Dit is een van de eerste recepten die ik leerde maken bij mijn allereerste baantje bij LaPlace. Deze gele room wordt namelijk voor diverse soorten gebak gebruikt. Ik laat je zien hoe je zelf banketbakkersroom kunt maken, maar ook een verrijkte Zwitserse room om bijvoorbeeld je soezen en eclairs met te vullen.
Als je denkt aan tompoucen, schelpentaartjes of puddingbroodjes dan is die smaakvolle dikke gele room waarschijnlijk het eerste dat je te binnen schiet! Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.
Misschien ben je ook wel eens de naam Zwitserse room tegengekomen in bakrecepten, maar dit is weer een andere soort room. Waar banketbakkersroom vrij stevig van structuur is, het neigt echt naar pudding.. is Zwitserse room of crème Suisse is juist weer veel luchtiger en romiger. Dit komt doordat je de banketbakkersroom na het koelen opklopt en mengt met opgeklopte slagroom. Zwitserse room is weer zodanig licht dat je deze kunt gebruiken om bijvoorbeeld soesjes of eclairs mee te vullen. Bekijk de notes van onderstaand recept voor de aanpassingen die je hiervoor kunt doen.
Zelf Banketbakkersroom maken is niet moeilijk maar er zijn wel een paar belangrijke tips die ik je mee wil geven. Ten eerste zijn een belangrijk proces in dit recept. Om tot een mooie gladde creme te komen dienen je verschillende onderdelen niet teveel in temperatuur te verschillen. Het is dus belangrijk om de melk af te laten koelen, maar ook geleidelijk toe te voegen bij de eieren om niet met een roerei te eindigen. Daarnaast dient de bloem of maizena echt goed en ‘klontjesvrij’ losgeroerd te zijn met de melk, want anders heb je straks ook klontjes bloem in de gele room zitten.
Check hier enkele recepten waarbij ik banketbakkersroom heb gebruikt:
De Zwitserse room past dan weer beter bij de volgende recepten:
Deze Banketbakkersroom of vanillebanketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als vulling wordt gebruikt. Van tompouce, puddingbroodjes en vlaaien, maar ook voor het vullen van eclairs en soezen. De basis bestaat uit eidooiers met melk en suiker, gebonden door bloem of maizena. Custard kan echter ook en geeft tevens een mooie gele kleur aan de room.
(* Je kunt ook custardpoeder gebruiken, laat in dat geval wel de vanille achterwege)
Veel succes en eet smakelijk! Groetjes, Betty
Voor het maken van Zwitserse Room:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze bekende gele room genaamd banketbakkersroom of crème pâtissière.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…