Soms zijn het de simpele dingen in het leven die het hem doen. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat een simpele ‘pap’ gemaakt van maismeel ooit als ware comfortfood beschouwd kon worden. Maar dat is het zeker! Check daarom dit heerlijke recept voor vegan polenta met champignons en asperges!

Vegan Polenta met champignons maken

Omdat je in dit gerecht dus een stukje vlees mist, heb ik er gebakken champignons en geroosterde kikkererwten aan toegevoegd. Deze twee samen zorgen namelijk voor een lekkere portie eiwitten en vezels. Door lekker wat kruiden toe te voegen creëer je ook een mooie smaakcombinatie met die zachte pap van polenta. Echt een super lekkere combinatie met het maismeel dus! Vandaag is het een regelrechte “Meatless Monday” dus ga jij ook lekker aan de slag met het maken van deze vegan polenta met champignons?

Asperges bakken
kikkererwten roosteren
voeg alles samen in een ‘bowl’

Nog meer recepten met polenta

Polenta is een traditioneel gerecht in Italie en omstreken!. Het is een stevige pap van dus maismeel, dat je prima kunt eten ter vervanging van bijvoorbeeld pasta of aardappelpuree. In sommige landen zoals Mexico wordt het zelfs gebruikt om taco’s en arepa’s mee te maken. Polenta of maismeel is dus ook een ideale vervanger voor bloem en je maakt er dus heerlijk deeg van. Probeer ook eens dit recept voor polenta ‘pap’ met Italiaanse groenten en creme fraiche! Of maak eens gebakken polenta in de oven met tomaten. Voor de zoete trek is deze glutenvrije citruscake met blauwe bessen ook een aanrader! Geniet in ieder geval heerlijk van nog meer recepten met polenta!


Print

Recept: Polenta met champignons en asperges

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een warme ‘pap’ gemaakt van maismeel is ware comfort food! Dit heerlijke recept voor polenta met champignons en asperges is vegan en glutenvrij. In Italie is polenta een zeer bekend gerecht om van te smullen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groenten
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale

Voor de geroosterde kikkererwten:

  • 150 gram kikkererwten (uit blik),
  • 12 eetlepels olijfolie,
  • ½ theelepel paprikapoeder,
  • ¼ theelepel knoflook poeder,
  • ¼ theelepel tijm,
  • ¼ theelepel gemalen komijn,
  • naar smaak: peper & zout.

Voor de groenten:

  • 350 gram groene asperges
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl tijm
  • sap van ½ citroen
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de polenta:

  • 80 gram polenta maisgries
  • 250 ml (groente)bouillon
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • (vegan) geraspte kaas (optioneel)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Marineer en bak de kikkererwten krokant in de oven volgens dit recept.
  2. Ondertussen ga je vast de groenten bakken. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Was de asperges en snijd de houtige onderkant er af. Bak de asperges gedurende 4 minuten rondom aan in de olie. Breng op smaak met peper & zout en schep daarna uit de pan op een bord. Lepel hier 1 eetlepel vers citroensap overheen en laat intrekken.
  3. Verwarm opnieuw de koekenpan en bak hierin de champignons, ui en knoflook zacht gedurende 5 minuten. Breng op smaak met peper & zout, paprikapoeder, tijm en tot slot 1 tl citroensap. Dek de pan af met een deksel en zet het vuur hierna uit.
  4. Tot slot ga je de polenta maken. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpan en voeg hier het mais meel aan toe. Bak kort aan en voeg dan de bouillon en de amandelmelk toe. Breng aan de kook, roer goed door en zet vervolgens vuur laag. Laat de polenta een half uur zachtjes 20 minuten doorkoken, maar roer elke paar minuten de pap even goed door.
  5. Schep de polenta in diepe borden of kommetjes. Verdeel hier de gebakken champignons en groene asperges overheen. Top af met de krokante kikkererwten en eventueel wat geraspte vegan kaas. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met deze vegan polenta met champignons en asperges

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Pumpkin Pancakes

Het is het seizoen van de pompoen dus wij sluiten deze week af met een…

20 uur ago

Komkommer Salade met Gerookte Zalm en Roomkaas

Kun je momenteel geen komkommers meer in de schappen vinden? Deze zomer gaan de komkommer…

2 dagen ago

Iers Sodabrood

Op 17 Maart is het St. Patricks Day en als er een gerecht is dat…

4 dagen ago

Aziatische salade met tofu en zoete aardappel

Voor de Meatless Monday van vandaag werd ik geïnspireerd door de Aziatische keuken. Ik maakte…

5 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

1 week ago

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer…

1 week ago