Het afgelopen jaar zag je overal homemade bananabread opduiken. En waarom ook niet? Deze bananabread met chocolade is een heerlijk en verantwoord tussendoortje namelijk. En hij heeft zelfs wat meer weg van een smeuïge brownie, maar dan een stuk gezonder!

Zelf bananabread met chocolade maken

Chocolade is een van mijn favoriete zoete guilty pleasures en ik gebruik het dan ook vaak in mijn bakrecepten. En omdat bananen brood al een poos favoriet zijn bij ons in huis, mocht er natuurlijk geen variant met chocolade lang meer uit blijven. Vaak worden chocolade cakes wat droger door de cacao, dus leek het mij een goed idee om bij deze bananabread met chocolade het vettigere amandelmeel te gebruiken. Alles draait om balans natuurlijk. Je kunt de bloem overigens vervangen door een glutenvrije variant ( zoals boekweit meel) en dan is deze bananabread helemaal glutenvrij!

Gezonde recepten met bananen

Wist je dat bananen boordevol kalium zitten? Deze kan een te hoge bloeddruk voorkomen. Tevens kan het regelmatig eten van bananen humeur schommelingen bij PMS (dames opgelet!) bestrijden. En bevorderen ze de aanmaak van serotonine, die weer nodig is voor een goede nachtrust. En bananabread met chocolade geeft je tevens een stevige powerboost dus ideaal als tussendoortje! Voor de liefhebber heb ik hier nog veel meer bananen brood recepten op een rijtje gezet! Maar probeer ook eens een van onze andere (gezonde) recepten met bananen!


Print

recept: Bananabread met chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 55 minuten
  • Yield: 10 plakken 1x
  • Category: tussendoortje
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 3 rijpe bananen,
  • 80 gr (bruine) suiker *
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 3 el cacao
  • 1 tl  vanille extract
  • 100 gr bloem *
  • 70 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 60 gr grof gehakte pure chocolade

Extra:

  • keukenmachine (foodprocessor),
  • oven,
  • cakeblik 22 cm,
  • bakpapier,
  • zilverfolie.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht. Vet het bakblik in en bekleed de binnenzijde met een overhangend stuk bakpapier en zet apart.
  2. Mix de bananen met de suiker kort in een keukenmachine. Voeg vervolgens de eieren, het zout en vanille toe en mix het geheel gedurende 3-4 minuten, zodat alles vermengd is en de eieren in volume verdubbeld zijn.
  3. Voeg de bloem, amandelmeel, cacao en bakpoeder toe en laat de machine max 30 seconden draaien om goed te vermengen. Roer tot slot de fijngehakte chocolade door het beslag.
  4. Giet het mengsel in het cakeblik en dek vervolgens de bovenkant van het cakeblik af met zilverfolie (dit voorkomt verbranden). Plaat in de voorverwarmde oven en bak de bananabread met chocolade in ongeveer 40-45 minuten af. Verwijder halverwege de baktijd de folie.
  5. Laat hierna de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, hij zal een beetje inzakken. Snijd vervolgens de zijkantjes los en trek de banana bread aan het bakpapier omhoog uit de vorm. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Notes

* Gezonder tips:

  • Vervang de suiker door 80 gram ontpitte dadels en maal deze fijn tezamen met de banaan.
  • Vervang de bloem door een glutenvrije variant, bijvoorbeeld boekweitmeel. Zo word de bananabread compleet glutenvrij.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de bananabread met chocolade wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Caribisch Broodje met Kip en Mango

Hoewel de zomer officieel nog moet beginnen zijn wij in april en mei verwend met…

1 uur ago

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

3 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

5 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

6 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

1 week ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago