Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

Onlangs mocht ik de mensen bij Radio 6 al kennis laten maken met deze ‘Pita sa krompirom‘.   Het woordje ‘krompir‘ betekend namelijk: aardappel. In de volksmond wordt dit gerecht ook wel eens ‘krompirusa‘ genoemd.

Pita met aardappel

Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een dun, gevuldt deeg. In Turkije eet men ook wel Börek, maar daar kun je ónze deegwaren eigenlijk niet mee vergelijken. In Bosnië zijn er zelfs, naast traditionale bakkerijen, ook speciale Burek en Pita winkels, waar je deze gevulde en opgerolde deegwaren to-go kunt meenemen. Binnen onze familie wordt Pita over het algemeen gewoon zelf gemaakt. Sterker nog: mijn ooms zeiden vroeger altijd: dat een dame pas klaar was om het ouderlijk huis te verlaten, als ze het pita maken onder de knie had. Want dan kon moeders je écht niets meer bijbrengen. Deze pita met aardappel is een allemans-vriend en heet Pita sa krompirom, of ook wel krompiruša.

Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.

Nog meer pita recepten

Het flinterdunne pita deeg , kan je met verschillende ingrediënten opvullen, oprollen en bakken in de oven. Zo is er bijvoorbeeld ook een variant met feta en hüttekäse: deze heet sirnica. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica.  Voor de liefhebber is er zelf eentje met (runder)gehakt, deze heet dan uitzonderlijk: Burek sa mesom (=vlees). Pita is heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er over heen.


Print

Recept: Pita sa krompirom (Krompirusa)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Zoals jullie wellicht weten, komt een deel van mijn familie uit het voormalige Joegoslavië. Een van de lokale specialiteiten is Pita sa krompirom. Een rol van dun gerekte deeg, gevuld met heerlijke hartigheden. Een van mijn favorieten is deze variant met blokjes aardappels en gesnipperde uien.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 25 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Deegwaren
  • Cuisine: Joegoslavische Keuken

Ingredients

Scale

Ingredienten deeg:

  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 50 ml zonnebloem- of olijfolie

Ingrediënten vulling:

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 2 el zonnebloem- of olijfolie
  • Peper en zout

Instructions

  1. Meng het zout en de bloem. Voeg geleidelijk lauwwarm water toe en meng totdat een compact deeg ontstaat. Bestrooi een werkblad met een beetje extra bloem en kneed hierop het deeg goed door. Dit doe je door de buitenkant van het deeg uit te trekken en in het midden van de deeg terug te duwen. Draai daarbij het deeg steeds een beetje rond. Hoe langer je kneed, des te beter de gluten zich ontwikkelen en je een mooi, soepel elastisch deeg krijgt.
  2. Schenk op een grote plaat of 2 borden een laag olie. Verdeel het deeg in 2 stukken en vorm hier een bal van. Druk de bal zo plat mogelijk in de olie, keer om en zorg dat alles goed bedekt ligt in de olie. Deze zorg ervoor dat je het deeg straks heel dun kunt uitrekken. Laat ongeveer 10 minuten buiten de koeklast rusten.
  3. Maak intussen de aardappel vulling: Schil de aardappels en snijd deze in blokjes van 0.5 x 0.5 cm (brunoise). Eventueel kun je deze ook raspen. Pel en snipper de ui. Meng de aardappelblokjes in een kom met de ui en breng op smaak met olie, peper en zout.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hetelucht. Leg het deeg op een theedoek of groot tafellaken en trek het met geoliede handen langzaam uit totdat je een dun vel krijgt.Als je deeg soepel genoeg is kun je een deeglap krijgen ter grootte van een halve eettafel, en zo dun als filodeeg. Verdeel de vulling erover en besprenkel deze heel licht met olie.
  5. Trek nu één kant van het doek, waarop het deeg ligt, omhoog. Het deeg rolt vanzelf op en vormt een lange ‘worst’.
  6. Wrijf een ovenschaal in met olie. Leg de pita,opgekruld als een grote ronde worst, in de ovenschaal. Of knijd in de lengte doormidden en vorm 2×2 kleine rondjes.
  7. Besprenkel de bovenkant met olie, en bak de pita sa krompirom ongeveer 40 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi goudgeel is.
  8. Haal de schaal uit de oven, overgiet de pita met een glas gekookt water. (Pas op! Hete damp!) en zet weer 5 minuten terug in de oven om op te drogen. Dit trucje geeft je deeg een heerlijke zachtere bite. Serveer direct.

Prijatno! (= Eet smakelijk)

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Bedankt Betty, nu moet ik ook pita maken. Alleen ga ik voor de spinazie versie of te wel Zeljanica :-)
    Super leuk artikel.

    • Dank je wel Aida,

      en ohhh.. die Zeljanica moet ik ook eens zelf maken en hier posten! Prijatno zou ik zeggen :-)

  • Ik hoop dat dit recept nooit van de website verdwijnt! Mijn ex-schoonmoeder maakte dit altijd en ik was er dol op! Kon echt bakken er van opeten, haha. Dit is het enige Nederlandse recept dat ik in al die jaren heb gevonden. Misschien neem ik met de huidige coronacrisis eindelijk eens de tijd om het te maken (ik ken deze receptpagina al jaren, maar nooit iets mee gedaan :( Het is best wat werk!).

    In elk geval ziet het er alvast heeeeerlijk uit!

    Nu moet ik sinds kort glutenvrij eten i.v.m. coeliakie; welke vervanger van bloem kan je me aanraden voor dit specifieke recept? :)

    • Wat ontzettend leuk om te horen zeg! Maar de grootste reden dat het deeg zo dunnetjes uit te rekken is omdat het elastisch is geworden door de gluten.
      Dus op dit moment weet ik niet een goede glutenvrije vervangende bloem voor je. Maar... ik ken mensen die 'smokkelen' en gebruiken kant en klare 'pita' vellen die ze kopen bij de Turkse buurtsuper
      Het lijkt redelijk op bladerdeeg en daar zijn wel glutenvrije varianten van te koop. Wellicht kun je dat eens proberen? 'Anders' gaat dit gerecht hoe dan ook worden in een glutenvrije versie, maar bij coeliaki wellicht een uitkomst.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago