Pasta Recepten

Pasta ‘Datterini’ met burrata

De liefde voor pasta zit er bij mij al van jongs af aan in! Een van de eerste recepten die ik leerde koken was ook spaghetti met een volle tomatensaus die een uur lang had gestoofd. Maar ik heb hem even gepimpt tot een heerlijk gerecht dat anno 2022 op en top hip en heerlijk is. Ik presenteer u de pasta datterini met burrata: een simpel maar verrukkelijk pasta gerecht met een beetje zoete pastasaus van datterini pruimtomaten.

Pasta met datterini pruimtomaten maken

Datterini zijn heel bekende Italiaanse pruimtomaten. Ze zijn vaak iets kleiner en zoeter dan de tomaten die wij hier kennen. Mocht je ze vers kunnen krijgen is dat natuurlijk top, maar anders is er vaak een (biologische) variant in blik verkrijgbaar. Bak de gepelde pruimtomaatjes lekker aan en kook ze in tot een beetje zoete tomatensaus. Deze pasta met datterini saus combineert het beste met een lekkere dikke lintpasta zoals fettuccine – in de Emilia Romagna regio ook wel tagliatelle genoemd. En voor de lekkerbek toppen we hem af met een beetje burrata kaas. Na het doorsnijden loopt de romige vulling namelijk ook helemaal uit over je pasta gerecht en dat maakt hem nog lekkerder!

Wist je dat elke soort pasta een eigen soort pasta saus heeft? De dikke platte fettuccine (ook wel tagliatelle genoemd) past het beste bij tomaten en romige of kaas sauzen. Check hier de verschillen en diverse inspiratie recepten op een rijtje.

Nog meer lekkere Italiaanse recepten met burrat

Ik hoop dat jullie net zo’n fan worden van deze beetje zoete pasta ‘datterini’ met burrata en pistachenootjes. Mijn kids zijn er momenteel ook helemaal weg van want deze smaken zo passen zo goed bij elkaar. Maar uiteraard heb ik nog meer lekkere Italiaanse recepten met burrat voor je op de website staan. Maak bijvoorbeeld ook eens deze pizza met mortadella en burrata. Ook lekker is dit luchgerecht van brood met paprika spread en burrata kaas. Maar deze kaassoort doet het ook uitstekend in deze salade met asperges en ham. En wat dacht je van een burrata caprese salade? Geniet er heerlijk van!


Print

Recept: Pasta ‘Datterini’ met burrata kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Datterini zijn heel bekende Italiaanse pruimtomaten. Ze zijn vaak iets kleiner en zoeter dan de tomaten die wij hier kennen. Bak de mini pruimtomaatjes lekker aan en kook ze met balsamico in tot een beetje zoete tomatensaus. Deze pasta met datterini saus combineert het beste met een lekkere dikke lintpasta zoals fettuccine – in de Emilia Romagna regio ook wel tagliatelle genoemd. En voor de lekkerbek toppen we hem af met een beetje burrata kaas en pistachenoten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 1 uur en 5 minuten
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Pasta
  • Method: stoven
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 (rode) ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik datterini pomodorini in blik (ca 425 gram)
  • 1 laurierblaadje
  • ½ (kippen)bouillon blokje
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 250 gram verse tagliatelle pasta
  • 1 bolletje burrata (150 gram)
  • 20 gram pistachenoten, fijngehakt
  • peper & zout
  • olijfolie, om in te bakken

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Verhit een scheutje olijfolie in een (braad)pan en bak hierin de ui en knoflook glazig (3 minuten).
  2. Voeg de datterini, laurier, bouillonblokje en balsamico toe en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur en plaats de deksel op de pan. Laat de datterini tomatensaus gaar stoven in ca. 1 uur. Roer tussentijds een paar keer goed door en voeg evt. wat water toe om droogkoken te voorkomen. Breng op smaak met een snuf gemalen peper en weinig zout.
  3. Vlak voor het serveren: kook de pasta gaar in een ruime pan + snuf zout. Giet af en stop daarna direct in de pastasaus. Roer het geheel even goed om zodat alle pasta bedekt is met de saus.
  4. Verdeel de pasta over borden of kommen. Snijd de burrata doormidden (of in 3en) en leg een stuk burrata op elk bord pasta. Bestrooi met de pistache en serveer direct.

Buon appetito! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor pasta datterini tomaten met burrata kaas wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago