Pasta Recepten

Tortellini met witlof en ricotta

Witlof is een echte Nederlandse wintergroente. Maar vandaag heb ik er een heerlijk vegetarisch pasta gerecht mee gemaakt. Deze tortellini met witlof en ricotta heeft een lichte bite, maar is toch heerlijk van smaak door de zongedroogde tomaten en walnoten.

Tortellini met witlof of roodlof maken

Nu het lentezonnetje lekker flink aan het schijnen is, vind ik het toch jammer dat we de winter alweer bijna afgelopen is. Dus vandaag een recept met witlof die zowel geschikt is voor de winter als het voorjaar, namelijk een verrukkelijke vegetarische pasta van tortellini met witlof en ricotta kaas. Voor diegenen die witlof vaak te bitter vinden: ga op zoek naar de rode variant, ook wel ‘roodlof’ geheten! Deze is wat zoeter van smaak en past ook prima bij kazen. Vanavond dus smullen geblazen met dit heerlijke recept.

Nog meer lekkere pasta recepten

Ben jij ook zo’n liefhebber van witlof? Check hier maal liefst 10x lekkere recepten met witlof op een rijtje. Daarnaast vind je op deze website nog veel meer lekkere pasta recepten terug. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze tortellinisoep met tomaten? OF ga voor een vegetarisch Mac ‘n Cheese met spinazie en kikkererwten. Daarnaast zijn deze spaghetti koekjes een aanrader als borrelhapje of voor de lekkere trek. Voor een snelle doordeweekse avond is deze traybake met pasta en venkel een aanrader. En heb je al eens kennis gemaakt met deze kip met parmezaankorst en tagliatelle pasta?


Print

Recept: Tortellini met witlof en ricotta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een zeer eenvoudig pasta recept voor tortellini met witlof en paddenstoelen. Lekker met een romige saus van pesto en ricotta en walnoten voor een crunch en goede vetten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale

  • 1 sjalotje
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 500 gram witlof (of roodlof)
  • 400500 gram (verse) tortellini pasta, (bijv. met champignon vulling)
  • 1 flinke eetlepel rode pesto
  • 50 gram ricotta kaas
  • peper & zout
  • olijfolie, voor het bakken
  • 60 gram walnoten, grof gehakt

Instructions

  1. Breng als eerste een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe. Pel en snipper ondertussen het sjalotje. Laat de tomaten uitlekken en snijd in dunne reepjes.
  2. Snijd de stronkjes van de witlof en pel de bladeren er af. Stop in een vergiet en spoel af onder de koude kraan. Laat uitlekken en scheur of snijd de witlof in stukken.
  3. Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin het sjalotje. Voeg de tomaten toe, samen met de witlof en bak mee tot alles zacht is (5 minuten).
  4. Schep daarna de ricotta in de pan en laat op laat vuur rustig smelten tussen de groenten.
  5. Kook ondertussen de tortellini pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Heb je echt dagverse pasta, dan hoeft deze slecht 2-3 minuten te koken. Giet hierna de pasta maar houdt een kopje van het pasta water apart.
  6. Stop de tortellini bij de groenten en roer het geheel goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje van het pasta water toe om het geheel meer te binden en een saus van te maken. Breng op smaak met zout, peper en strooi er de walnoten over. Serveer direct met bijv. een groene salade of wat aangemaakte groenten erbij.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor tortellini met witlof en ricotta.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een goed idee. Ik zou er nooit op gekomen zijn om tortellini met witlof te combineren, maar die met walnoot en kaas passen er inderdaad denk ik heel goed bij. Klinkt goed!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago