Kookboeken

Guinness Stoofpot in een broodkom

Inmiddels is het al officieel lente, maar wij zitten maar wat al te graag aan winterse stoofpotten en stoofvlees gerechten hoor! Deze keer deel ik dan ook een recept voor een Britse stoofpot met Guinness Bier. Wij aten dit op de Ierse feestdag St. Patricks Day en waren zo onder de indruk van het gerecht dat ik het ook hier moest delen met jullie.

Zelf Guinness Stew maken

Onlangs vertelde ik jullie al dat deze fan een heus ‘Harry Potter’ kookboek mocht ontvangen en kon niet wachten om het recept voor Boterbier met jullie te delen. Maar er was nog een recept te vinden in het boek dat echt al heel lang op mijn lijstje stond om te maken. Ik heb namelijk altijd al een Ierse stoofpot van grote stukken vlees en het donkerbruine Guinness bier willen maken. Bier en stoofvlees gaan immers heel goed samen en dit recept is echt een hele fijne. Wij raakten thuis niet uitgesproken over de heerlijke volle smaak en wat voor een leuk idee het is om dit in een broodkom te serveren. Ja, deze wil jij ook gaan maken!

In Betty’s Kitchen zijn we dol op stoofvlees gerechten. Neem hier dan ook een kijkje bij maar liefst 15x recepten voor stoofvlees maken van kip, vis, vlees of zelfs groenten.

Over: De kookschool voor Potterheads

Ben jij ook een echte Harry Potter fan, of ben je groot liefhebber van de Britse keuken? Dan moet je absoluut het koekboek: De Kookschool voor Potterheads in huis halen. Met meer dan 60 recepten die zeker Hogwarts waardig zijn. Zoals de Guinness Stoofpot in een broodkom, maar veel andere typisch Britse recepten, zoals ‘Roast Beef, het bekende bijgerecht ‘Yorkshire pudding’ of ‘Bangers & Mash’. En dan hebben we het nog niet eens over het maken van Mevr. Wemels Crumble met custard, of de gember koekjes van Professor Anderling. Ja deze boeken zijn echt fantastisch voor diegenen die van lekker koken en bakken in Harry Potter thema houden.


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Guinness Stoofpot in een broodkom

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Harry Potter fans opgelet! Het kookboek ‘ De Kookschool voor Potterheads’ staat boordevol echt Britse recepten om van te smullen. Zo ook deze Guinness Stoofpot in een broodkom. Heerlijk mals gestoofd rundvlees in donker bruin bier van Guinness®, met wortels, zilveruitjes en aardappels. Zo lekker dat ik hem ook moest delen met jullie!

  • Author: uit de Kookschool voor Potterheads kookboek
  • Prep Time: 35 min.
  • Cook Time: 2 uur en 10 min.
  • Total Time: 2 uur en 45 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram sukadelappen *
  • 2 uien
  • 1 tl. karwijzaad
  • 5 takjes tijm
  • 1 el. tomatenpuree
  • 300 ml Guinness® bier
  • 700 ml. runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 500 gram wortels
  • 400 gram aardappels
  • 100 gram zilveruitjes (+ extra het vocht uit de pot)
  • 46 grote volkoren broodjes
  • 23 el. zure room
  • zout & peper
  • plantaardige olie, voor het bakken

Instructions

  1. Snijd het vlees in blokken van 2x 2 cm. Pel en snipper de uien. Hak het karwijzaad grof (of gebruik een specerijmolentje). Spoel de takjes tijm af en schud uit. Ris daarna de blaadjes er af en hak het geheel grof.
  2. Verhit een grote soeppan of braadpan op hoog vuur. Voeg royaal olie toe en bak daarin de blokken vlees rondom bruin. Breng op smaak met zout en peper en schep daarna het vlees uit de pan. Zet apart.
  3. Zet het vuur nu lager en schenk nog wat extra olie in de pan. VOeg de uien en karwijzaad toe en bak het geheel goudkleurig en glazig. Roer de tomatenpuree er doorheen en bak 1 minuut mee. Blus vervolgens af met 100 ml Guinness® bier en laat het bier helemaal inkoken.
  4. Voeg daarna de bouillon, de rest van het bier, het gebakken vlees, laurier en tijm toe aan de pan. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat met de deksel op de pan 90 minuten zachtjes doorstoven.
  5. Ondertussen schrap je de wortels en snijd in plakken van 2 cm dikte. Schil de aardappels en snijd in blokken van 2×2 cm. Stop de wortels en aardappels erbij in de pan, plaats weer de deksel en laat dit nu een extra 45 minuten mee stoven. Check tussentijds of er wat extra water aan toegevoegd dient te worden want de Guinness Stew dient niet droog te koken.
  6. Verhoog nu de temperatuur naar middelhoog. Voeg de zilveruitjes met 4 -5 eetlepels van het uitjesvocht toe. Laat nu de deksel van de pan af en kook in 20 minuten het geheel in tot een stevige brij.
  7. Ondertussen snij je kapjes van de bovenkant van de volkorenbroodjes af en hol ze uit met een lepel. (Gooi dit brood niet weg, dat kun je er gewoon bij serveren of door de stoofpot heen roeren aan tafel).
  8. Breng de Guinness Stoofschotel op smaak met peper & zout en schep daarna over in de broodkommen. Lepel vervolgens een halve eetlepel zure room op elke kom en serveer ze meteen

Bon appetit!

Notes

*Volgens het officiële recept wordt er 250 gram rundvlees (van de schouder) + 250 gram lamsvlees (van de schouder) gebruikt. Dat laatste kon ik niet zo snel aan komen dus heb alles vervangen door totaal 500 gram sukadelappen van rund. Maar probeer dus ook gerust het origineel uit met lamsvlees natuurlijk.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met recept voor Guinness Stoofpot in broodkom uit de Kookschool voor Potterheads kookboek.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Hartige Paasstol met tomaten en pesto

Wil je met Pasen eens iets anders op tafel zetten dan standaard 'zoet'? Maak dan…

1 dag ago

Verse groenten of uit diepvries of blik; wat is gezonder?

Verse groenten voelt vaak veel beter dan groenten uit de diepvries of een potje of…

2 dagen ago

10x Hartige Paasrecepten met eieren

De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…

3 dagen ago

Pizza van Turks brood met geitenkaas en notenpesto

Vandaag heb ik een heerlijk vegetarisch gerecht, welk mij in gedachten al ontzettend lekker leek.…

4 dagen ago

20x Paasbrunch recepten

Volgende week staat Pasen alweer voor de deur en dat vieren we natuurlijk met een…

1 week ago

Ramen eieren (gemarineerd in sojasaus)

Wie houdt er niet van een heerlijke kom ramen? De Aziatische noedelsoep is een favoriet…

1 week ago