Ken jij de jackfruit al? Deze vrucht is een verrukkelijke vervanger van een stukje vlees! Ik ben inmiddels zo weg van deze fruitsoort dat ik maar liefst 10 recepten met jackfruit op een rijtje heb gezet. Om lekker van te genieten!

Wat is Jackfruit?

Jackfruit is een vrucht die oorspronkelijk uit Azië komt. Daar wordt hij ook wel ook wel nangka genoemd. De grote groene stekelige vrucht kun je volrijp als zoete versnapering eten. Maar het is met name de jonge variant, met een meer neutrale smaak, die het afgelopen jaar zijn opmars in de keuken maakte. Door de vlezige structuur neemt hij smaken van kruiden en specerijen heel goed op en is het een mooi alternatief voor bijv. pulled pork of pulled chicken. En omdat het dus 100% fruit is, is de jackfruit populair onder de veganisten en vegetariers! Op deze website zijn inmiddels heel wat recepten met jackfruit verschenen dus hoog tijd om er een aantal op een rijtje te zetten!

Wist je dat er zelfs een heel leuk Jackfruit kookboek is uitgekomen? Boordevol lekkere Internationale recepten met deze veelzijdige vrucht!

Bron foto: Fairtrade Original

Mocht je wel eens op vakantie in bijv. Thailand zijn geweest, dan kan het zijn dat de Jackfruit je met name aan een stinkende durian doet denken, maar het is echt een compleet andere vrucht hoor! Ik kan je garanderen dat recepten met jackfruit ook een stuk lekkerder uitpakken dan met durian hoor! Je vind jackfruit inmiddels gewoon ingeblikt bij diverse supermarkten of bij de Toko. Tevens zou ik je ook willen adviseren om je jackfruit gerechten te verrijken met bijvoorbeeld peulvruchten. Zeker als je voor een vegetarische of vegan maaltijd gaat. Want hoe lekker de jackfruit ook is, als fruit zijnde, mist hij wel de dagelijks benodigde B vitamines, eiwitten en meer. Door wat extra linzen of bonen toe te voegen maak je van je maaltijd toch een volwaardige vervanger voor een stukje vlees.


10x Jackfruit Recepten:

(klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan)


1. Nacho’s met pulled jackfruit

Iedereen is dol op nacho’s! Of je nu voor nacho’s met vlees, kip, groenten of vis gaat.. je vind hier heel veel inspiratie op de website (lees ook: 7x nacho ‘s recepten). Maar deze vegan nachos met pulled jackfruit zijn zeker een aanrader! Ideaal voor een ‘Meatless Monday‘.


2. Vegan Kapsalon

Dankzij de vlezige structuur van jackfruit, maak je er overheerlijke vegetarisch ‘pulled’ vlees van. Ik besloot dan ook een gezondere variant kapsalon te maken met kruidige jackfruit, zoete aardappel frieten en nog wat extra groenten.


3. Gevulde aubergine met jackfruit en yoghurtsaus

Ik maakte zelf al eens het recept voor geroosterde aubergines op Turkse wijze. Echt een aanrader en klassiek wereldkeuken recept. Maar deze gevulde aubergines met jackfruit kwam ik tegen op de website van de Hippe vegetarier en lijken mij ook heerlijk zeg!


4. BBQ pizza met pulled Jackfruit

Een barbecue pizza met lekker veel vlees is absoluut de favoriet van mijn man. Dus ik besloot hem te laten zien dat je ook een vegetarische optie kunt maken. Hij vond deze BBQ pizza met pulled jackfruit dan ook een leuk alternatief!


5. Pulled Jackfruit Taco’s

Ik gebruik jackfruit regelmatig in Tex Mex recepten. Het zachte vruchtvlees neemt namelijk uitermate goed kruiden en specerijen op. Deze Jackfruit Taco’s zijn dan ook heel simpel maar zo lekker om te maken. Ga dus gauw naar het recept van Uitpaulineskeuken.nl.


6. Vegan Rendang

Tijdens de Nationale week zonder vlees stonden de vegetarische recepten natuurlijk centraal. Deze vegan Rendang met jackfruit is zo fantastisch goed uitgevallen dat je het vlees echt niet mist. Hij mocht dus absoluut niet ontbreken in dit lijstje met jackfruit recepten!


7. Enchiladas met groene salsa

Naast de recepten voor taco’s, burrito’s en fajitas, zijn deze enchilladas met groene salsa en jackfruit ook een aanrader. Enchiladas zijn opgerolde wraps, overgoten met saus en lekker veel kaas, en vervolgens gebakken in de oven. Die zachte jackfruit past hier perfect in en is een echte smaakmaker geworden.


8. Gele curry met jackfruit

Curry’s zijn natuurlijk heerlijke Aziatische stoofpotjes. Maar naast zachtgegaarde kip of vlees doet de jackfruit het hier ook fantastisch in. Maak zelf eens een gele curry met jackfruit en peulvruchten. Zo’n heerlijke comfort food op regenachtige dagen en de kruiden warmen je helemaal weer op!


9. Chinese Jackfruit pannenkoekjes

De Chinese ‘crispy duck pancakes zijn een favoriete streetfood van Andrea. Zij maakte dan ook een vegan variatie hierop en dat werden deze Chinese Jackfruit pannenkoekjes. Die wil je toch proeven? Ga dus gauw naar het recept van Anniepannie.nl.


10. Tostada’s met pulled jackfruit

En tot slot een heerlijke borrelhap om lekker te delen. Ik maakte namelijk crispy tostada;s met een topping van zachte hartige jackfruit, romige avocado en knapperige rode kool met limoen. Van deze tostada met pulled jackfruit blijf je eten!


Tot zo ver 10x recepten met jackfruit om van te smullen! Kende jij de jackfruit al? Zo niet, ga het eens uitproberen en ik hoop dat een van deze recepten ook tot jouw favorieten gaat horen!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty


BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze recepten met jackfruit gaat maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wauw, wat een super leuke recepten, ik heb een blik Jackfruit staan maar wilde even wat tofs. Lekker frissig ook allemaal. Zin an! #morgenmaken

Recent Posts

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

8 uur ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago