Gezondheid

Detox Dagboek Betty & Dylan – Week 4

YES het zit er weer op! Dylan en ik hebben 28 dagen gedetoxed! En uiteraard hield ik voor jullie een detox dagboek bij! Misschien vind je het leuk om terug te lezen, maar haal je er bovendien ook inspiratie uit voor jezelf (en je partner).

Ik vertelde jullie al over onze redenen om samen te gaan detoxen, en hieronder lees je hoe het ons vergaan is tijdens de laatste detox week. En uiteraard heb ik ook weer een voorbeeld dagmenu met recepten uitgewerkt.

Even voor de duidelijkheid: Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om te detoxen. Van complete sapjeskuren tot het schrappen van ‘verkeerd’ voedsel. Wij detoxen in ieder geval met behulp van het boek:  In 28 dagen van gifbelt  naar tempel. Lees de boekreview voor een beknopte versie van wat je allemaal moet laten staan en mag eten tijdens deze detox kuur. Mijn ervaring is, dat als je toch heel veel lekkere en gezonde dingen mag blijven, je het detoxen ook makkelijker volhoud.

Hoe is de 4de detox week gegaan?

1.Woensdag

Hoewel wij gisteren lekker op tijd naar bed zijn gegaan, hebben wij beiden vandaag moeite met opstaan. Ik ben trouwens ook knap chagarijnig en Dylan draait zich nog een keertje om en blijft nog een half uur langer in bed liggen. Een uurtje na mijn juice merk ik weer een lichte hoofdpijn opkomen.  En moet lachen. Ik wilde al bijna na 3 weken detoxen ermee ophouden omdat ik dacht dat er niet veel meer zou gaan plaatsvinden. (Ik voelde me de afgelopen dagen TE goed namelijk) Maar de hoofdpijn geeft aan dat ik er nog niet helemaal ben. Ik snap nu wel waarom je het 28 dagen lang moet doen. Maar geen probleem. Drie weken zitter er al op, dus die ene week extra gaat ook wel lukken.

2. Donderdag:

Vandaag nog steeds een beetje moe en hoofdpijn, maar gelukkig alweer minder als gisteren. Ik moet wel zeggen dat het detoxen in de zomer beter vol te houden is als detoxen in Januari (Net na de feestdagen dus). Wij eten nu best wel ‘light’ gerechten en dat past natuurlijk veel beter bij deze zomerse dagen, dan bij de koude wintermaanden. Waar je juist voldoende moet bijeten om warm te blijven. Dit is in ieder geval een tip voor jullie, als je zelf wilt gaan detoxen. Ondertussen is het Nederlandse weer op zijn top, en met die overdosis vitamine D ga je de zomerse detox dagen een stuk beter tegemoet.

3. Vrijdag:

Vandaag wordt ik wakker met een dubbel gevoel! Wij hoeven namelijk nog maar een paar dagen, maar vanavond staat ook nog een bezoek aan Texel Culinair op het programma. Vorig jaar waren wij hier ook al te vinden, en hebben toen uitgebreid genoten van al het lekkers dat Texel te bieden heeft. Maar nu met het detoxen kan dat natuurlijk allemaal niet meer. Althans, ik ben nu al 4 weken ‘alcohol-vrij’ en ben eerlijk gezegd ook een beetje bang wat een eerste biertje of wijntje met mij zal doen.  Het festival was erg gezellig, zelfs met mijn spa rood in de hand. Ik heb eerlijk gezegd wel her en der een drankje meegeproefd van anderen, (zeker bij een bijpassend gerecht), en zelfs na die paar slokjes kreeg ik al hele rode wangen. Genoeg dus. En eigenlijk moet ik het ook na de detox bij deze minimale hoeveelheden gaan houden. Dus geen 7 gangen wijnarrangementen als wij uit eten gaan, maar bijvoorbeeld een (half) glaasje wijn bij het hoofdgerecht. Wacht even, zeg ik dit nou echt?!? hahahahaha

4. Zaterdag

Vandaag weer even uitwaaien op de boot vanuit Texel en savonds door naar Amsterdam voor een feestje in de Adam toren.  Bij binnenkomst werd mij meteen een glas champagne in de handen gedrukt. Ja blijkbaar is het dus algemeen normaal om te drinken. Tijdens de toast en klinken van de glazen heb ik welgeteld 1 slok genomen en had toen gewoon geen zin meer. Ik vond het ook echt doodzonde om mijn lijf nu vol te gieten met alcohol, omdat ik dus eindelijk ‘schoon ben’.  Oh ik hoop zo dat ik dit gevoel zo lang mogelijk kan vasthouden.  En ding scheelt: vanavond ben ik de BOB van ons gezelschap, dus had een goed excuus om de drank voor de rest af te slaan. Maar het voelde niet eens zo verkeerd!

5. Zondag

Vandaag word ik lekker uitgeslapen wakker. En ben zooo blij dat ik gisterenavond niet heb gedronken. De zondag voelt dan ook meteen anders. Je doet meer samen, kan meer genieten van het mooie weer, in plaats van de halve dag in je bed liggen met een kater. Dylan voelt zich overduidelijk ook prima. En wij komen tot de conclusie dat het samen detoxen eigenlijk best goed afgaat. Al kan hij niet wachten tot hij weer een stukje vlees mag eten en een lekkere koffie mag drinken. Ik ook wel hoor, maar dan wel met mate.

6. Maandag

Wij zijn er bijna! Op het werk staat er taart op het menu, want wij hebben een jarige! Uiteraard schuif ik wel aan bij de groep, maar vraag of iemand anders een klein stukje taart met mij wil delen. Gewoonweg omdat zo’n stukje taart meteen de helft van mijn dagintake is, en dat is gewoon te veel. En we hebben het hier over goede gewoontes aanleren he. Dus niet zo van:  ‘ Oh doe er maar nog een’ of meteen een groot stuk afsnijden. En ook al had ik een heel klein stukje taart:  mijn tanden sprongen er bijna van uit! Mijn ogen werden groot en ik kreeg eerlijk gezegd een beetje koppijn. Okee Betty, dat hoef je voortaan ook niet meer te doen, hou het maar gewoon bij een gezondere pindakaastaart of zo. Voor straf moet ik savonds ook uitgebreid gaansporten.  Dylan en ik staan nu trouwens ook nu pas still bij het feit dat onze ik-heb-spontaan-zin-in-zoet momenten gewoon helemaal verdwenen zijn. Dus wij moeten proberen om hierna ook gewoon zoveel mogelijk weg te blijven van zoetigheid (suiker enzo) in de hoop dat die ‘verslaving’ ook nooit meer terug komt. Pfff zelfs chocolade dus… hahahaha

7. Dinsdag

Yoehoe, wij zijn er! En beginnen beiden de ochtend met een soja latte koffie. Het mag weer (af en toe). En de rest van de dag weer gewoon detox proof gegeten. Na vier weken gezond(er) eten weet ik nu eigenlijk ook niet beter. Laten wij proberen deze gezonde trend zo lang mogelijk vol te houden. In ieder geval weer terug naar die 80/20 lifestyle, want die was dus overduidelijk zoek voor wij aan deze detox begonnen.  En wij pakken gewoon weer 1-2 goede detox gewoontes mee voor de rest van ons leven. Flexitarien en juices blijven een vast een onderdeel van de dagelijkse dag. Doordeweeks zoveel mogelijk gezond eten en in het weekend mag je dan iets extra’s. En uiteraard het sporten moet gewoon onze goede gewoonte blijven! Ik ga in ieder geval nu een gezonde(re) weekplanning maken voor de komende week. Wel weer met af en toe een stukje rood vlees of kip, maar laten wij het detoxproof eten maar zoveel mogelijk zien vol te houden. Daar voelen wij ons beiden eigenlijk best wel goed bij.

Groetjes, Betty & Dylan.

Voorbeeld menu Detox – Week 4

(om je een beetje een idee te geven van wat je allemaal kunt eten en moet doen):

  • 07:00 uur:  een glas warm water met citroen opdrinken.
  • 07:15 uur:  de huid borstellen + wisseldouche nemen. (dit wordt beschreven in het boek)
  • 07:45 uur:  een Glass of Fresh Juice nemen.
  • 10:30 uur:  een kop kruidenthee +  en een handje gemengde noten.
  • 13:00 uur:  een kop Indiase bloemkoolsoep, met 2 Rijstwafels met geitenkaas.
  • 16:00 uur:  een kop kruidenthee + kommetje kokos- of geitenyoghurt met 1 geraspte appel en een snufje kaneel.
  • 19:00 uur:  een portie groente lasagna. Gebruik alleen geitenkaas in plaats van mozzarella
  • 22:00 uur:  een kop Sleepytime herbal thee of avondmelange
  • 22:30 uur: een glas water + psylliumvezels, om de darmen in optimale conditie de krijgen.
  • Extra: gedurdende de dag  veel water drinken, maak bijvoorbeeld een kan water met fruit!

ONZE TIP VAN DE WEEK: Het zou zonde zijn als je na 28 dagen ineens weer hetzelfde gaat eten als dat je hiervoor deed. Bouw zowieso rustig op, want ik denk niet dat je lijf meteen een fles wijn kan handelen op het moment. Maar probeer 1 of 2 goede gewoontes uit je detox gewoon blijvend er in te houden. Zo heb ik dat de afgelopen 3 jaren ook gedaan, en ik ben nu doorgaans echt een stuk bewuster en gezonder aan het eten.

Ik hoop dat ik jullie hiermee heb weten te inspireren gezond(er) te eten. En ik hoop dat jullie het leuk vonden om ons detox dagboek te lezen?

Mocht jij zelf een detox gaan doen, hou mij dan zeker op de hoogte en stel gerust vragen hierover. Heel veel succes in ieder geval!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago