Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië.

Wat is pasta all’ Amatriciana?

De basis voor pasta Amatriciana is Pancetta – een gerookt Italiaanse spek , die heel veel smaak afgeeft aan een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd wordt met Pecorino kaas. Veel meer is er niet voor nodig. Maar je kunt ook gerust ontbijtspek of katenspek gebruiken. Vraag de slager (in de supermarkt) of hij een dikke plak afsnijd in de snijmachine, in plaats van dunne voorgesneden plakjes te kopen. Zo kun je namelijk zelf blokjes spek snijden voor de saus. Serveer hier hooguit een frisse groene salade bij, om wat extra vitamines binnen te krijgen. Maar that’s it: hou je pasta all’Amatriciana zo simpel en puur mogelijk!

Nog meer pasta recepten met tomatensaus

Maar naast deze pittige pasta all’ Amatriciana heb ik nog meer pasta recepten met tomatensaus voor je! Probeer ook eens deze pasta al ragu! Een rijke saus van gehakt en tomaten is zo lekker namelijk! Maar deze tagliatelle pasta met chorizo en venkel is ook geweldig! En wat dacht je dan van deze Amerikaanse “Spaghetti Meatballs“? Probeer ook eens onze klassieker Lasagna Bolognese recept? Die blijft altijd verrukkelijk om op tafel te zetten. Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Pasta all’ Amatriciana

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Afgelopen zomer was ik in Rome, waar ik voor het eerst pasta met Amatriciana saus heb geproefd. Deze saus vind zijn oorsprong in het plaatsje Amatrice (Noord-Lazio, Italië) en is een typisch streekgerecht voor midden Italië. De saus is een simpele tomatensaus met lekker wat rode peper voor de pit en geserveerd met Pecorino kaas

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4 personen. 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 300 gram pancetta (of gebruik katenspek)
  • 1 Spaanse rode peper
  • 2 sjalotjes
  • 2 grote knoflooktenen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • 400 gram rigatoni pasta
  • zout & peper
  • pecorino kaas

Voor erbij:

  • 200 gram eikenblad of krulsla melange
  • 1 komkommer
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 12 eetlepels witte balsamico azijn

Instructions

  1. Maak eerst de salade: Verhit een koekenpan en bak hierin de pijnboompitten. Was en schil de komkommer en snijd dunne plakken (bijvoorbeeld met behulp van een kaasschaaf). Mix in een kom de sla met de komkommer en pijnboompitten. Breng op smaak met de olijfolie en witte balsamico, en zet apart.
  2. Maak nu de Amatriciana saus: Snijd het spek in stukjes. Pel en snipper de sjalotten en knoflook. Verwijder de steel van de peper en snijd de rest in fijne stukjes. ( je kunt de zaadlijst ook verwijderen, dan wordt het geheel minder pittig!
  3. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes gedurende 5 minuten.
  4. Schep de spekjes uit pan en bak in het achtergebleven bakvet de sjalotjes, knoflook en rode peper gedurende 1 minuut.
  5. Giet de gepelde tomaten in een kom en gebruik een pureestamper (of je handen) om de tomaten fijn te maken. Voeg toe aan de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus sudderen gedurende 5 minuten.
  6. Voeg daarna het spek weer toe aan de saus, samen met de gedroogde oregano, en laat nogmaals 5-10  minuten sudderen.
  7. Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta. Voeg eventueel een beetje zout toe en kook de rigatoni volgens de verpakking.
  8. Giet de rigatoni af , voeg de Amarticiana saus toe en schep goed om. Serveer de rigatoni all’ Amatriciana in een groot, diep bord. Daarop strooi je de  geraspte pecorino kaas, en serveer met de salade.

Buon Appetito!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…

2 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

4 dagen ago

20x recepten met burrata

Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…

5 dagen ago

Bonen en paddenstoelen in Teriyaki saus

Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…

1 week ago

Croissant Wafel met Pistache Creme

Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…

1 week ago

Thaise Gele Curry met Vis en Bloemkool

Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…

1 week ago