Binnenkort begint het Chinese Nieuw Jaar dus komende week houden wij een Chinese recepten week op de site. Deze pittige eieren in Szechuan saus zijn echt verrukkelijk en iets zegt mij dat jij dit ook op tafel wilt gaan zetten! Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht voor bijvoorbeeld noodles of gestoomde rijst en dus perfect voor deze #MeatlessMonday

Eieren in Szechuan saus met tomaten.

Ik heb even getwijfeld of ik deze week het Chinese eiergerecht voor Foe Yong Hai op de blog moest plaatsen. Maar dit recept zachtgekookte eieren in pittige Szechuan saus met tomaten is misschien zelfs veel lekkerder! De naam refereert naar de Sichuan provincie in China die bekend staat om veel pittige gerechten. Szechuan saus is van origine een kruidige en pitte saus gemaakt van Szechuan pepers, knoflook en gember. In Nederland gebruiken we vaak de hele gedroogde chilipeper (Toko of groothandel) in plaats van de Chinese Szechuan peper. Daarnaast voegde ik ook nog Chinese 5-spice kruiden toe want ook hier zit die Szechuan peper in verwerkt. En gaan de kaneel, steranijs en venkel uit deze kruidenmix ook heel goed samen met tomaten, dus dit is echt een gerecht om van te smullen! Mochten jullie toch nog interesse hebben in een recept voor de Foe Yong Hai, laat het me weten in de comments hieronder!

Wil je meer te weten komen over het Chinese nieuwjaar en de symboliek die achter de gerechten schuil gaat? Lees er hier dan meer over.

Nog meer Chinese recepten voor CNY

Ga deze week lekker aan de slag met Chinese recepten. Het is een voortreffelijke en smaakrijke keuken! Met slechts een paar goede smaakmakers in je voorraadkast zet je telkens weer een geweldig gerecht op tafel. Naast deze pittige eieren in Szechuan saus vind je ook het recept voor kip in zoetzure saus (soort Koe Loe Kai) op de website terug. Maar er staat ook een recept voor zachte kip in oestersaus met broccoli en noodles online! Onze Nanda maakte zelfs een heerlijk vegetarisch basisrecept voor noedels met bimi en ei klaar! Wist je dat deze edamame boontjes met chili zout ook een heerlijk bijgerecht zijn voor je Chinese gerechten?

Benieuwd naar hoe de recept video van dit gerecht er uit ziet? Neem hier een kijkje op ons instagram account voor de video.


Print

Recept: Pittige Eieren in Szechuan saus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen, of als bijgerecht voor 8 personen. Serveer de eieren en saus lekker met gekookte noodles of gestoomde rijst. Broccoli of peultjes zijn ook heel lekker hierbij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4-8 personen
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 8 eieren
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 el Szechuan pepers *
  • 1 el Chinese 5 spice poeder
  • 400 gr ‘polpa’ – fijn gehakte tomaten (in blik)
  • 2 el (donkere) sojasaus
  • 1-2 el honing
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Breng een pan met water en 1 theelepel zout aan de kook. Leg met een lepel hier een voor een de eieren in. Houdt 7 minuten koken aan voor nog een beetje zachte dooier. (Voor hardgekookte eieren kook je ze 10 minuten.) Giet daarna af, laat schrikken onder koud stromend water en laat daarna staan in een volle pan koud water. Dit koelprocess zorgt er tevens voor dat lopende dooiers een beetje zacht blijven.
  2. Verwarm een koekenpan op medium hoog vuur. Voeg de olie toe en bak hierin de knoflook, gember en rode peper aan gedurende 1 minuut. Voeg het 5-spice poeder toe en bak deze ook mee gedurende 1 minuut.
  3. Schenk daarna de tomaten erbij en breng aan de kook. Laat daarna op medium vuur 10 minuten doorkoken en roer daarbij regelmatig.
  4. Roer de maizena los in een kommetje met 1 el water. Voeg vervolgens de honing en maizena toe aan het tomaten mengsel en roer het geheel goed door. Laat in zijn geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken en een beetje indikken.
  5. Ondertussen pel je de eieren. Leg de eieren in de pittige Szechuan saus en schep voorzichtig om. Draai daarna het vuur uit en plaats een deksel op de pan. Serveer bijvoorbeeld met gestoomde rijst of gekookte noodles.

Eet smakelijk! 

Notes

Variatietips: kun je geen Szechuan pepers vinden, dan zijn gemalen zwarte peperkorrels een goede vervanging. Szechuan pepers smaken meer naar echt peper dan chili’s. Maar de liefhebber mag ook gerust een rode peper, rawit peper of zelfs sambal (oelek) in dit recept gebruiken hoor.  Daarnaast kun je de honing ook vervangen door bijvoorbeeld rietsuiker of bruine suiker.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze pittige eieren in Szechuan saus wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo, ik vind Fou Yong Hai zeer lekker en zou graag er graag een goed recept voor hebben om het zelf te kunnen maken!

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

5 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

1 week ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago