Vandaag heb ik een lekker typisch Italiaans dessert voor jullie! De Italianen staan natuurlijk bekend om hun espresso maar ook ijs. Dus maak heel eenvoudig een affogato!

Wat is een affogato?

In Italie weten ze wel hoe ze het beste uit twee werelden met elkaar moeten combineren! Weet je niet of je het diner moet afsluiten met een koffie of een ijsje toe? Neem het dan gewoon allebei en vraag om een affogato! Hierbij wordt een bolletje vanille ijs simpelweg overgoten met een warme espresso! Al dan niet met een scheutje likeur erbij en soms nog een ‘crunch’ van noten of koekjes maak dit een espresso toetje om van te smullen! Heb jij wel eens affogato geproefd?

Nog meer lekkere koffie recepten

Hoewel ik een affogato op zijn tijd echt heerlijk vind, zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere recepten met koffie of espresso te bedenken! Check bijvoorbeeld ook eens dit recept voor een klassieke tiramisu! Toch wel het bekendste toetje uit de Italiaanse keuken! Maar deze cappuccino pavlova is ook een echte aanrader! In Griekenland wordt ijskoffie tot the next level verheven door er een bolletje vanille ijs aan toe te voegen! En deze espresso bowl met bananenijs is een overheerlijk zomers ontbijt om mee wakker te worden! Liever een warm ontbijt? Maak dan deze havermout-cappuccino, dat is pure liefde voor mij!


Print

Recept: Affogato (espresso met ijs)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 10 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: IJS
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 bolletjes vanille ijs
  • 200 ml sterke espresso
  • optioneel: likeur, zoals Tia Maria

Topping:

  • 23 eetlepels gehakte walnoten of pecannoten
  • 1 eetlepel suiker of honing
  • bakpapier

Instructions

  1. Maak als eerste de topping: verwarm een (kleine) koekenpan op medium vuur en rooster hierin de noten gedurende 2 minuten.
  2. Voeg de suiker (of honing) toe en laat smelten. Roer nogmaals goed om schep uit de pan op een stukje bakpapier.
  3. Schep een bolletje vanille ijs in 4 kommetjes of lage glazen.
  4. Schenk een scheutje likeur op het ijs en verdeel de koffie over de kommetjes
  5. Top af met de gekarameliseerde noten en serveer direct!

Eet smakelijk!

Notes

Affogato variatie recepten:

  • Vervang de Tia Maria likeur door Amaretto. En vervang de krokante noten topping door 4 verkruimelde Amaretti koekjes (bitterkoekjes) en 1 eetlepel geroosterd amandelschaafsel.
  • Vervang de Tia Maria likeur door Grappa of Frangelico. En serveer met 1-2 cantuccini koekjes per glas in plaats van de noten.
  • Vervang de vanille ijs door een bolletje chocolade ijs. Vervang de Tia Maria door kersen likeur en  decoreer met een toef slagroom en verkruimelde chocolade cantuccini koekjes.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een affogato als dessert wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago