Binnenkort begint het Chinese Nieuw Jaar dus komende week houden wij een Chinese recepten week hier op de blog en deze pittige eieren in Szechuan saus wil jij ook op tafel gaan zetten! Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor bijvoorbeeld noodles of gestoomde rijst.

Eieren in Szechuan saus met tomaten.

Ik heb even getwijfeld of ik deze week het Chinese eiergerecht voor Foe Yong Hai op de blog moest plaatsen. Maar dit recept zachtgekookte eieren in pittige Szechuan saus met tomaten is vele malen lekkerder! De naam refereert naar de Sichuan provincie in China die bekend staat om veel pittige gerechten. Szechuan saus is van origine een kruidige en pitte saus gemaakt van Szechuan pepers, knoflook en gember. In Nederland gebruiken we vaak de hele gedroogde chilipeper (Toko of groothandel) in plaats van de Chinese Szechuan peper. Daarnaast voegde ik ook nog Chinese 5-spice kruiden toe want ook hier zit die Szechuan peper in verwerkt. En gaan de kaneel, steranijs en venkel uit deze kruidenmix ook heel goed samen met tomaten, dus dit is echt een gerecht om van te smullen! Mochten jullie toch nog interesse hebben in een recept voor de Foe Yong Hai, laat het me weten in de comments hieronder!

Wil je meer te weten komen over het Chinese nieuwjaar en de symboliek die achter de gerechten schuil gaat? Lees er hier dan meer over.

Nog meer Chinese recepten

Ga tijdens deze lockdown lekker zelf aan de slag met Chinese recepten. Het is een heerlijke keuken en met slechts een paar goede smaakmakers in je voorraadkast zet je telkens weer een geweldig gerecht op tafel. Naast deze pittige eieren in Szechuan saus vind je ook het recept voor kip in zoetzure saus (neigt naar Koe Loe Kai) op de website terug. Maar morgen komt ook een recept voor zachte kip in oestersaus met broccoli en noodles online! Onze Nanda maakte zelfs een heerlijk vegetarisch basisrecept voor noedels met bimi en ei klaar! Wist je dat deze edamame boontjes met chili zout ook een heerlijk bijgerecht zijn voor je Chinese gerechten? Zo vieren we het Chinese nieuwjaar een beetje met zijn allen deze keer!

Benieuwd naar hoe de recept video van dit gerecht er uit ziet? Neem hier een kijkje op ons instagram account voor de video.


Print

Recept: Pittige Eieren in Szechuan saus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen, of als bijgerecht voor 8 personen. Serveer de eieren en saus lekker met gekookte noodles of gestoomde rijst. Broccoli of peultjes zijn ook heel lekker hierbij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 48 personen 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 8 eieren
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 el Szechuan pepers *
  • 1 el Chinese 5 spice poeder
  • 400 gr ‘polpa’ – fijn gehakte tomaten (in blik)
  • 2 el (donkere) sojasaus
  • 12 el honing
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Breng een pan met water en 1 theelepel zout aan de kook. Leg met een lepel hier een voor een de eieren in. Houdt 7 minuten koken aan voor nog een beetje zachte dooier. (Voor hardgekookte eieren kook je ze 10 minuten.) Giet daarna af, laat schrikken onder koud stromend water en laat daarna staan in een volle pan koud water. Dit koelprocess zorgt er tevens voor dat lopende dooiers een beetje zacht blijven.
  2. Verwarm een koekenpan op medium hoog vuur. Voeg de olie toe en bak hierin de knoflook, gember en rode peper aan gedurende 1 minuut. Voeg het 5-spice poeder toe en bak deze ook mee gedurende 1 minuut.
  3. Schenk daarna de tomaten erbij en breng aan de kook. Laat daarna op medium vuur 10 minuten doorkoken en roer daarbij regelmatig.
  4. Roer de maizena los in een kommetje met 1 el water. Voeg vervolgens de honing en maizena toe aan het tomaten mengsel en roer het geheel goed door. Laat in zijn geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken en een beetje indikken.
  5. Ondertussen pel je de eieren. Leg de eieren in de pittige Szechuan saus en schep voorzichtig om. Draai daarna het vuur uit en plaats een deksel op de pan. Serveer bijvoorbeeld met gestoomde rijst of gekookte noodles.

Eet smakelijk! 

Notes

Variatietips: kun je geen Szechuan pepers vinden, dan zijn gemalen zwarte peperkorrels een goede vervanging. Szechuan pepers smaken meer naar echt peper dan chili’s. Maar de liefhebber mag ook gerust een rode peper, rawit peper of zelfs sambal (oelek) in dit recept gebruiken hoor.  Daarnaast kun je de honing ook vervangen door bijvoorbeeld rietsuiker of bruine suiker.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze pittige eieren in Szechuan saus wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo, ik vind Fou Yong Hai zeer lekker en zou graag er graag een goed recept voor hebben om het zelf te kunnen maken!

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

1 dag ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

4 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

5 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago