Vier het Chinese Nieuwjaar met een heerlijk groenten gerecht uit de Chinese keuken! Ben je al bekend met Tjap Tjoy met tofu? Dit gerecht met Chinese gemengde groenten mocht nooit ontbreken tijdens onze Chinese afhaalmaaltijden. Maar je maakt hem nu dus gewoon eenvoudig zelf!

Vegetarische Tjap Tjoy met Tofu recept

Tjap Tjoy zijn letterlijk vertaald: ‘gemende groenten’ en dit is dan ook een super eenvoudige wok maaltijd om zelf thuis te maken. Er zijn natuurlijk 100 verschillende variaties op dit recept, met bijna elke soort groente denkbaar, maar ik ga gewoon voor de groenten die momenteel in de groentelade van mijn koelkast liggen. Dit gerecht lijkt heel erg veel op Lo Mein (ook wel Chow Mein) maken dat juist met noedels wordt bereid in plaats van rijst. Tjap Tjoy is totaal niet pittig, maar heeft wel een fijn knoflook-gember-zout sausje. Daarom is tjap tjoy ook zo’n allemansvriend in de Nederlands-Chinese keuken. De liefhebber kan natuurlijk nog wel gewokte biefreepjes, blokjes ham of gebakken kipfilet toevoegen. Ik blijf echter in de vegetarische sfeer en ga voor gebakken tofu voor de nodige eiwitten en proteine. Zo lekker!

WIl je meer te weten komen over het Chinese Nieuwjaars Feest dat momenteel over heel de wereld wordt gevierd? Lees er hier dan meer over terug.

Nog meer Chinese recepten om van te smullen

De Chinese keuken is in Nederland ontzettend populair. Velen worden van jongs af aan al verwend met gerechten van de afhaal Chinees, maar ondertussen maak je thuis de meest lekkere recepten ook zelf klaar. Vaak nog een stuk gezonder en goedkoper ook! Ga zelf ook lekker aan de slag met dit recept voor eenvoudige Chinese gewokte groenten maken. Maar naast de Tjap Tjoy hebben we uiteraard nog meer Chinese recepten op de website staan. Geef de barbecue een slinger en maak eens geroosterd varkensvlees genaamd Char Siu. En wat dacht je van deze kip in oestersaus met broccoli? Dit is echt heel erg lekker! Daarnaast zijn deze eieren in pittige Szechuansaus zijn ook een heerlijk Chinees bijgerecht! Check hier nog meer recepten uit de Chinese keuken.


Print

Recept: Tjap Tjoy met Tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik maak mijn Tjap Tjoy met gebakken tofu, maar dit hoeft natuurlijk niet. Liefhebbers van een stukje vlees kunnen ook gewokte biefreepjes of kipfilet toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20. min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 375 gram vegan tofu naturel
  • 300 gram witte (jasmijn) rijst
  • 200 gram broccoli roosjes *
  • 200 gram bamboescheuten (uitlekgewicht 150 gram) *
  • 1 groene paprika *
  • 1 grote wortel   *
  • 100 gram tauge *
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • neutrale olie, om in te bakken

Voor de saus:

  • 250 ml kippenbouillon of groentebouillon, afgekoeld
  • 2 el lichte sojasaus (Tamari voor glutenvrij)
  • 1 el. oestersaus of vissaus (=niet vega!)
  • 1 el Shaoxing wine (Mirin of sherry kan ook)
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Leg een paar dubbel gevouwen velletjes keukenpapier op een snijplank. Snijd de tofu overlangs doormidden in 2 plakken van gelijke dikte. Plaats naast elkaar op het keukenpapier. Bedek met nog een vel dubbelgevouwen keukenpapier en leg er nog en snijdplank met daarbovenop een zware pan. Laat 30 minuten staan om zoveel mogelijk vocht uit de tofu de persen.
  2. Bereid vervolgens een pannetje water (of stoompan) voor de rijst. Volg de bereidingswijze en bereidingstijd op de verpakking van de rijst.
  3. Ga daarna alle groenten voorsnijden tot hapklare grootte. Halveer bijvoorbeeld de broccoli roosjes, snijd de wortel in dikke reepjes, de paprika in grove stukken etc. Meng tevens in een kommetje de ingrediënten voor de saus samen en zet apart.
  4. Haal de tofu tussen het keukenpapier uit. Snijd in repen en daarna in vierkante of langwerpige blokken van max. 2 cm dikte .Verwarm een dun laagje olie in een wok op hoog vuur en bak hierin de tofu rondom lichtbruin. Schep daarna uit de pan en zet apart. (Ditzelfde kun je dus ook doen met kip of beef.)
  5. Wok in hetzelfde bakvet eerst de ‘harde’ groenten, zoals wortel en broccoli. Voeg na 2 minuten wokken de zachtere groenten toe zoals bamboe scheuten en paprika en bak deze ook 2 minuten mee. De taughe bewaar je echter tot het eind!
  6. Voeg daarna de knoflook en gember met de gebakken tofu toe en wok deze mee gedurende 1 – 2 minuten om de smaken los te laten komen. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur.
  7. Schenk de saus erbij en breng al omscheppend aan de kook en laat zachtjes indikken gedurende 1 minuut. Draai daarna het vuur uit en schep de taughe door de groenten. Serveer de Tjap Tjoy met tofu direct met de gekookte of gestoomde rijst.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt natuurlijk groenten toevoegen die jij wilt. Er is geen vast recept hiervoor, zolang je maar 800 gram fijngesneden (wok)groenten gebruikt o.b.v. 4 personen. Wissel bijvoorbeeld eens af met paksoi, champignons, babymais, komkommer, peultjes, etc.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Chinese gemengde groenten en dus dit recept voor Tjap Tjoy met tofu!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

2 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

3 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

5 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

6 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago