Print

Recept: zelf Flammkuchen deeg maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Italie heeft men de pizza met tomatensaus. In de Elzas heeft men een heel dunne flammkuchen die besmeert wordt met creme fraiche! Deze plaattaart is een favoriet van velen en maakte de afgelopen jaren ook regelmatig een verschijning op foodfestivals. De flammkuchen wordt namelijk in stukken gesneden is daardoor ideaal om te delen! Hieronder tevens het recept voor de klassieke flammkuchen met magere spekreepjes en ui!

  • Author: afgeleid van EefKookZo.nl website
  • Prep Time: 10 min + rijzen
  • Cook Time: 15 minuten
  • Total Time: 1 uur en 25 minuten
  • Yield: 2 stuks 1x
  • Category: Deeg
  • Cuisine: Duitse keuken

Ingredients

Scale

Voor 2 grote flammkuchen deeg:

  • 250 ml lauwwarm water
  • ½ tl suiker
  • 7 gram instant droge gist
  • 400 gram bloem
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie + extra

Extra:

Instructions

  1. Stop het water, suiker en de gist in ruime mengkom en roer goed door. Laat dit 5 minuten staan en intussen zal het mengsel licht gaan ‘schuimen’. Pas dus op dat het water niet te warm is want dan slaat de gist dood.
  2. Stop de bloem, zout en olijfolie in de kom en kneed dit goed door gedurende een paar minuten. Vorm een bol van het flammkuchen deeg. Voeg een extra lepel olie toe aan de kom, leg de deegbal er in en laat met een theedoek afgedekt in de kom 1 uur rijzen op een warme plek. Het deeg zal zich in volume gaan verdubbelen. 
  3. Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 graden (200 hetelucht). 
  4. Verdeel een beetje extra bloem over het aanrecht. Verdeel het deeg in 2 stuks. Rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een mooie dunne lap. Verplaats de lap naar een stuk bakpapier – op een vlakke ovenplaat – en bestrijk het deeg volledig met creme fraiche. Beleg je flammkuchen geheel naar wens met toppings.
  5. Bak het flammkuchen deeg gedurende 10 -15 minuten in de oven. Het deeg dient knapperig te zijn en goudbruine randen. Snijd elke flammkuchen met een pizzaroller in grote stukken en serveer direct!

Eet smakelijk! 

Groetjes, Betty

Notes

Flammkuchen met Spek & Ui maken:

Dat is toch wel de meest klassieke Duitse flammkuchen om te maken. Hieronder de benodigdheden om 1x flammkuchen deeg af te toppen. Dit zijn tevens dezelfde hoeveelheden als je een kant-en-klaar koelvers flammkuchen deeg (24x40cm of 260 gram) bij de supermarkt haalt.

Toppings voor 1 klassieke flammkuchen met spek & ui

  • 100 ml creme fraiche
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 1 grote rode ui, in halve ringen
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper