Salade niçoise is de bekende salade met vis, groenten en gekookt ei uit de Franse kustplaats Nice. Ik maakte echter een vegan variatie op deze Franse klassieker met visvrije tonijn en peulvruchten. Met deze maaltijdsalade krijg je vanzelf weer zin in de zomer!

Vegan variatie recept voor Salade niçoise

Voor deze Meatless Monday maakte ik een kleurrijke vegan salade niçoise. Traditioneel gezien hoort salade niçoise met tonijn, diverse groenten zoals knapperige haricot verts of sla soort, maar je kunt ook , aardappels, tomaten olijven en ei toevoegen. Voor deze vegan versie gebruikte ik vegan tonijn en cannelinibonen voor de nodige plantaardige eiwitten. Een heerlijk vegan alternatief van deze klassieke Franse salade. Maar schroom er niet voor om onderstaand recept met gewone tonijn (blikje – op water) en een vers gekookt eitje te maken, op de dagen dat je wel gewoon vlees wilt eten.

Nog meer vegan recepten om van te smullen

Hoewel wij al jaren op maandag een vaste vegetarische rubriek hebben hier op de site, ben ik de laatste tijd wat vaker aan het experimenteren met veganistisch koken. En ik wordt nog steeds enorm verrast hoe makkelijk en lekker veganistische gerechten te bereiden zijn. Neem dus zeker een kijkje bij nog meer vegan recepten om van te smullen, zoals deze Libanese snijbonen stoofpoot genaamd Loubye Bzeit. Maar neem zeker ook een kijkje bij deze recepten voor romige gnocchi maaltijdsoep met champignons en paksoi, deze Marokkaanse quinoa bowl of de verrukkelijke vegan rode bietencurry. Wist je overigens dat ook veel Indiase recepten veganistisch zijn? Neem hier zeker even een kijkje dus!


Print

Recept: Vegan salade niçoise

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Salade niçoise is de bekende salade met vis, groenten en gekookt ei uit de Franse kustplaats Nice. Ik maakte echter een vegan variatie op deze Franse klassieker met visvrije tonijn en peulvruchten. Met deze maaltijdsalade krijg je vanzelf weer zin in de zomer!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 200 gram sperziebonen
  • 200 gram cherrytomaten
  • 125 gram voorgegaarde cannelinibonen (bijv. blikje 175 gram)
  • 1 rode ui
  • 40 gram zwarte olijven
  • 30 gram kappertjes
  • 175 gram vegan tonijn
  • 5 takjes verse krulpeterselie
  • 2 el. olijfolie
  • el. rode wijnazijn
  • 1 el. mosterd
  • Peper en zout

Instructions

  1. Breng een ruime pan met water en wat zout aan de kook. Ondertussen boen je de aardappels schoon en snij inclusief schil in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Dop de sperziebonen en halveer ze.
  2. Schep de aardappels in de pan en breng het water weer aan de kook. Zet de warmebron lager en kook de aardappels 20 minuten. Voeg na 5 minuten kooktijd ook de sperziebonen toe aan de pan, deze kook je 15 minuten mee. Zodra de aardappels en sperziebonen gaar zijn haal je ze van de warmtebron en giet je het water af.
  3. Ondertussen kun je de ui alvast heel fijn snipperen. Meng in een kommetje de olie met de rode wijnazijn en mosterd. Roer goed door en schep ook de ui erdoorheen. Zet nog even apart.
  4. Halveer de cherrytomaten. Snij de olijven in plakjes en knip of snij de blaadjes van de peterselie alvast fijn.
  5. Zodra de aardappels en sperziebonen gaar zijn kun je alles in een saladekom samenvoegen. Naast de aardappels en sperziebonen, de cherrytomaten, cannelinibonen, tonijn, kappertjes, plakjes olijf, peterselie en de dressing met het uitje.
  6. Schep de salade goed door voor het serveren. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met deze twist op de Franse klassieker, namelijk een Vegan salade niçoise.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Wat een fantastisch recept voor een veganistische salade nicoise! Ik ben dol op deze klassieke salade, en dit recept biedt een geweldige alternatieve versie die perfect is voor veganisten en mensen die op zoek zijn naar een gezondere optie. De toevoeging van groenten zoals sperziebonen en cherrytomaatjes zorgt voor een heerlijke frisheid, terwijl de olijven en kappertjes een pittige smaak geven.

    Het artikel biedt duidelijke en gemakkelijk te volgen instructies voor het maken van de salade, samen met prachtige foto's die het er allemaal zo lekker doen uitzien. Ik vind het vooral leuk dat de salade gemakkelijk te bereiden is en dat je het kunt aanpassen aan jouw smaak en dieetbehoeften.

    Al met al is dit een fantastisch recept voor iedereen die op zoek is naar een gezonde en smakelijke salade. Bedankt voor het delen van dit geweldige recept!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago