Lunch recepten

Piperade met eieren (en craquelins)

Vandaag voer ik jullie meer naar Frankrijk voor een  overheerlijk ontbijt of lunch gerecht! Deze piperade met eieren zit boordevol smaak en smelt haast op je tong. Het is zo’n heerlijk hartige ontbijt of lunch gerecht met ei!

Recept uit FoodWeLove Box

Omdat we met Pasen natuurlijk helemaal in de ban van eieren zijn, stond dit recept de afgelopen weken hoog aan mijn ‘to-cook ‘ lijstje. Vorige maand werd er namelijk een nieuwe FoodWeLove box afgeleverd met als thema de Franse keuken. Een grote verassing waren voor mij de craquelins:  de Franse versie van beschuit, maar je kunt ook brioche brood gebruiken. En daar serveer je natuurlijk deze piperade met eieren op. Dit gerecht lijkt qua uiterlijk een beetje op ‘Shakshuka‘, maar daar worden lekker kruidige Midden Oosterse smaakmakers in gebruikt. Zeker een recept om ook eens een keertje uit te proberen!

Baskische Piperade met eieren

Piperade is een typisch Baskisch stoofpotje genaamd Piperade. Dit gerecht komt uit de grensstreek Baskenland (Frankrijk/Spanje) en is nog het beste te omschrijven als een pittige stoofschotel met paprika’s en tomaten.  De eieren die pocheer je in de stoofschotel, en tezamen maakt dit een heerlijk en vullend gerecht. Lekker LowCarb en glutenvrij indien alleen gereserveerd met een kleine (groene) salade. Maar serveer je deze juist op de glutenrijke craquelins, of op een dikke geroosterde boterham, dan waan je je heel even in op vakantie in Frankrijk. Deze piperade met eieren gaat komende zomer nog vaker voorbij komen in huize Betty. Check hier een compleet Frans Weekmenu om van te smullen!


Print

Recept: Piperade met eieren

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag voer ik jullie meer naar Frankrijk voor een  overheerlijk ontbijt of lunch gerecht! Deze piperade met eieren zit boordevol smaak en smelt haast op je tong. Het is zo’n heerlijk hartige ontbijt of lunch gerecht met ei!

  • Author: FoodWeLove
  • Cook Time: 1 hours
  • Total Time: 1 hours
  • Yield: 24 personen 1x
  • Category: Lunch
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 1 grote ui,
  • 3 tenen knoflook,
  • 4 geroosterde paprikas (uit een pot), uitgelekt,
  • 1.5 theelepel paprikapoeder,
  • 0.5 theelepels crushed chilli’s,
  • 2 laurierbladeren,
  • 1 blik gepelde tomaten,
  • 4 eieren,
  • platte peterselie
  • optioneel: 4 craquelins of 4 dikke plakken geroosterd brioche brood (= niet glutenvrij of low carb!).

Extra:

  • ovenbestendige koekenpan of hapjespan (bijvoorbeeld van gietijzer),
  • Oven.

Instructions

  1. Pel en halveer de ui. Snijd de helften in dunne halve ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. En snijd de paprika in reepjes, en daarna in blokjes van 1-2 cm. Verhit de pan op laag vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 6 minuten.
  2. Voeg daarna de stukjes paprika, paprikapoeder, chilli’s, en laurierbladeren toe. Maal de tomaten een beetje fijn met een pureestamper (of gebruik hier je handen voor) en voeg toe aan het paprika mengsel. Doe de deksel op de pan en laat het geheel zachtjes koken gedurende 25 minuten. VOeg eventueel halverwerge een scheutje water toe om aanbranden de voorkomen.
  3. Verwarm ondertussen de oven voor tot 230 graden / 205 hete lucht. Snijd de peterselie fijn. Haal de pan van het vuur en maak 4 kuiltjes in de piperade. Breek in elk kuiltje een ei. Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak de piperade 7-10 minuten totdat het eiwit stevig is en de eidooier nog zacht.
  4. Breng op smaak met zout en peper, en bestrooi met de peterselie. Serveer de piperade met eiern eventueel op een craqueline of geroosterd broodje en serveer direct.

Eet smakelijk!!

Groetjes, Betty

(Bron recept: FoodWeLove Box Maart 2014)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Pumpkin Pancakes

Het is het seizoen van de pompoen dus wij sluiten deze week af met een…

20 uur ago

Komkommer Salade met Gerookte Zalm en Roomkaas

Kun je momenteel geen komkommers meer in de schappen vinden? Deze zomer gaan de komkommer…

2 dagen ago

Iers Sodabrood

Op 17 Maart is het St. Patricks Day en als er een gerecht is dat…

4 dagen ago

Aziatische salade met tofu en zoete aardappel

Voor de Meatless Monday van vandaag werd ik geïnspireerd door de Aziatische keuken. Ik maakte…

5 dagen ago

Caponata – gestoofde aubergines met olijven

Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…

1 week ago

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Nu de dagen weer kouder aan het worden zijn, staan bij ons de maaltijdsoepen weer…

1 week ago