Slaat je hart op tilt bij het zien van cheesecake? Dan heb ik hier een lichtere variant voor je, ideaal als afsluiter voor kerst. Deze ricotta taart met sinaasappel proefde ik voor het eerst in Italië en was verkocht. Dus uiteraard hoog tijd om hem zelf thuis ook eens te maken.

Herinneringen aan ricotta taart met sinaasappel

Tijdens een avondwandeling in Ital streek ik neer op een terrasje voor wat dolci. Maar ondanks het grote aanbod aan gelati, had ik gewoonweg zin in een stukje taart. Ik kreeg een warme(!) ricotta taart met sinaasappel topping voorgeschoteld. Overigens had de taart veel weg van een cheesecake maar was veel lichter en was ook niet zo heel zoet. Maar het was de combinatie met een bitter-zoete sinaasappel marmelade die de kroon spande. Doordat de sinaasappelsaus zo krachtig van smaak was en bol stond van de ambacht, denk ik nog dikwijls terug aan dit moment en deze ricotta taart met sinaasappel.

Italiaanse delicatessen bij Maricase

Toen ik een doos met Italiaanse delicatessen uit Sicilië kreeg van importeur Maricase, wist ik direct dat ik hier die Italiaanse ricotta taart met sinaasappel van zou gaan maken. San Giuliano is een landgoed in Sicilië dat al 800 jaar in het bezit is van de familie Marchesi Paterno Castello di San Giuliano. Alle producten van Marchesi di San Giuliano zijn biologisch, handgemaakt en puur. Zo zitten in de marmelade grote stukken fruit en grove schillen, in de biscuits, honing en olie proef je dat echt alle componenten 100% natuurlijk zijn. Dus zet het bedrijf ook insecten in als bestrijdingsmiddel en gebruikt alleen organische meststoffen.

Sinaasappel uit Sicilië

De producten van Marchesi di San Giuliano hebben een heel hoog percentage fruit. Dat wordt hier overigens nog steeds met de hand geplukt, geschild en gesneden. De volgende dag wordt het fruit gekookt zonder conserveermiddelen, geleermiddelen of kleurstoffen. En die liefde proef je. Sowieso smaken de citroenen en sinaasappels uit Sicilië vele malen intenser dan uit andere delen, maar deze sinaasappel marmelade uit Sicilië is het perfecte kroontje op mijn recept voor ricotta taart met sinaasappel.

Check de website van Maricase voor meer informatie en verkoopadressen van de Marchesi di San Giuliano producten. Deze zullen een prachtig cadeau maken voor jezelf of anderen tijdens de feestdagen namelijk! Maar wat dacht je van je (Italiaanse) Kerst menu afsluiten met deze Italiaanse ricotta taart met sinaasappel? Ook lekker: maak deze glutenvrije Chocolate-Chip versie van de ricotta taart


Print

Recept: Ricotta taart met sinaasappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Italiaanse cheesecake is een klassieker in Italie! Daar at ik hem voor het eerst en was meteen verkocht! De ricotta taart met sinaasappel hoort zelfs warm gegeten te worden!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 60 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de taartbodem:

  • 150 gram bloem,
  • 50 gram suiker,
  • snufje zout,
  • 70 gram koude(!) roomboter,
  • 1 ei,
  • rasp van halve sinaasappel.

Voor de ricotta vulling:

  • 1 kilo ricotta,
  • 100 gram poedersuiker,
  • 50 gram bloem,
  • snufje zout,
  • 1 theelepel vanille extract,
  • 1 plakje Marchesi di San Giuliano sinaasappel op siroop.

Voor de toplaag:

  • 3 eetlepels Marchesi di San Giuliano Sinaasappel marmelade,
  • 1 eetlepel gekookte water,
  • 3 plakjes Marchesi di San Giuliano sinaasappel op siroop.
  • 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd.

Extra:

  • Springvorm doorsnede 24 cm,
  • bakpapier,
  • Keukenmixer met deeghaken en bischopspatel of garde.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Bekleed de springvorm met bakpapier.
  2. Gebruik de keukenmixer met deeghaken voor het maken van de taartbodem. (Met de hand kneden kan ook) Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Snijd de koude boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg  toe aan de bloem en laat de machine op lage snelheid kneden. Voeg hierna het ei en de sinaasappelrasp toe tot een compact deeg ontstaat.
  3. Bestuif het werkblad met extra bloem en rol het deeg uit tot een lap die 4 cm groter is als de springvorm. Rol het deeg over de roller en rol uit over de vorm. Vorm de opstaande rand en stop in de koelkast om op te stijven.
  4. Ondertussen ga je de ricotta taart vulling maken. Maak de mixer bowl schoon en gebruik de bischopspatel of garde. Voeg de ricotta toe, samen met het poedersuiker, de bloem, een snufje zout en vanille. Laat de machine op lage snelheid spatelen om alles goed te vermengen.
  5. Snijd ondertussen het plakje sinaasappel zeer fijn en meng dit ook met de ricotta vulling. Schep de vulling op de taartbodem, strijk glad en bak gedurende 60 minuten af in de oven.
  6. Laat de taart 20 minuten koelen in de vorm alvorens de rand te verwijderen. Trim eventueel de deegrand bij met een mesje om uitstekend of overhangend deeg te verwijderen. Je kunt de taart nu direct en warm serveren. Of laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  7. Voor het serveren: Roer 3 eetlepels van de Marchesi di San Giuliano sinaasappel marmelade los met 1 eetlepel water dat net van de kook af is. Roer goed door en giet over de ricotta taart. Strijk uit en decoreer de taart met 3 plakjes Marchesi di San Giulliano sinaasappel op siroop en de geroosterde pijnboompitten.

Eet smakelijk! Groetjes Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betty

    Dit lijkt me een heerlijk recept maar een vraag kan ik de ricotta vervangen voor verse kaas Philadelphia
    ik hoor graag van je terug
    Groeten Anneke

    • Hi Anneke,
      Ik denk het wel, want je komt dan heel dicht in de buurt van een cheesecake, dus probeer het gerust en laat het ons weten.
      Hou er alleen rekening mee dat je taart dan heeeel machtig gaat worden. En ik wilde juiste een 'lichte' kaastaart, vandaar ook de ricotta.

  • Hoi Betty,

    Dit recept lijkt me heerlijk maar waar kan ik die sinaasappel schijfjes kopen? Of heb je een advies voor een vervangend iets....
    Standaard marmelade ofzo....

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago