Fan van barbecue recepten? Breng je gerechten op smaak met een BBQ kruiden rub of mix van specerijen. Deze dry rubs zijn geschikt voor vlees, vis en gevogelte en wij hebben er maar liefst 10 verschillende op een rijtje gezet.


Dry rub voor barbecue gerechten

Mijn man en ik zijn grote barbecue liefhebbers en je zult ook heel wat bbq recepten op deze site terugvinden! Elk recept is reeds voorzien van een bijpassende bbq kruiden rub of marinade. Maar als je eens iets anders op de barbecue wilt zetten hebben wij 10x bbq kruiden mix op een rijtje gezet, waarmee je elke keer weer kunt variëren. Of je nu een stuk vlees, vis of gevogelte wilt grillen. Met deze zogeheten dry rubs wrijf je simpelweg het vlees in en plaats daarna direct op de grill.

De echte barbecue liefhebbers vinden hier ook:

Hoe lang moet vlees marineren met kruiden rub

Kruidenmixen worden gemaakt van gedroogde kruiden. Daarom blijven ze ook gerust een half jaar tot een jaar goed in een luchtdicht bakje of potje. Je kunt er eigenlijk nooit teveel van maken, want wat je overhebt gebruik je gewoonweg de volgende keer. Zodra je iets van vloeistoffen gaat toevoegen dan spreken we van een marinade. Dit kom je ook bij veel van mijn recepten tegen. Daarnaast moet je kruidenmixen (en marinades) ook de tijd geven om in het vlees, vis, gevogelte of zelfs groenten in te laten trekken.

Hoe lang intrekken BBQ kruiden?

  • 1 – 15 minuten = kleine stukjes (zoals garnalen, blokjes vlees, groenten, kip etc.
  • 15 – 30 minuten = dunne stukken zoals kipfilets, dunne steaks, visfilets etc.
  • 30 – 90 minuten = dikke stukken zoals hele kip, dikke steaks, lamsbout etc.
  • 2 – 8 uur = zeer grote stukken zoals kalkoen, spareribs, een hele varkensschouder (pulled pork) etc. Veel low & slow bereidingen vallen ook onder 8 uur ofwel een hele nacht in de koelkast marineren.

Specerijenmolentje of Elektrische koffiemolen

Ik heb zelf een combinatie van fijngemalen kruiden en specerijen in mijn kruidenla liggen. De ene keer koop ik bijvoorbeeld gemalen komijn, maar de andere keer als hele komijnzaden. Onderstaande barbecue mixen kun je in ieder geval altijd maken als je een koffie of specerijenmolen in huis haalt. Niet alleen handig voor het malen van je verse koffiebonen voor bijv. Caffetiere koffie, maar dus ook voor het fijnmalen van je bbq kruiden mixen.


10x Zelf BBQ Kruiden Rub maken

(alle recepten zijn voor 1 portie van circa 5 eetlepels)


1. Basic BBQ kruiden mix

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 2 el. donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl. gerookt (hot) paprika poeder
  • 2 tl. uienpoeder
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • ½ tl. zwarte peper
  • ½ tl. cayennepeper

Meng alle ingrediënten in een kommetje.


2. Kipkruiden Rub

past goed bij gevogelte

  • 2 el. (gerookt) paprikapoeder
  • 1 el. mosterdpoeder
  • 2 tl. zout
  • 1 tl. uienpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • 1 tl. crushed chili’s of cayenne peper
  • optioneel: 1 tl. fijn geraspte citroenschil

Meng alle ingrediënten in een kommetje.


3. Pittige espresso Dry Rub

past goed bij rundvlees

  • 2 el. gebrande koffiebonen *
  • 1 el. crushed chili’s
  • 2 tl. komijnzaad
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 1 tl .gemalen zwarte peper
  • 1 tl. grof zeezout

(* of gebruik de inhoud van 1-2 espresso koffie capsules, die zijn al gemalen)

Rooster het komijnzaad in een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag gedurende 1-2 minuten. Laat daarna iets afkoelen. Stop de koffiebonen, chili’s en komijn in een specerijenmolentje en maal deze fijn. Meng in een kommetje met de overige ingrediënten.


Steak met pittige espresso dry rub

4. Za’atar mix

past goed bij vlees – gevogelte – groenten

  • 2 el. oregano
  • 2 el. sesamzaadjes
  • 1 tl. tijm
  • 1 tl. sumak
  • ½ tl. komijn
  • ½ tl. zout

Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie. Let op, ze hoeven enkel licht bruin te kleuren. Schep daarna direct uit de pan en laat afkoelen. Meng met de overige ingrediënten in een kom.


5. TexMex kruiden rub

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 1 el. paprikapoeder
  • 1 el. bruine suiker
  • 1 el. komijn
  • 2 tl. grof zeezout
  • 1 tl. crushed chili pepers of chilipoeder
  • 1 tl. koriander
  • 1 tl. oregano
  • 1 tl. tijm

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


6. Aziatische kruiden mix

past goed bij rund – varken – gevogelte – vis – groenten

  • 2 el. paprika poeder
  • 1 el. chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. grof zeezout
  • 1 tl. gemalen piment
  • 1 tl. crushed chilis of cayennepeper

Gebruik je hele piment? Maal deze dan eerst fijn in specerijenmolentje of met behulp van een vijzel. Meng daarna alle ingrediënten in een kommetje.


7. Vadouvan (Kerrie)

past goed bij gevogelte – vis – groenten

  • 1 el. uienpoeder
  • 1 el. kurkuma
  • 2 tl. gember
  • 2 tl. knoflook
  • 1 tl. kardemom
  • 1 tl. komijn
  • 1 tl. venkelzaad
  • 1 tl zout
  • ¾ tl. peper
  • ¼ tl. kruidnagel

Maal alle ingrediënten fijn in een specerijenmolen of vijzel.


Pulled pork van de bbq

8. Cajun kruiden

past goed bij varkenvlees

  • 2 tl. paprikapoeder
  • 2 tl. gedroogde tijm
  • 2 tl. gedroogde oregano
  • 2 tl. uienpoeder
  • 2 tl. knoflookpoeder
  • 2 tl .rietsuiker
  • 1 ½ tl. zeezout
  • 1 tl. vers gemalen zwarte peper
  • ½ tl. cayennepeper

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


9.Kip en Vis kruiden

past goed bij gevogeltevis

  • 4 tl. uienpoeder
  • 4 tl. knoflookpoeder
  • 1 el. grof zeezout
  • 2 tl .vers gemalen zwarte peper
  • 2 tl .crushed chili of chilipoeder

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.


10. Spareribs mix

past goed bij varkensvlees

  • 2 tl .gedroogde oregano
  • 2 tl. komijn
  • 2 tl. crushed chili’s
  • 2 tl. vers gemalen zwarte peper
  • 2 tl lgrof zeezout
  • 1 tl. korianderpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder

Maal de oregano, komijn en chili’s en eerst fijn in specerijenmolentje. Meng daarna alle ingrediënten in een kommetje.


Dit zijn mijn favoriete BBQ kruiden rubs (dry rubs). Heb jij zelf ook nog een goed kruidenmix recept? Deel het met ons in de comments hieronder! Dus geef die barbecue een slinger en geniet onwijs veel van deze 10x barbecue mixen!

Groetjes, Betty!

Kip van het spit op de barbecue

Dit artikel bevat een affiliate links naar Bol.com. Ga voor meer informatie naar de disclaimer pagina

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago