Shoarma is niet alleen gereserveerd voor diegenen die in het weekend een nachtje doorhalen. Hoewel dit gegrilde vleesgerecht het meest bekend staat als ultiem streetfood, kun je er thuis ook een overheerlijke en gezonde Shoarma salade mee maken!

Wat is Shoarma?

Shoarma ook wel Shawarma vind zijn oorsprong in het Midden Oosten. In bijvoorbeeld Turkije, Egypte, Tunesie is het een fastfood en streetfood gerecht, dat inmiddels over heel de wereld bekend is. Gekruid vlees wordt hierbij op een lange spies geregen en verticaal in een shoarma grill gehangen. Het vlees draait rond en wordt zo gegrild, en daarna worden er steeds stukjes ‘afgeschoren’ en warm op een broodje geserveerd. Ik besloot echter om er een gezondere salade van te maken met rauwkost en knoflooksaus met yoghurt. Probeer alle ingrediënten zo dun mogelijk te snijden, zodat je een fijne en lichte ‘bite’  houdt in deze shoarma salade.

Nog meer gerechten uit het Midden Oosten

In veel Arabisch sprekende landen zijn er veel overeenkomsten wat betreft lokaal eten. Naast Shawarma – of dus het maken van deze shoarma salade – zijn er meer gerechten die je eens moet proeven! Wat dacht je van de overheerlijke kikkererwten dip Hummus en Baba Ganoush van geroosterde Aubergine? Maar ook de uitgehangen yoghurt genaamd Labneh. Dit trio serveer je natuurlijk met pitabrood of platbrood. Of ga voor lekker veel proteine met deze Turkse rode Linzensoep. Ook erg lekker om te maken: deze Griekse Gyros en serveer op een pitabroodje. Ook leuk: dit zijn 15x heerlijke gerechten uit de Egyptische keuken.


Print

Recept: Shoarma salade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Hoewel shoarma of shawarma het meest bekend staat als ultiem streetfood, kun je er thuis ook een overheerlijke en gezonde Shoarma salade mee maken! Lekker met sla, radijs, tomaten en komkommer en perfect voor een (gezonde) lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 2 personen
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Turkse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • ½ komkommer
  • 1  (rode) ui
  • 100 gram gesneden ijsbergsla
  • 200 gram kerstomaatjes
  • ½ bosje radijsjes
  • 250 gram shoarma
  • peper olie
  • 2 eetlepels  knoflooksaus
  • verse koriander

Instructions

  1. Was en schil de komkommer, snijd in de lengte doormidden en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes hiervan. Pel de ui, snijd doormidden, en snijd hier flinterdunne plakjes van. Was de tomaatjes en snijd doormidden. Verwijder de uiteindes van de radijs en snijd in dunne plakken.  Hussel alle groente in een kom door elkaar.
  2. Verhit ondertussen een scheut peper olie in een koekenpan en bak hierin de shoarma gaar (volgens de verpakking).
  3. Voeg de warme shoarma toe aan de salade, samen met de knoflooksaus en een handje koriander blaadjes en meng nogmaals goed door elkaar. Serveer de shoarma salade direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Voor de liefhebber, of toch wat meer vulling kun je er nog een warm pitabroodje, eventueel belegd met kaas, bij serveren.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

20 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

4 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

6 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago