Salade recepten

Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit

Detoxen in de zomermaanden is mij een stuk beter bevallen dan detoxen in de maand Januari. Het is nu namelijk ook het uitstekende seizoen om een venkelsalade met sinaasappel en grapefruit te serveren.

De nogal zoete venkel komt namelijk uitstekend tot zijn recht met fruit. En is tevens lekker fris en knapperig voor in een salade.  Je mag zelf weten of je er misschien nog wat groene bladgroente bij serveert. Maar ik vindt deze venkelsalade met sinaasappel en grapefruit  rijkelijk genoeg om zo op het bord te scheppen. En deze venkel salade is een hele lekkere manier om te zorgen dat je wat extra vitamine C en Kalium binnen krijgt. Niet alleen goed voor je weerstand, maar ook beter voor je bloeddruk. Bekijk hier tevens een handige tutorial video voor het uitsnijden van citrus partjes voor deze salade.

Deze venkelsalade is een lekker zoet en  zomers bijgerecht voor gegrilde vis, maar ook vlees (zonder al teveel kruiden) van de barbecue. Maar uiteraard kun je de salade ook gewoon zo eten als zoet tussendoortje.  Het zorgt voor een ware smaakexplosie! Wist je dat citrusvruchten trouwens ook heel lekker zijn in een curry gerecht? Met name grapefruit geeft een heerlijk zuurtje en bittertje aan een pittige kip curry. En

LUNCHTIP: Serveer deze venkelsalade met sinaasappel en grapefruit, maar schep er dan een klein blikje gekookte linzen (ca 130 gram) doorheen. Je hebt dan een complete en vegetarische maaltijd voor 2-3 personen!


Print

Recept: Venkelsalade met sinaasappel en grapefruit recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Detoxen in de zomermaanden is mij een stuk beter bevallen dan detoxen in de maand Januari. Het is nu namelijk ook het uitstekende seizoen om een venkelsalade met sinaasappel en grapefruit te serveren.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 venkel knollen,
  • 1 kleine rode ui,
  • 2 sinaasappels,
  • 1 grapefruit,
  • 2 takjes verse munt,
  • klein handje pecannoten,
  • klein handje blanke rozijnen,
  • 2 eetlepels olijfolie,
  • 1 eetlepel citroenbalsamico of honing *.

(* Let op: citroenbalsamico of honing zijn niet detox of voedselzandloperproof. Laat deze dan achterwege)

Instructions

  1. Snijd een stukje van de onderkant van de venkel af. Snijd vervolgens doormidden en  vervolgens in zeer fijne dunne plakjes. Pel de ui, snijd doormidden en vervolgens ook in zeer fijne dunne plakjes. Beiden gaat trouwens het beste met een mandoline of keukenmachine.  Stop de ui en venkel alvast in een saladebowl.
  2. Snijd vervolgens partjes uit de sinaasappels en grapefruits:  Snijd van de onderkant en bovenkant een kapje af. Zet vervolgens de citrusvrucht met de vlakke kant op een snijplank. En snijd met een mes, van boven naar beneden, de schil van het vruchtvlees. Het is de bedoeling dat je het ‘wit’  dus wegsnijd en direct het vruchtvlees ziet.
  3. Vervolgens neem je 1 vrucht in je hand en snijd je voorzichtig met je mes langs één van de vliezen,  van een partje, tot aan het midden van de vrucht. Snijd daarna de andere zijde van het partje los van de vlies, en ‘wip’ het partje uit de vrucht, met je mes.
  4. Stop de partjes in de saladebowl en knijp hierboven tevens de rest van de vruchten uit. Het zou zonde zijn om dit sap van de sinaasappels en grapefruit weg te gooien namelijk. Hussel de venkelsalade door elkaar en breng op smaak met de olijfolie en citroenbalsamico.
  5. Pluk de muntblaadjes van de takjes en hak deze in reepjes. Breek de pecannoten doormidden. Strooi de munt, pecannoten en blanke rozijnen over de venkelsalade met sinaasappel en grapefruit. Serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Je kunt deze venkelsalade gerust s’ ochtends al voorbereiden. Stop de fijngesneden venkel + ui in een afgesloten bak. Evenals de partjes sinaasappel en grapefruit in een aparte bak. Bewaar de dressing en de garnering dan echt tot het moment van serveren.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hmmm wat ziet dit er lekker uit! Alleen al door die kleurencombinatie zou ik het gaan maken ;) Mag ik vragen waar je citroenbalsamico haalt? Ik heb wel perenbalsamico maar dat frisse lijkt me juist lekker erbij.

    • Hi Vivian,

      dit wordt in ieder geval verkocht bij delicatessenwinkels. Mocht je ergens in de supermarktschappen gewone balsamico zien staan, kijk dan altijd even of je de citroen versie ook toevallig ziet staan.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago