Bakrecepten

Zwarte Bonen Brownies – uit Bakken Zonder Gluten kookboek

Voor de liefhebber: deze zwarte bonen brownies bevatten lekker veel chocolade om je een goede powerrrr boost te geven. Een lekker tussendoortje dat glutenvrij is en ze komen uit een nieuw glutenvrij bakboek waar ik je meer over ga vertellen.

Het glutenvrije kookboek van Bakers & Fakers

Het recept voor deze zwarte bonen brownies komt uit het glutenvrije kookboek ‘ Bakken zonder gluten ‘ van Emmelou Green. Deze lieverd heb ik ooit leren kennen tijdens een persreis met Schar glutenfree. En hoewel je bij mij een groot aantal glutenvrije (bak)recepten online vind, is mijn keuken niet 100% glutenvrij. Neem daarom ook eens een kijkje op Em’s website Bakersandfakers.nl, want daar zijn alle recepten glutenvrij. En nu is er dus ook een glutenvrij kookboek!

foto’s door
Emmelou Green

Fotograferen in een donkere setting

Naast mijn eigen kleurrijke fotostijl is een van de fotostijlen die ik zo mooi vind is ‘donkere setting’ . Ik volg dan ook een aantal instragram accounts die hun tijdlijn hier op een mooie manier mee weten te vullen. Deze ‘zwarte’ fotografiestijl is ook heel typerend voor @bakersandfakers en komt ook weer terug in het Bakken zonder Gluten kookboek. Emmelou heeft dan ook zelf de complete fotografie van haar boek gedaan. Dus moest ik ook absoluut, geheel in stijl, het recepten voor deze zwarte bonen brownies met jullie delen.

Vezelrijke zwarte bonen brownies maken

Ik hou van lekkere bakrecepten en het originele brownies recept wordt dan ook heel vaak bekeken op deze site. Het is natuurlijk hartstikke goed dat we steeds vaker gezondere alternatieven maken van bekende klassiekers, maar dan moet het wel nog steeds lekker zijn. Bij deze zwarte bonen brownies krijg je dan een stuk meer vezels en vitamientjes er voor terug, maar het blijft lekker decadent en heerlijk van smaak. En dat kan glutenvrij koken of bakken natuurlijk ook zijn!


Print

Recept: Zwarte Bonen Brownies

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze zwarte bonen brownies zijn glutenvrij en lekker vezelrijk. Een heerlijk gezond tussendoortje en voor elk moment van de dag!

Ingredients

Scale
  • 250 gram zwarte bonen (uitlek gewicht)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 3 eieren
  • een snufje zout
  • 2 eetlepels amandelmelk
  • het merg van 1 vanillepeul
  • 200 g pure vegan chocolade
  • 4 flinke eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel rauwe cacaopoeder
  • 100 g walnoten
  • snuf salt flakes

Instructions

  1. Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 180°C (165 hete lucht).
  2. Stop de zwarte bonen in een bolzeef, spoel af onder de koude kraan en laat uitlekken.
  3. Smelt in een pannetje op laag vuur 100 gram chocolade met 2 flinke eetlepels kokosolie. Meng goed door elkaar en laat iets afkoelen.
  4. Doe de bonen in de keukenmachine, samen met de kokosbloesemsuiker en kaneel en maal ze fijn. Voeg geleidelijk de eieren en de rozijnen toe en mix alles tot een fijne massa.
  5. Schenk het bonenmengsel bij de gesmolten chocolade en voeg het zout, amandelmelk en de vanille toe.
  6. Schep voorzichtig wat grof gehakte walnoten door je beslag, maar leg enkele walnoten apart om straks als decoratie te gebruiken.
  7. Schenk het beslag voorzichtig in de vorm en plaats die ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
  8. Terwijl de brownies in de oven staan, ga je aan de slag met een chocoladetopping die áltijd lukt!
  9. Smelt 2 flinke eetlepels kokosolie met 100 g pure chocolade. Voeg voor een extra cacaoboost eventueel nog 1 el rauwe cacaopoeder toe. Smelt alles op laag vuur tot een donkere chocoladesaus. Blijf goed roeren!
  10. Schenk de saus over de brownies terwijl ze nog in de vorm zitten. Decoreer met de walnoten en grof zeezout. En laat minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Snijd in blokken en .

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt deze afgekoelde zwarte bonen brownies het beste bewaren, in een afgesloten bak, in de koelkast. 

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago