De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten mogen weer! Deze Sinterklaas Sate van kiphaasjes is een heerlijk hartig hapje voor tijdens de sinterklaasviering. Een smaakvolle Indonesische kipsate maar dan in de vorm van een ‘S’ op een stokje.

In ruim 10 jaar tijd is het mij gelukt om ook 20 Sinterklaasrecepten te publiceren. Veelal zoete recepten voor ontbijt, taart of tussendoor. Maar ook met af en toe een hartig bladerdeeghapje om van te smullen. Dit recept voor Sinterklaas Sate is er echt eentje voor het diner en laat zich uitstekend combineren met bijvoorbeeld Nasi Goreng of een van mijn andere Indische recepten. Hij is afgeleid van mijn recept voor Sate Ajam, maar dan minder pittig in verband met de kids. Maar je kunt hem ook als borrelhapje serveren met bijvoorbeeld stokbrood. Lekker voor erbij: natuurlijk een portie pindasaus, evenals wat Seroendeng (gebakken kokos & pinda’s), maar ook sperzieboontjes en atjar tjampoer (zoetzure groenten).

Hoe maak je Sint Sate van kip?

Het gegeven is heel simpel, je neemt langwerpige kiphaasjes. Maar je kunt ook kipfilet in lange dunne strips snijden hoor. Deze laat je even marineren met Indonesische smaakmakers en daarna rijg je ze aan een satestokje in de vorm van een ‘S’. Je kunt ze daarna eenvoudig op een bakplaat leggen want deze kleine haasjes zijn in een mum van tijd klaar in de oven. En eerlijk gezegd vind ik zoveel stokjes opbakken in een koekenpan teveel gedoe. Dus maak het jezelf makkelijk: de marinade kun je namelijk goed voorbereiden en eenmaal geregen stokjes kun je ook prima nog een paar uur in de koelkast bewaren. Maar daarna is het lekker smullen van deze Sinterklaas sate!


Print

Recept: Sinterklaas Sate van kiphaasjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wil je Sinterklaas vieren met een heerlijk hartig hapje? Maak dan deze Sinterklaas sate van kiphaasjes. Deze Indische kipsate is heerlijk met stokbrood, maar kan ook met Nasi Goreng geserveerd worden voor een complete maaltijd!

Ingredients

Scale
  • 600 gram kiphaasjes (ca 12-16 stuks)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde gember
  • ½ tl. Sambal Oelek
  • 1 el. lichtbruine basterdsuiker
  • sap van ½ limoen
  • 50 ml ketjap manis
  • 25 ml zonnebloemolie
  • peper & zout

Voor erbij:

  • pindasaus
  • gebakken uitjes
  • seroendeng

Extra:

  • houten sateprikkers
  • bakpapier

Instructions

  1. Stop de kiphaasjes in een mengkom. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze kunnen marineren.
  2. Pel de ui en snijd deze in grote stukken. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Pers het sap uit de limoen.
  3. Voeg de ui, knoflook, gember, sambal, suiker en limoensap toe aan de kiphaasjes. Giet de ketjap manis en olie erbij, breng op smaak met zout en peper en schep het geheel goed door. Dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
  4. Verwarm een oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Rijg steeds een kiphaasje aan de bovenste helft van de houten prikkers. Probeer deze zoveel mogelijk in een ‘S’ te vormen. Overtollige marinade en dus ook de stukken ui, knoflook etc. laten afdruipen voor het rijgen. Je kunt de Sinterklas sate spiezen afgedekt in de koeling bewaren tot ze daadwerkelijk de oven in gaan.
  6. Verdeel de sate over de bakplaat en plaats in het midden van de oven. Bak de Sinterklaas Sate in zo’n 15 – 20 minuten gaar in de oven. Met name de laatste paar minuten goed in de gaten houden want je wilt niet dat ze gaan verbranden. Halverwege de baktijd graag een keertje de stokjes omdraaien op de plaat.
  7. Serveer direct met bijvoorbeeld gebakken uitjes of Seroendeng en natuurlijk pindasaus.

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Sinterklaas sate van kiphaasjes wilt koken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago