Soep Recepten

Aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas

Ik heb me toch een heerlijk winterse soeprecept voor jullie. Deze vegetarische soep is gemaakt van de vergeten groente aardpeer en wordt op smaak gebracht met Parmezaanse kaas. Het is een makkelijke soep die je doordeweeks in mum van tijd op tafel kunt hebben staan. Als voorgerecht, lunch of samen met wat brood als licht diner is deze aardperen soep met salie een aanrader!

De vergeten groente: aardpeer

Laatst zag ik aardperen in de aanbieding bij mijn supermarkt en dat leek me een goed moment om deze groenten eens uit te proberen. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik nog nooit aardperen had gegeten. Blijkbaar ben ik niet de enige, want waar de aardpeer vroeger erg populair was, lijkt dit nu meer een vergeten groente te zijn geworden. Het is een typisch winterproduct en ik besloot er dan ook deze winterse aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas mee te maken.

Wat zijn aardperen?

Aardperen smaken een beetje zoet en wat nootachtig. En ze zijn erg gezond! Deze groenten zitten onder andere vol ijzer en calcium. En ze bevatten inuline wat een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Dus voldoende redenen om deze groenten (vaker) uit te proberen toch? Ga jij dan lekker aan de slag met deze aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas? Aardperen worden trouwens ook wel ‘topinambour’ genoemd of Jerusalem artichoke vanwege de vergelijkbare smaak. Dan weet je waar je naar op zoek kunt gaan in de supermarkt 😉

Nog meer winterse recepten om van te smullen

Proeft deze aardperensoep met salie je wel naar meer? Dan hebben wij nog meer winterse recepten om van te smullen! Niet alleen de aardpeer is een typische smaakmaker uit dit seizoen, maar wat dacht je van spruitjes, knolselderij en hutspot? Eerder deelden we op Betty’s Kitchen namelijk ook dit recept voor knolselderij soep met blauwe kaas, maar ook deze spruitjessoep met kastanjechampignons. Daarnaast ging ik tevens aan de slag met een fantastische hutspot soep met gekarameliseerde ui. Heerlijke recepten met wintergroenten om bij op te warmen tijdens deze donkere, koude dagen. Want dan is er niks lekkerders dan een flinke kom warme soep toch?


Print

Recept: Aardperensoep met salie en Parmezaanse kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegetarische soep is gemaakt van de vergeten groente aardpeer en wordt op smaak gebracht met Parmezaanse kaas. Het is een makkelijke soep die je doordeweeks in mum van tijd op tafel kunt hebben staan. Als voorgerecht, lunch of samen met wat brood als licht diner is deze aardperen soep met salie een aanrader!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Soep recept
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram aardperen
  • 1 grote aardappel (kruimig)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje voor 0.5 liter bouillon
  • 15 blaadjes verse salie
  • 100 ml. sojaroom
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • Peper en zout
  • Olie om te bakken

Instructions

  1. Schil de aardperen en aardappel en snij in grove blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Ook de ui schil je en snij je fijn. Pers de teentjes knoflook alvast uit en knip of snij de salie fijn. Rasp de Parmezaanse kaas alvast.
  2. Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui totdat deze glazig is en verwarm vervolgens de knoflook nog even mee. Voeg de aardappel toe samen met 750 ml. water en het groentebouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens voeg je de aardperen toe en kook het geheel voor nog eens 10 minuten.
  3. Als laatste voeg je de salie en sojaroom toe aan de pan. Mix de soep met een staafmixer of in een keukenmachine tot een egaal geheel. Proef en voeg naar eigen smaak peper en zout toe. Serveer de soep met de Parmezaanse kaas eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze winterse aardperensoep met salie en parmezaanse kaas wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago