de ingredienten op lage stand tot een kruimelig deeg. Zet daarna de snelheid van de machine hoger en kneed door tot een samenhangende bal ontstaat. 
  3. Geen keukenmixer in huis? Kneed alle ingrediënten snel met de hand samen tot een samenhangend deeg. Werk snel want je handen warmen de boter ook op.
  4. Druk het boterkoek deeg evenredig uit in de boterkoek vorm. Gebruik desnoods de bolle kant van een lepel om je te helpen glad te strijken, met name langs de rand. 
  5. Trek met een vork strepen en vervolgens een ruitjespatroon over de bovenkant van het deeg. Bestrijk vervolgens de bovenkant met koffiemelk.
  6. Plaats de bakvorm op een rooster in het midden van de oven en bak 15-17 minuten goudbruin en gaar. Plaats daarna de vorm op een rooster buiten de oven en laat de boterkoek in de vorm volledig afkoelen. Voor het serveren snijd je hem in 16 smalle punten.

Eet smakelijk!

Notes

Geef je boterkoek een van deze smaakmakers mee om hem nog lekkerder te maken!

  • Boterkoek met citroen – voeg de rasp van 1 citroen + 2 tl  citroenrasp (uit potje) of citroen essence toe aan het deeg.
  • Boterkoek met gember – voeg 3-4 el fijngesneden bakgember toe aan kneed mee.
  • Boterkoek met noten – voeg 60 gram grof gehakte noten toe aan het deeg.
  • Boterkoek met speculaaskruiden – voeg 1 el speculaaskruiden (of pumpkin spice) toe aan het deeg.
  • Boterkoek met vanille – voeg 2 tl vanille extract of een uitgeschraapte vanille peul toe aan het deeg.
  • Boterkoek met witte chocolade – smelt 60 gr witte chocolade (druppels) au bain marie en laat iets afkoelen. Kneed de gesmolten chocolade ook door het deeg.
  • Ook lekker: maak een combinatie van variatie ingrediënten! Bijvoorbeeld citroen, gember & fijngehakte amandelen. Of vanille met witte chocolade en pecannoten.