Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat er toch nog veel mensen verkouden zijn, kan het eten van kippensoep zo zijn voordelen brengen. En je trekt die kippenbouillon gewoon zelf van kippenbouten of kippenpoten. Dit is in ieder geval mijn basisrecept voor zelf kippensoep maken.

Homemade kippensoep maken met zelf getrokken bouillon

Mijn kids zijn dol op soep en daar ben ik heel blij mee! Je kunt er namelijk een flinke portie groenten in stoppen en zelfs heel handig de groentelade van je koelkast mee leegmaken. Maar met een zelfgetrokken bouillon van kip of rundvlees, inclusief botten, voeg je ook lekker wat vitamientjes, proteine en mineralen aan toe. Het is dan ook niet voor niets dat men altijd zo opknapt na het eten van soep. Hieronder dan ook een verrukkelijk recept voor homemade kippensoep maken met zelfgetrokken bouillon.

bouillon trekken
de kip ‘plukken’
soepgroenten aanbakken
de geplukte kip toevoegen
genieten van kippensoep

Nog meer homemade soeprecepten om van te smullen

Als je eenmaal zelf homemade kippensoep gemaakt hebt en de pure smaken proeft, wil je dit waarschijnlijk wel vaker gaan doen. Wij zetten thuis standaard elke woensdag een pan bouillon op het vuur voor homemade soep. Hier zijn nog een aantal heerlijke homemade soeprecepten om van te smullen en om uit te proberen:


Print

Homemade Kippensoep maken (met zelf getrokken bouillon)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een heerlijk basisrecept voor homemade kippensoep. Hier knapt een mens toch altijd van op! Je maakt een zelf getrokken kippen bouillon van kippenbouten of kippenpoten. Lekker met veel groenten en natuurlijk vermicelli.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 -4 uren
  • Yield: 68 personen (ca. 2.,5 L bouillon) 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de kippenbouillon:

  • 4 kippenbouten (ca 1600 gram)
  • 3 liter koud water
  • 1 grote ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl. tijmblaadjes
  • 5 gram platte peterselie
  • zout, naar wens

Voor de kippensoep:

  • 1 grote ui *
  • 1 grote prei *
  • 2 wortels *
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika*
  • 100 gram vermicelli (laat weg voor GV of KETO)
  • 5 gram platte peterselie, grof gehakt

(* je kunt uiteraard ook een voorgesneden soepgroenten pakket van ca. 800 gram gebruiken)

Instructions

  1. Als eerste ga je de bouillon maken, deze dient namelijk enkele uren te trekken. Stapel de kippenbouten op in een ruime soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen maak je de ui, wortel en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -4 stukken.
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de ui, wortel en bleekselderij toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de kippenbouillon gedurende 1 -2 uren trekken. Na 2 uren valt het vlees letterlijk van het bot af namelijk.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het kippenvlees laat je helemaal afkoelen en pluk je daarna van het bot af. De botjes en velletje heb je niet meer nodig, het kippenvlees zet je eventjes apart.
  5. De groenten die als vulling bedoeld zijn kun je in de tussentijd schoon maken en in en grove stukken snijden. Je kunt hiervoor ui, prei, wortel, bleekselderij, paprika of zelfs bloemkool of broccoli roosjes voor gebruiken. Maar je kunt ook zakken voorgesneden grove soepgroenten uit de supermarkt gebruiken.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en bak de groenten aan gedurende 5-6 minuten op medium hoog vuur.
  7. Schenk de gezeefde bouillon erbij breng het geheel aan de kook, met de deksel op de pan. Verlaag nu het vuur en laat de soep 20 minuten zachtjes doorkoken.
  8. Proef nu de bouillon en breng op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 2 theelepels zout toe. Proef opnieuw.
  9. Daarna gaat ook de vermicelli erbij en deze laat je 10 minuten zachtjes meekoken. Tot slot gaan de stukken kip en peterselie erbij en laat je dit nog een minuutje mee verwarmen. Serveer de homade kippensoep direct.

Groetjes, Betty

Notes

Heb je kippensoep over? Laat allereerst volledig afkoelen en stop daarna in een bak(je) met deksel. Je kunt dit gerust 3 dagen in de koelkast bewaren of vries het in voor maximaal 3 maanden. De koude soep, of zelfs bevroren blok soep, stop je simpelweg in een soeppan en – laat smelten en – breng aan de kook . 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf homemade kippensoep met zelfgetrokken bouillon wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago