Vlees Recepten

Tartiflette met spek en kaas (video)

Ga jij graag op wintersport naar Frankrijk? Misschien ben je al – of ga je nog – wezen snowboarden of skiën in de Alpen? Diegenen die regelmatig gaan skiën in Frankrijk zijn vast geen onbekenden van deze Tartiflette met spek en kaas! Een heerlijke Franse ovenschotel met aardappels, spekreepjes, uien en Reblochon kaas.

Tartiflette met spek reepjes zoals op de wintersport

Tartiflette is een heel bekende Franse aardappelschotel die je thuis ook in een mum van tijd in elkaar zet. Dit gerecht is met name tijdens de wintersport maanden geliefd want het is een -best wel calorierijk – gerecht met aardappels, spekreepjes, uien en heel veel kaas. Ideaal om even mee op te laden na een hele dag skiën of snowboarden. De liefhebber vervangt ik magere varkens spekreepjes gerust door magere kalkoen spekreepjes van het merk Dindesse. Dat is een mooi alternatief voor diegenen die geen varkensvlees willen eten, maar wel hun tanden in deze tartiflette met spekjes en kaas willen zetten.


Receptvideo: Tartiflette maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Frans boerengerecht met aardappel en spek

Onze Franse zuiderburen weten maar al te goed dat je met spekjes (= lardons) werkelijk elk gerecht lekkerder kunt maken! De chewy bite en de zoute nasmaak geven je gerechten vaak al net even wat extra smaak mee. En zelfs dit super simpele Franse boerengerecht, bestaande uit aardappel, spek, Reblochon kaas en ui, wordt heel speciaal door die overheerlijke spekjes. Tartiflette is niet voor niets een favoriet onder de Fransen en ons Nederlanders, tijdens de wintersport. Het is een typisch winters gerecht en gaf mij altijd lekker veel energie na een middagje snowboarden. Nog zo’n heerlijk gerecht uit de Alpen is de Mont d’Or uit de oven. Tijdens de wintersport in Oostenrijk ben je ongetwijfeld de ‘Kaiserschmarrn’ tegengekomen.


Print

Recept: Tartiflette met spek en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit gerecht is voor velen bekend van wintersport vakanties in Frankrijk! Tartiflette is een aardappelschotel uit de oven met spekreepjes en lekker veel kaas en ui.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 250 gram magere spekreepjes
  • optioneel: een glas droge witte wijn (bijv. Chardonnay),
  • 1 eetlepel gehakte peterselie,
  • 2x 500 gram aardappelschijfjes – voorverpakt, *
  • 200 gram crème fraîche,
  • 1 Reblochon kaasje á 400 gram,
  • peper & zout,
  • roomboter/olijfolie voor bakken en invetten.

(*TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil 1 kilo vastkokende aardappels, halveer deze en kook eerst 15 minuten voor. Giet af, laat uitdampen en snijd daarna in plakken van 1 cm dikte.)

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (of gebruik 2 kleintjes).

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje boter.
  2. Pel de uien, snijd deze overlangs door en snijd vervolgens in dunne, halve ringen. Pel de knoflook en pers deze uit.
  3. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de spekreepjes toe en bak mee gedurende 2-3 minuten. Optioneel: Schenk de wijn in de pan en laat deze verdampen tijdens het inkoken. Draai vervolgens het vuur uit en breng op smaak met een flinke snuf peper en de peterselie.
  4. Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Verdeel hier de helft van het ui-spekjes mengsel overheen. En lepel hier de helft van de crème fraîche overheen. Top af met de tweede helft van de aardappelschijfjes, het ui-spekjes mengsel en ook weer de crème fraîche. Snijd de Reblochon kaas overlangs doormidden en leg deze, met de snijkant omlaag, op de bovenste laag aardappels. Tijdens het smelten in de oven druipt de kaas er dan lekker tussendoor.
  5. Schuif de ovenschaal met tartiflette in de oven. Bak af gedurende 25-30 minuten. Serveer hierna de tartiflette direct. Serveer de ovenschotel eventueel met een simpele groene salade of zie ‘meer groenten tip’ hieronder.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Meer groenten tip: maak een volwaardige maaltijd van je tartiflette door 450 gram (diepvries) groente toe te voegen halverwege stap 4. Denk aan doperwtjes, snijbonen of ringetjes prei. Zorg ervoor dat je de groente even een paar minuten blancheert in kokend water. Giet af en druk overtollig vocht er uit. Verspreid deze groenten dan over de schaal, nadat je de ‘eerste’ laag compleet hebt opgemaakt. Daarna gaat de tweede laag met aardappels en spekjes etc erop en maak je het recept verder af zoals beschreven.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Franse Tartiflette wilt gaan maken!

Dit is artikel betreft een samenwerking met Dindesse. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hi Arja,

    je mag altijd minder kaas toevoegen hoor! Maar het is inderdaad 2 kaasjes á 230 gram, op bijna 1.5 kilo aardappels.
    Ik had thuis het recept verdeeld over 2 kleine ovenschalen, dus ieder met letterlijk de helft van het recept, vandaar dat je ook slechts 1 kaasje ziet :-)

  • Hi Saskia,
    het recept is voor 4 personen, dus maak gerust de helft als je met zijn tweeen bent. Eet smakelijk alvast!

  • Zeker 20 jaar geleden dit recept uit Frankrijk meegenomen, wat ik in alle recepten niet zie en wat er voor de echte smaak niet mag ontbreken, is kruidnagelpoeder, dit is echt essentieel.
    Salut Elles

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago