Roti plaat is het bekende platbrood of broodpannenkoek dat vaak wordt gegeten met masala kip, aardappels of kousenband. Surinaamse roti is een bekend comfort food gerecht dat zeer populair is als afhaalmaaltijd. Hoewel je kant-en-klare Roti vellen bij de Toko kunt vinden, is het ook heel makkelijk om zelf roti plaat te maken. Gewoon in een mum van tijd en in een koekenpan, dus check het recept hieronder.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is “roti” niet een kip kerrie of aardappel gerecht uit de Surinaamse keuken. Roti is de benaming van een platbrood, ook wel broodpannenkoek, waar je diverse bijgerechten geserveerd krijgt. De meest bekende is waarschijnlijk de masala kip met aardappels. Maar je kunt versgebakken roti plaat namelijk ook serveren met gekookte eieren , gebakken aardappels, gestoofde soorten vlees of kip, maar ook groenten zoals kousenband.
Hieronder geef ik je een basisrecept voor zelf roti plaat maken. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor het maken van deze Surinaamse brood pannenkoek. Je kunt ten eerste namelijk diverse bloemsoorten gebruiken. Traditioneel gebruikt men volkoren of witte tarwebloem. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een mix van bloem en kikkererwtenmeel gebruiken. Niet alleen kleurt je roti dan een beetje oranje, maar hij krijgt ook een fantastische smaak. En dan zijn er ook nog variaties op roti vellen maken die gevuld zijn met bijvoorbeeld peulvruchten of aardappels. Maar daar moet ik maar een aparte blogpost aan wijden denk ik.
Basisrecept roti deeg:
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Roti met kikkererwten meel:
Vervang het volkorenmeel door een gelijke hoeveelheid kikkererwten meel. Let op op, dit deeg plakt wat meer en is moeilijk te bollen, maar wel zo ontzettend lekker!! Tijdens het bakken kleurt de roti dan ook een beetje oranje. Net als de standaard roti ook bedruipen met olie om lekker zacht te houden.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf roti plaat maken. Want deze Surinaamse brood pannenkoek is geweldig!
Velen zijn dol op pannenkoekjes of pancakes voor het ontbijt of zelfs de lunch. Maar…
Dit is het seizoen om volop te genieten van het 'Witte Goud'! Dus verzamelde ik…
Hoewel de zomer officieel nog moet beginnen zijn wij in april en mei verwend met…
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…