Print

Recept: Pittige Eieren in Szechuan saus

Vegetarisch hoofdgerecht voor 4 personen, of als bijgerecht voor 8 personen. Serveer de eieren en saus lekker met gekookte noodles of gestoomde rijst. Broccoli of peultjes zijn ook heel lekker hierbij.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 4-8 personen 1x
  • Category: Bijgerechten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 8 eieren
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl fijngehakte knoflook
  • 2 tl fijngehakte gember
  • 1 el Szechuan pepers *
  • 1 el Chinese 5 spice poeder
  • 400 gr ‘polpa’ – fijn gehakte tomaten (in blik)
  • 2 el (donkere) sojasaus
  • 12 el honing
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Breng een pan met water en 1 theelepel zout aan de kook. Leg met een lepel hier een voor een de eieren in. Houdt 7 minuten koken aan voor nog een beetje zachte dooier. (Voor hardgekookte eieren kook je ze 10 minuten.) Giet daarna af, laat schrikken onder koud stromend water en laat daarna staan in een volle pan koud water. Dit koelprocess zorgt er tevens voor dat lopende dooiers een beetje zacht blijven.
  2. Verwarm een koekenpan op medium hoog vuur. Voeg de olie toe en bak hierin de knoflook, gember en rode peper aan gedurende 1 minuut. Voeg het 5-spice poeder toe en bak deze ook mee gedurende 1 minuut.
  3. Schenk daarna de tomaten erbij en breng aan de kook. Laat daarna op medium vuur 10 minuten doorkoken en roer daarbij regelmatig. 
  4. Roer de maizena los in een kommetje met 1 el water. Voeg vervolgens de honing en maizena toe aan het tomaten mengsel en roer het geheel goed door. Laat in zijn geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken en een beetje indikken.
  5. Ondertussen pel je de eieren. Leg de eieren in de pittige Szechuan saus en schep voorzichtig om. Draai daarna het vuur uit en plaats een deksel op de pan. Serveer bijvoorbeeld met gestoomde rijst of gekookte noodles.

Eet smakelijk! 

Notes

Variatietips: kun je geen Szechuan pepers vinden, dan zijn gemalen zwarte peperkorrels een goede vervanging. Szechuan pepers smaken meer naar echt peper dan chili’s. Maar de liefhebber mag ook gerust een rode peper, rawit peper of zelfs sambal (oelek) in dit recept gebruiken hoor.  Daarnaast kun je de honing ook vervangen door bijvoorbeeld rietsuiker of bruine suiker.

Keywords: eieren, tomaten, rode peper, pittig, 5 spice kruiden, gember, sojasaus