Als taco’s met pulled beef je als muziek in de oren klinken, dan is dit recept voor jou! Dit Mexicaanse stoofvlees heet barbacoa en zijn heerlijke grove stukken rundvlees die urenlang gesudderd hebben in een chipotlepeper saus. Serveer het vlees op mais taco’s met guacamole en pickles en je hebt een waanzinnig feestje in je mond!

Als er een gerecht is dat typisch Mexicaans is, dan is het wel barbacoa, oftewel Mexicaans stoofvlees. Het is een soort Mexicaanse pulled beef dat urenlang heeft staan sudderen in chipotle pepers en limoensap. Het vlees valt helemaal uit elkaar en is verrukkelijk met soft taco’s. De naam is overigens niet geheel toevallig want ‘barbacoa’ is afgeleid van ‘barbecue’, dat vaak garant staat voor heerlijk zacht vlees. Je kunt barbacoa dan ook bereiden met stukken vlees die een lange garing nodig hebben zoals brisket, runderriblappen of zelfs sukadelappen. En hoewel je dit gerecht prima op de barbecue kunt bereiden, maak ik hieronder een versie in de braadpan.

Smaakt dit recept je naar meer? Maak dan ook eens deze Tex Mex Chipotle Beef Taco’s met jalapeno pepers en salsa.

Wat eet je bij barbacoa

Barbacoa wordt in Mexico natuurlijk geserveerd op mais taco’s! Maar wat eet je er dan nog meer bij? Avocado mag natuurlijk nooit ontbreken bij Mexicaanse gerechten dus maak er lekker guacamole bij. Voor een extra bite en zuurtje serveer je dit Mexicaans stoofvlees met partjes limoen en ingelegde rode uien. In plaats van taco’s kun je er ook Mexicaanse rijst bij serveren of zelfs polenta. Dit mag de polenta maispap zijn, maar je kunt ook deze gebakken polenta driehoekjes serveren. Check hier overigens 10x Tex Mex bijgerechten die het ook prima bij je Mexicaanse gerechten doen!


Print

Recept: Barbacoa Mexicaans stoofvlees

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Als taco’s met pulled beef je als muziek in de oren klinken, dan is dit recept voor jou! Dit Mexicaanse stoofvlees heet barbacoa en zijn heerlijke grove stukken rundvlees die urenlang gesudderd hebben in een chipotlepeper saus. Serveer het vlees op mais taco’s met guacamole en pickles en je hebt een waanzinnig feestje in je mond!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 3 – 3.5 uren
  • Total Time: 3 uur en 30 minuten
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Mexicaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 1,5 tot 2 kilo runderriblappen – of groot stuk brisket
  • 4 hele chipotlepepers in adobo (bijv. blikje van La Morena)
  • 2 rode uien, in parten
  • 5 tenen knoflook, in stukken
  • 4 kruidnagels (of ¼ tl gemalen)
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 10 gram verse koriander
  • 4 limoenen
  • 50 ml appelazijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 laurierblaadjes
  • plantaardige olie + roomboter voor het bakken.

Extra:

  • Ruime braadpan met deksel
  • blender of hakmolen

Instructions

  1. Laat het vlees als eerste op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grove stukken van bijv. 5×5 cm. Bestrooi het vlees met een beetje zout en peper.
  2. Verhit een klein beetje olie + klont boter in de braadpan op hoog vuur. Voeg het vlees toe en schroei de stukken rondom dicht.
  3. Ondertussen ga je de chipotlesaus maken: mix in de blender de chipotlepepers, ui, knoflook, kruidnagels, komijn, tijm en de helft van de koriander met de appelazijn en het sap van 3 limoenen. (Houd dus 1 limoen apart).
  4. Schenk de chipotle saus over het vlees in de pan en bak deze een minuut aan. Schenk daarna de bouillon erbij. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, zolang het vlees maar ‘onder’ staat.
  5. Voeg vervolgens de laurier toe en plaats de deksel op de pan. Breng aan de kook en verlaag direct het vuur naar laag. Laat de barbacoa gedurende 3 uur zachtjes stoven tot het makkelijk uit elkaar getrokken kan worden zoals bij draadjesvlees.
  6. Mocht je aan het einde van de bereiding teveel vocht in de pan over hebben kun je zonder deksel het vocht nog wat inkoken op hoger vuur, blijf dan wel regelmatig roeren.
  7. Serveer de barbacoa Mexicaans stoofvlees met maistortilla wraps, guacamole en ingelegde uien. Aan tafel geef je er de rest van de koriander en laatste limoen in partjes gesneden bij. Ieder kan dit voor zich dan belegen op de taco.

Buen Provecho (eet smakelijk) 

Groetjes Betty

Notes

Wil je dit Mexicaans stoofvlees in de slowcooker bereiden? Stop de blokken vlees in een slowcooker en overgiet met de saus. Voeg slechts de helft van de bouillon toe, net genoeg om alles onder te zetten. Zet de CrockPot in de stand Hoog en laat 5 uren sudderen. In de stand Laag heb je 10 uren nodig. Perfect om aan te zetten voor je naar je werk toe gaat.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit Mexicaans stoofvlees genaamd ‘barbacoa’ wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago