Ben jij ook zo’n fan van Flammkuchen recepten? Uiteraard kun je hiervoor een kant-en-klare rol flammkuchen deeg uit de koelvak van je supermarkt gebruiken. Maar je kunt deze deegbodem ook zelf maken met slechts een paar standaard ingrediënten. Zelf flammkuchen deeg maken is niet moeilijk maar dient wel eventjes te rijzen, zoals vrijwel alle deeg recepten.

Wat is een Flammkuchen

In Italië heeft men de pizza met tomatensaus. In de Elzas regio heeft men een heel dunne flammkuchen die besmeert wordt met creme fraiche! Deze dunne en krokante plaattaart is een favoriet van velen en maakte de afgelopen jaren ook regelmatig een verschijning op foodfestivals. De flammkuchen wordt namelijk in stukken gesneden is daardoor ideaal om te delen! Hieronder deel ik naast een basis recept voor flammkuchen deeg tevens het recept voor het beleggen van de klassieke flammkuchen met spek en ui!

Zelf deeg voor flammkuchen bodem maken

Het deeg voor flammkuchen lijkt behoorlijk veel op het maken van pizzadeeg. In beiden gevallen wordt het bloem gemengd met gist en olijfolie. Echter is het uiteindelijke bakresultaat echt anders. Flammkuchen deeg dient echt heel dun en krokant te worden. Waar pizza’s juist wat luchtiger zijn en vaak dikke randen hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in ‘saus’. Flammkuchen dient namelijk altijd ingesmeerd te worden met creme fraiche wat een lekker romige basis geeft.

Ken jij deze flammkuchen foodhack al? Kant en klare tortilla wraps zijn lekkere dunne en snel-te-bereiden vervangers voor flammkuchen deeg! Check hier maar liefst 4 recepten met tortilla wraps flammkuchen van de barbecue!

Heerlijke flammkuchen recepten om eens uit te proberen.

Als je dan eenmaal het zelf flammkuchen deeg maken onder de knie hebt, wil je natuurlijk meteen aan de slag met recepten hiervoor. Gelukkig hebben wij een aantal verschillende toppings en combinatie voor je op de site staan. Het basisdeeg voor het maken van Flammkuchen heb ik van EefKooktzo.nl, omdat zij ook het eerste flammkuchen recept op onze website deelde. In de Notes van het recept vindt je de bereiding van de klassieke flammkuchen met spek en ui, maar dit alternatief met champignons, uien en spekjes is ook een aanrader. Gastblogger Eef maakte dus eerder deze vegetarische flammkuchen met spinazie en geitenkaas. En onze Nanda ging juist aan de slag met een vegetarische en semi-gezonde kuchen met pompoen en boerenkool. Hou je meer van een tikkeltje zoet? Dan is deze flammkuchen met peer een geitenkaas voor jou! Geniet heerlijk van deze recepten!


Print

Recept: zelf Flammkuchen deeg maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Italie heeft men de pizza met tomatensaus. In de Elzas heeft men een heel dunne flammkuchen die besmeert wordt met creme fraiche! Deze plaattaart is een favoriet van velen en maakte de afgelopen jaren ook regelmatig een verschijning op foodfestivals. De flammkuchen wordt namelijk in stukken gesneden is daardoor ideaal om te delen! Hieronder tevens het recept voor de klassieke flammkuchen met magere spekreepjes en ui!

  • Author: afgeleid van EefKookZo.nl website
  • Prep Time: 10 min + rijzen
  • Cook Time: 15 minuten
  • Total Time: 1 uur en 25 minuten
  • Yield: 2 stuks 1x
  • Category: Deeg
  • Cuisine: Duitse keuken

Ingredients

Scale

Voor 2 grote flammkuchen deeg:

  • 250 ml lauwwarm water
  • ½ tl suiker
  • 7 gram instant droge gist
  • 400 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie + extra

Extra:

Instructions

  1. Stop het water, suiker en de gist in ruime mengkom en roer goed door. Laat dit 5 minuten staan en intussen zal het mengsel licht gaan ‘schuimen’. Pas dus op dat het water niet te warm is want dan slaat de gist dood.
  2. Stop de bloem, zout en olijfolie in de kom en kneed dit goed door gedurende een paar minuten. Vorm een bol van het flammkuchen deeg. Voeg een extra lepel olie toe aan de kom, leg de deegbal er in en laat met een theedoek afgedekt in de kom 1 uur rijzen op een warme plek. Het deeg zal zich in volume gaan verdubbelen.
  3. Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 graden (200 hetelucht).
  4. Verdeel een beetje extra bloem over het aanrecht. Verdeel het deeg in 2 stuks. Rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een mooie dunne lap. Verplaats de lap naar een stuk bakpapier – op een vlakke ovenplaat – en bestrijk het deeg volledig met creme fraiche. Beleg je flammkuchen geheel naar wens met toppings.
  5. Bak het flammkuchen deeg gedurende 10 -15 minuten in de oven. Het deeg dient knapperig te zijn en goudbruine randen. Snijd elke flammkuchen met een pizzaroller in grote stukken en serveer direct!

Eet smakelijk! 

Groetjes, Betty

Notes

Flammkuchen met Spek & Ui maken:

Dat is toch wel de meest klassieke Duitse flammkuchen om te maken. Hieronder de benodigdheden om 1x flammkuchen deeg af te toppen. Dit zijn tevens dezelfde hoeveelheden als je een kant-en-klaar koelvers flammkuchen deeg (24x40cm of 260 gram) bij de supermarkt haalt.

Toppings voor 1 klassieke flammkuchen met spek & ui

  • 100 ml creme fraiche
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 1 grote rode ui, in halve ringen
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf flammkuchen deeg wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago